Mindennapi kenyerünk
Sokszor, sokan írtak erről. Mitől jó egy kenyér, mire mondjuk, hogy ez a kenyér jó , miből készül egy jó kenyér ? Erre a kérdésre választ kaptam a 2009-ben épült gyárban,- ahol feketén-fehéren megbizonyosodtam a minőségi kenyér gyártásának precíz folyamatáról.
14 évnyi solymári tevékenységük után,- ahol jelenleg a cukrászüzem működik,- vásárolták meg a Pilisszentiváni telket és építették fel a legmodernebb német gépekkel felszerelt üzemet, amihez mintabolt és kávézó is kapcsolódik. Patyolat tisztaság mindenhol,- a dolgozók fehér, tiszta ruhába átöltözve juthatnak csak be a gyár területére.
A gabona, a liszt nagy teherautókkal érkezik a gyár bejáratához. A különböző magvakat, liszteket, a frissen őrölt teljes kiőrlésű lisztet óriási tartályokban tárolják, majd automata adagolón keresztül kerülnek az üzembe. Az egyik üstben készül a kovász, külön speciális szakember felügyelete alatt,- amott öntik ki a már megkelt tésztát,- majd újabb kelesztés után kézzel formázzák, újabb pihentetés után kerül sor a sütésre. Ami azt jelenti, hogy 15 óra, amíg a kenyér elkészül,- minél hosszabb a kenyérre fordított idő, annál hosszabban marad friss.
A másik oldalon porciózzák a túró halmokat a batyuhoz, a következő asztalon megtermett kígyó formájú kakaóval töltött csigát tekernek fel, amott kézzel sodort kifliket tesznek a tálcákra, vagy mártogatják a zsömléket, kifliket lenmagba, szezámmagba, zabpehelybe.
Az elkészült termékek végső fázisa egy röntgengép, ami az esetleges idegen anyagot kiszűri.
A gyárban éjjel-nappal dolgoznak. A saját boltjaikba éjszaka szállítják ki a kész tésztát, és ott a helyi kemencében sütik ki, így folyamatosan van friss termék, péksütemény. A több, mint 400 üzlethálózatba hajnalban érkeznek a kész pékáruk, kenyerek. A saját boltjaikban estére megmaradt kenyeret, pékárut karitatív szervezeteknek adják át, főként gyermekintézményeknek. Figyelnek a környezetükre is,- a sütésnél keletkezett hőt újrahasznosítják: ebből fűtenek, melegítik a vizet.
A tulajdonos, pékmester elmesélte, hogy amikor végzett a szakközépiskolában, ő volt az egyetlen magyarországi női pékmester. A munkájához való szeretetére jellemző, hogy 4 évig németországi pékségekben sajátította el a szakma fortélyát, szerzett gyakorlati tapasztalatot. Lenyűgözte az ottani munka, a precizitás, a hagyományos receptek és a kiváló alapanyagok használata. A látottak adták azt az inspirációt, hogy itthon népszerűsítse a teljes kiőrlésű- és rozskenyerek megismerését, megszeretését. Hiszen mi is kell egy jó kenyérhez: nem kell más, mint frissen őrölt liszt, víz, só és saját kovász. Nem kell ízfokozó, tartósítószer, adalék-, vagy színezőanyag,- ez a jó kenyér titka! A leveles tészták, desszertek margarin helyett vajból , a töltelékek valódi gyümölccsel, aromák helyett likőrökkel készülnek.
Nemrég új termékcsaláddal bővült a választékuk: 100%-ban teljes kiőrlésű termékek, megőrizve a gabonaszem minden tápanyagát. A magasabb rosttartalomnak köszönhetően kevesebbtől is jól lakunk, kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a fehér kenyér.
A cukrászüzemben szintén kiváló minőségű anyagokkal dolgoznak: bevonó massza helyett csokoládét, margarin helyett vajat, aromák helyett likőröket, poralapú gyümölcsösszetevők helyett valódi gyümölcsöt használnak. Mindegyik sütemény egyedi darabként, kézzel töltik, klasszikus receptek újragondolásával.
A tulajdonos,- családanya révén,- fontosnak tartja, hogy a jövő generációja ismerje meg az egészséges táplálkozás alapjait, - az országban egyedülállóan,- játékos, ismeretterjesztő program keretében. A Gyerekpékség modern technikai felszereltségű mini pékség, ahol a gyerekek saját kezűleg készítik, majd sütik meg a kenyeret, péksüteményt.
Ludwig Klára hitvallása: „Mindenben, amit csinálunk, benne vagyunk mi is, szívünk, lelkünk és lelkesedésünk. Táplálót, tökéleteset és egészségeset alkotni: ez motivál bennünket nap, mint nap.” És ezt magam is tapasztaltam, meggyőződtem róla.
Írta/Fotó: Magyar Éva