Osztrák ételspecialitások: Ötlet egy menü elkészítéshez
Egy „gasztrokaland", amely lehetőséget nyújt a hüttékből már jól ismert osztrák specialitások elkészítésére.
Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 fő részére):
60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 db burgonya
víz
erőleveskocka
gyömbér –( ízlés szerint)
só
bors
1 doboz (250 ml) főzőtejszín
Pirított tökmag
Elkészítés: 1.) A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk. 2.) Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet. 3.) 10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.:o)
Zsemlegombóc
Hozzávalók (4 személyre)
3 db szikkadt zsemle
3 ek liszt
3 tojás
olaj
só, bors
petrezselyem
Elkészítés
A zsemléket felkockázzuk, olaj nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. Összekeverjük a tojással, liszttel, és finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal.
Teniszlabda-mérető golyókat formázuk, és kb. 10 perc alatt, olajos vízben készre főzzük.
Käsespetzle (sváb pirított sajtos nokedli)
Hozzávalók (4 személyre)
fél kiló liszt
1/8l tej
1/4l szódavíz (bubis víz)
4 db tojás
2-3 csipet só (kóstoljuk meg)
250g reszelt hegyi sajt
2 fej hagyma felkarikázva
kb 5 deka vaj
olaj a hagyma sütéséhez
saláta / savanyúság
só, bors
Elkészítés
A lisztet összekeverem a vízzel, tojással, tejjel, sózom, és egyenletesre keverem (ha buborékos lesz, akkor jó). Hagyom picit állni.
Közben a vékony karikákra szelt hagymát bő olajban pirosra sütöm. Ha kész, félreteszem.
Egy nagy fazékban vizet forralok, öntök bele egy kevés olajat is.
A galuskát beleszaggatom a reszelő és egy kanál segítségével a forró vízbe. A galuskák gyakorlatilag pillanatok alatt készre főnek (persze mérettől függ), ha feljöttek a víz felszínére, már jók (de lehet kóstolni a biztonság kedvéért).
(Fontos: egyszerre ne főjön túl sok tészta a fazékban, mert könnyen rászaggatunk a már felszínen lebegő, kész galuskákra, aminek következtében minden mindennel összeragad és gigantikus nudlik születhetnek. Szal csak lazán, türelmesen, így sem tart sokáig).
A kész galuskát azonnal hideg vízbe mártom.
Ha az összes tészta megfőtt, egy serpenyőben vajat olvasztok, és a galuska felét megfuttatom rajta. Hozzáadom a sajt felét is, kicsit kevergetem, míg a sajt elolvad és picit pirulni kezd. Itt lehet utánsóózni, ha szükséges, ill. én őröltem rá kevés borsot is.
Kivajazott sütőtálba teszem (ez opcionális), és jöhet a másik adag tészta és sajt ugyanígy előpirítva. Ha kész, azt is a tálba rendezem. Ha maradt esetleg sajt, akkor azzal még megszórom a nudlikat.
Kb 5-10 perc alatt sütőben pirosra pirítom a tetjét.
Salátával, savanyúsággal az oldalán, pirított hagymakarikákkal megszórva tálalom.
Sertésszűz almával, kéksajttal és mustmártással
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (4 fő részére):
600g sertés szűzérme
só
őrölt bors
kevés étolaj a sütéshez
2 alma
15 dkg márványsajt
A mustmártáshoz:
1 hagyma
2,5 dl must
1 dl főzőtejszín
só
őrölt bors
5 dl barnamártás (e helyett lehet porból készült szósz)
Elkészítés:
A húst egyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk és egy nagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.
Lecsöpögtetve tepsibe rakjuk.
Az almát meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Minden hússzeletre 1-1 almakarikát teszünk. Ennek a tetejére morzsoljuk rá a sajtot. Forró grillsütőben a sajtot ráolvasztjuk.
A mártáshoz a hagymát apró kockára vágjuk és a hús sütésénél visszamaradó olajon megdinszteljük.
A mustot és a barnamártást ráönjtük, a tejszín felét hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük.
Egy szűrőn átszűrjük és a maradék tejszínt hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Császármorzsa (Kaiserschmarrn) Hozzávalók (3 fő részére)
50 g mazsola
2 evőkanál rum
100 g finomliszt
4 evőkanál tejszín
1/8 l tej
só
3 db tojás
1 tasak vaníliacukor
30 g vaj
40 g darabolt mandula
2 evőkanál cukor
10 g porcukor
Szilvalekvár
almapép
Elkészítés Keverjük össze a mazsolát rummal és hagyjuk félóráig állni. Ezalatt alaposan keverjük össze a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd tegyünk bele egy csipetnyi sót. Válaszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját meg keverjük össze a tésztával, amit aztán tegyünk félre egy fél óráig pihenni. Habarjuk össze a tojásfehérjét a vaníliacukorral, amíg kemény nem lesz, majd vegyítsük ezt is a tésztával. Egy serpenyőben melegítsünk vajat és dobjuk bele a manduladarabokat, majd öntsük rá a tésztát és keverjük bele a rumos mazsolát. Süssük a tésztát 4-5 percig, míg aranybarna nem lesz az alja. Ha átsült, fordítsuk meg, és süssük át a másik oldalát is. Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral és azonnal tálaljuk. Szokás baracklekvárral, eperdzsemmel tálalni, de lehet vaníliaszószt vagy almakompótot is mellé adni.
Recept: Chefparade Főzőiskola www.chefparade.hu
Fotó: Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet www.austriatourism.co aktivpihenes/Okolicsányi Zoltán