Osztrák ételspecialitások: Ötlet egy menü elkészítéshez

Osztrák ételspecialitások: Ötlet egy menü elkészítéshez

Osztrák ételspecialitások: Ötlet egy menü elkészítéshez

      

 

Egy „gasztrokaland", amely lehetőséget  nyújt a hüttékből már jól ismert osztrák specialitások elkészítésére.

 

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

 60 dkg sütőtök

 1 szál póréhagyma

 3 db burgonya

 víz

 erőleveskocka

 gyömbér –( ízlés szerint)

 só

 bors

 1 doboz (250 ml) főzőtejszín

 Pirított tökmag

 

Elkészítés: 1.) A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk. 2.) Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet. 3.) 10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.:o)

 

Zsemlegombóc

Hozzávalók (4 személyre)

 3 db szikkadt zsemle

 3 ek liszt

 3 tojás

 olaj

 só, bors

 petrezselyem

 

Elkészítés

A zsemléket felkockázzuk, olaj nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. Összekeverjük a tojással, liszttel, és finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal.

Teniszlabda-mérető golyókat formázuk, és kb. 10 perc alatt, olajos vízben készre főzzük.

 

 Käsespetzle (sváb pirított sajtos nokedli)

Hozzávalók (4 személyre)

 fél kiló liszt

 1/8l tej

 1/4l szódavíz (bubis víz)

 4 db tojás

 2-3 csipet só (kóstoljuk meg)

 250g reszelt hegyi sajt

 2 fej hagyma felkarikázva

 kb 5 deka vaj

 olaj a hagyma sütéséhez

 saláta / savanyúság

 só, bors

 

Elkészítés

A lisztet összekeverem a vízzel, tojással, tejjel, sózom, és egyenletesre keverem (ha buborékos lesz, akkor jó). Hagyom picit állni.

Közben a vékony karikákra szelt hagymát bő olajban pirosra sütöm. Ha kész, félreteszem.

Egy nagy fazékban vizet forralok, öntök bele egy kevés olajat is.

A galuskát beleszaggatom a reszelő és egy kanál segítségével a forró vízbe. A galuskák gyakorlatilag pillanatok alatt készre főnek (persze mérettől függ), ha feljöttek a víz felszínére, már jók (de lehet kóstolni a biztonság kedvéért).

(Fontos: egyszerre ne főjön túl sok tészta a fazékban, mert könnyen rászaggatunk a már felszínen lebegő, kész galuskákra, aminek következtében minden mindennel összeragad és gigantikus nudlik születhetnek. Szal csak lazán, türelmesen, így sem tart sokáig).

A kész galuskát azonnal hideg vízbe mártom.

Ha az összes tészta megfőtt, egy serpenyőben vajat olvasztok, és a galuska felét megfuttatom rajta. Hozzáadom a sajt felét is, kicsit kevergetem, míg a sajt elolvad és picit pirulni kezd. Itt lehet utánsóózni, ha szükséges, ill. én őröltem rá kevés borsot is.

Kivajazott sütőtálba teszem (ez opcionális), és jöhet a másik adag tészta és sajt ugyanígy előpirítva. Ha kész, azt is a tálba rendezem. Ha maradt esetleg sajt, akkor azzal még megszórom a nudlikat.

Kb 5-10 perc alatt sütőben pirosra pirítom a tetjét.

Salátával, savanyúsággal az oldalán, pirított hagymakarikákkal megszórva tálalom. 

 

Sertésszűz almával, kéksajttal és mustmártással

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

 600g sertés szűzérme

 só

 őrölt bors

 kevés étolaj a sütéshez

 2 alma

 15 dkg márványsajt

 

A mustmártáshoz:

 1 hagyma

 2,5 dl must

 1 dl főzőtejszín

 só

 őrölt bors

 5 dl barnamártás (e helyett lehet porból készült szósz)

 

Elkészítés:

A húst egyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk és egy nagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.

Lecsöpögtetve tepsibe rakjuk.

Az almát meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Minden hússzeletre 1-1 almakarikát teszünk. Ennek a tetejére morzsoljuk rá a sajtot. Forró grillsütőben a sajtot ráolvasztjuk.

A mártáshoz a hagymát apró kockára vágjuk és a hús sütésénél visszamaradó olajon megdinszteljük.

A mustot és a barnamártást ráönjtük, a tejszín felét hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük.

Egy szűrőn átszűrjük és a maradék tejszínt hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk.

 

   

 

Császármorzsa (Kaiserschmarrn) Hozzávalók (3 fő részére)

 50 g mazsola

 2 evőkanál rum

 100 g finomliszt

 4 evőkanál tejszín

 1/8 l tej

 só

 3 db tojás

 1 tasak vaníliacukor

 30 g vaj

 40 g darabolt mandula

 2 evőkanál cukor

 10 g porcukor

 Szilvalekvár

 almapép

 

Elkészítés Keverjük össze a mazsolát rummal és hagyjuk félóráig állni. Ezalatt alaposan keverjük össze a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd tegyünk bele egy csipetnyi sót. Válaszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját meg keverjük össze a tésztával, amit aztán tegyünk félre egy fél óráig pihenni. Habarjuk össze a tojásfehérjét a vaníliacukorral, amíg kemény nem lesz, majd vegyítsük ezt is a tésztával. Egy serpenyőben melegítsünk vajat és dobjuk bele a manduladarabokat, majd öntsük rá a tésztát és keverjük bele a rumos mazsolát. Süssük a tésztát 4-5 percig, míg aranybarna nem lesz az alja. Ha átsült, fordítsuk meg, és süssük át a másik oldalát is. Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral és azonnal tálaljuk. Szokás baracklekvárral, eperdzsemmel tálalni, de lehet vaníliaszószt vagy almakompótot is mellé adni.

 

Recept: Chefparade Főzőiskola  www.chefparade.hu

Fotó: Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet www.austriatourism.co aktivpihenes/Okolicsányi Zoltán

2010-10-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk