Mire jó a karantén?

Mire jó a karantén?

Mire jó a karantén?

 Fotó: Karantén Kantin Szakácskönyv 

 

Szerző: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A karantén például arra is jó, hogy átnézzük az otthoni élelmiszerkészleteket, és jókat főzzünk. Bár enyhítések várhatók a különféle korlátozásokban, tömegek azért nem fognak rögvest rohanni az éttermekbe, nem is tehetik, hiszen egyrészt jónéhány még sokáig zárva tart, másrészt csak a teraszokat engedélyezik, no meg:  mindez főleg vidékre vonatkozik, és inkább a fiatalabb korosztályra.

 

 

 

 

Mellesleg a vidéki családok kétharmada eddig sem járt naponta vendéglőbe, sőt, milliók csak kivételes alkalmakkor – ballagás, esküvő, jeles jubileum - engedhetik ezt meg maguknak.

Most arra is van idő, hogy a háziasszonyok a munkaigényesebb fogásokba is belekezdjenek, az otthoni készleteket ötletesen felhasználva, és kicsit módosítsanak a szokványos otthoni étlapon. Bizonyára a család is örülni fog az új ízeknek. Arra is jó ez az időszak, hogy a nagylányok megtanulják édesanyjuktól az alapfogásokat elkészíteni.

 

 

 

 

„Egy hét alatt minden megváltozott, a főzésünk is. Legtöbben az otthoni konyhánkban keresünk most egy kis békét, vigaszt és elsősorban napi menüt. Átgondoltabban, szerényebben, takarékosabban tervezzük meg a heti főzést, a különlegesebb, egzotikusabb alapanyagokat megtartjuk békeidőkre, előtérbe kerülnek a kamra kincsek. Ahány élethelyzet, annyi viszonyulás – kinek a nap fénypontja és terápia lett a konyhai tevékenység, kinek komoly kihívás a házimenza üzemeltetése.” – olvasom az egyik legnépszerűbb gasztroblogger, Mautner Zsófi mondatait.

 

 

 

 

Nem árt persze, ha Mautner Zsófi legsikeresebb receptjeibe beleszeretve, eleve tartunk otthon fűszereket. Ezek segítségével még a húsmentes, vegán fogásokat is megbolondíthatjuk, a füstölt őrölt paprika, különféle curryk, szárított gomba jót tesz a lencsének, amelyet nemcsak szilveszterkor érdemes fogyasztani, hanem paradicsomos raguként elkészítve főtt tésztára, vagy lepénykenyérre halmozva is.

Akik a hagyományosabb magyar-osztrák étrend mellett voksolnak, azoknak több gasztroblogger és séf is ajánlja, hogy saját maguk készítsenek nudlit vagy gnocchit,

 

 

 

 

ne pedig    a mirelitet vegyék. Elvégre krumpli, liszt és só minden kamrában van. Sőt, olykor több is, mint kellene. A nudlikészítést a gyerekek is fogják élvezni.  Ha túl sokat gömbölyítettünk, fagyasszuk le a maradékot.

 

 

 

 

Az örök magyar-osztrák klasszikus rántott húst  is meg lehet megbolondítani: fűszerezni a lisztet, kihagyni a tojást és a morzsát, lisztes-kefires bundába mártogatni, majd tepsiben ropogósra sütni a húsdarabokat.

 

 

 

Babból ne csak levest készítsünk, de chili con carne-t vagy salátát is, a céklát heringgel, főtt tojással oroszos fogásokhoz alkalmazzuk, a karfiolt pedig süssük meg egészben a sütőben, vagy éppen rózsánként, és miközben sül, készítsünk hozzá fűszeres mártogatóst.

 

 

 

 

Itt az ideje, hogy nagymamáink módszereit követve, tanuljunk meg praktikusan és pazarlásmentesen főzni. Ha valamiből sokat főztünk, akkor adagonként fagyasszuk le. A maradék húslevest érdemes leszűrve felhasználni más levesekhez, raguhoz alaplének. Ha túl sok füstölt tarját vagy bacont vettünk, nyugodtan fagyasszuk le. Semmi baja nem lesz, ha nagyon gondosan, légmentesen tároljuk a – tisztára mosott, rendben tartott - mélyhűtőben, akárcsak szeletenként egy külön erre a célra szolgáló, jól záródó dobozban a kenyeret. A maradék száraz zsemlét, kiflit daráljuk meg zsemlemorzsának.

 

 

 

 

Lépjünk túl a bolognai-milánói-túrós csusza körön és főzzünk például medvehagymás-olívaolajos szélesmetéltet, dióval megszórva. Ha nem akarunk elmenni a piacra ebben a „koronás” időben, akkor készíthetjük bármelyik szupermarketben kapható konzerv pestoval is. Szárított paradicsom – ugyancsak konzervből – sok ételt feldob, ezt is.

 

  

 

 

A hazai séfek és gasztrobloggerek élvonala hamar reagált a karanténra: pár nap alatt született meg egy izgalmas e-szakácskönyv. Húsz „gasztroarc” mintegy 100 receptje található benne, nagy segítséget nyújtva azoknak, akik otthon rekedtek a családjukkal és nap mint nap a tűzhely mellett állnak. 

Háromezer forintért lehet megvásárolni a digitális, 40 receptet tartalmazó, 100 oldalas Karantén Kantin szakácskönyvet. A közreműködők a teljes összeggel a Budapest Bike Maffiát segítik, amely 10 éve alakult, a rászoruló családok, szociális intézmények és civil szervezetek támogatására.

 

 Fotó: Karantén Kantin Szakácskönyv

 

 A kezdeményezés szereplői többféle módon segítik az egészségügyi dolgozókat, akik a járvány idején hősies munkát végeznek. 120 adag ételt küldtek például néhány hete a Rókus kórház karanténban dolgozó orvosainak és nővéreinek. Az ételeket a családi éttermek, pékségek, cukrászdák főzték-sütötték meg, amivel saját magukon is segítettek, hiszen nem kellett teljesen leállni munkájukkal.

Anyák Napjára 500 ételcsomaggal készülnek – derül ki az egyik kerületi orgánumból – amelyeket kórházi dolgozók és anyaotthonok számára juttatnak el.  Annyit még érdemes megjegyezni, hogy a digitális kötet létre hozói mindannyian önkéntesként dolgoztak.

Érdemes rákattintani a http://karantenkantinszakacskonyv.hu/  weboldalra, mert ezzel mi is beszállhatunk a támogató akciókba.

 

2020-05-01« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk