Olaszrizling Október - osztrigával

Olaszrizling Október - osztrigával

Olaszrizling Október - osztrigával

 

            A Winelovers rendezésében olaszrizling nagykóstolóra került sor a budapesti Corinthia szállodában. A mintegy 80 kiállító között képviseltette magát a badacsonyi borvidék 17, Balatonfüred-Csopak 16, Somló 10 borászattal, és ott volt a Mátrai borvidék és Eger, valamint két felvidéki pincészet is. Bizonyította ez a rendezvény, hogy ennek a szőlőfajtának a megbízhatóságára, sokrétűségére lehet építeni; nem véletlen, hogy ez a hazai fogyasztók kedvence. Párosítható sok ételhez, de szódával kiváló fröccs is lehet belőle. A Winelovers magazin megírja, hogy valójában az olaszrizling múltja homályba vész, a neve is megtévesztő, ám népszerűsége töretlen. A rendezők bortesztje alapján első lett a Kamocsay pincészet 2015-ös Sós-hegy Olaszrizlingje, második az ugyancsak 2015-ös Figula Öreghegy Olaszrizling, harmadik szintén ebből az évjáratból a Szt. Donát Slikker Olaszrizling.

            Az érdeklődők villámkurzusokon ismerkedhettek a borok sajátosságaival, azonban hagyományosan a kóstolás és a borászatok képviselőivel a beszélgetés szerezte a legtöbb élményt. Lehetett választani friss, reduktív alapborokat, dűlőszelektált „pincebüszkeségeket”, a tájak jellegzetességeit tükröző olaszrizlingeket, velük készült cuvee-ket, és nem hiányoztak a rajnai rizlingek sem, már csak az összehasonlítás kedvéért is helyet kaptak. Egyre érdekesebb, találó, vagy éppen figyelemfelhívó nevet választanak a boroknak. Nagyon tetszett például a Bajnóczy pince „Szemenszedett”, „Örömkönny”, „Sárkánytangó”, Kiss Attila „Csakazértis” elnevezése.


Olaszrizling Október - osztrigával


            Az Olaszrizlinghez a szintén kiállító Budai Gesztenyés étterem kacsamájjal töltött sertésbordát kínál, az OsztrigaSommelier pedig osztrigát. Mint az utóbbi tulajdonosa, Szabó Péter elmondta az osztriga nemcsak nyersen, hanem sütve, párolva, grillezve és posírozva is fogyasztható, mindig minőségi fehér borral, citrommal, frissen őrölt fekete borssal. Az íze a tengeri tenyésztési helytől, a meroire-tól függ. Valamikor régen a szegény ember étke volt éppen a jó tápérték miatt. Érezhető napjainkban is az idegenkedés, ezért kívánja széles körben megismertetni ezt az ízvilágot. Oktat, bemutat, felhívja a figyelmet a magas omega3, a cink tartalomra. A tudatos, egészséges táplálkozás része lehet. A legnagyobb mennyiség a kínai tengerekből kerül a világ piacaira, a legfinomabb a francia, majd az ír és a holland tenyésztésű. A franciáknál hét külön régióban, ennek megfelelően külön ízvilágban, a 3400 kilométeres tengerpart 3000 kilométerén halásszák az osztrigát. A rendezvényen olyan kitelepülésre alkalmas kiállítópulttal volt jelen a cég, amelyet mindenütt körben osztrigakagyló borított.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2017-10-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk