PulledPork a Budabestben.

PulledPork a Budabestben.

PulledPork a Budabestben.

   Fotó: Fortepán

 

A Nagykörút Margit hídtól induló pesti szakasza ma már két kerülethez kapcsolódik, a 13. kerület házai a páros oldal, és az 5. kerület a páratlan oldal. A korábbi Lipót körúton lévő épületek többsége az 1890-es években épült, majd a századforduló elején egymás után nőttek ki a földből a szebbnél-szebb épületek. A csodálatos eklektikus homlokzatok közül kiemelkedő szépségű a 13. és a 15. szám alatti épület páros, a közöttük lévő francia udvarral egyedülálló az egész körút vonalán.

 

Négy utca között

Az időközben felépült Vígszínházzal szemben álló két ház nagyon hasonlít egymásra, hiszen ugyanaz a tervezőjük és az építtetőjük is. Volt egyszer egy svájci molnárlegény, Haggenmacher Henrik, aki odahagyva Helvéciát 1850 környékén Pestre érkezett. Négy évvel később megvett egy 1928 négyszögöles telket a Lipót körúton, a Honvéd, Balaton, Szemere utcák által határolt területen. Ma nehéz malmokat képzelni a Szent István körútra, de Haggenmacher malmai kétségtelenül ott voltak. A századforduló környékén a főváros vezetése Budapest vonzó arculatának kialakítása miatt szorgalmazta az ipari épületek száműzését az új házakkal benépesülő körútról. A Honvéd és Szemere utca közötti malmot is le kellett bontani.

Haggenmacher ekkor megbízta a már referenciával rendelkező Gaál Bertalan műépítészt, hogy a jó helyen fekvő, hatalmas területen emeljen reprezentatív bérházat. Az építész a házakat szellős franciaudvarral kötötte össze, és utalva a megrendelőre, a homlokzatokat aratási jeleneteket ábrázoló domborművel díszítette.

A 13-as számú ház hatszobás elegáns, tágas lakásaiban a kor vezető tisztségviselői éltek. A földszinten elhelyezkedő kereskedelmi és vendéglátóipari egységek az idők során váltották egymást, volt itt a Stück étterem, majd a hatvanas években a Berlin étterem vette át a helyét. A népszerű vendéglátóhely Budapest vezető éjszakai szórakozóhelyévé is vált, mert a reggel ötig szóló élő tánczene és a közkedvelt fellépő énekesek vonzották a fiatalokat. Tánc, büfé, reggelig! hirdették az akkori plakátok. A Berlin után, a kilencvenes években itt működött az amerikai éjszakai mulató franchise hazai kirendeltsége, a Henry J. Bean’s Bar.

 

Imádják csinálni!

Négy éve pedig megnyitott a Budabest Barbecue Company, Kiss Dávid vezetésével.

 

 

 

Dávid Amerikában ismerkedett meg az autentikus barbecue műfajával. Végigjárta a déli államok híres-neves barbecue éttermeit és az első, amit megtanult, hogy szeresd a húst, tiszteld a szmókert (a sütőt, melyben a barbecue készül), érezd a low and slow technikát – ha ezek megvannak, ezután már csak stílus és ízlés kérdése, kinek mi tetszik.

 

 

 

Dávid, aki egyben az étterem pitmastere is (a pitmaster az a személy, aki a sütéséért felel: kezeli a szmókert, a füstöt, a hőt és a húst), többször is járt St. Louisban, mely több bbq generációt is kinevelt már: a város, mely a barbecue városaként ismert. Itt minden lakosnak van a kertjében legalább egy szmóker, rengeteg kis barbecue étterem és food truck található városszerte. A legfontosabb az, hogy itt mindenki imád barbecuezni.

 

 

 

„Az amerikai Saint Louis-ban töltött szakmai útjaink alatt olyan óriási szerencsében lehetett részünk, hogy több pitmaster hírességgel is találkozhattunk és beszélgethettünk velük a barbecue műfajáról. Csodáltuk a felfogásukat, ittuk minden szavukat és azóta is igyekszünk minél több gondolatot átültetni a saját életünkbe, üzletünkbe. Törekszünk arra, hogy a lehető legméltóbban reprezentáljuk a hagyományos barbecue eszményeit, és a nyomdokaikba lépve megteremtsünk egy hasonló közösséget Magyarországon, mint ők St. Louis-ban.

 

 

 

Többször tartottunk már whole hog barbecue-t, vagyis egész sertés sütést a Budabest Barbecue Company-ban, de a legutóbbi alkalommal szerettünk volna valami egészen újszerű élménnyel is kedveskedni a BBQ rajongóknak, úgyhogy bevittük az érdeklődőket a színfalak mögé és megmutattuk, hogyan készül el ez az ínyencség”–mondta Dávid az októberi első workshopjuk után.

 

 

 

 

Szmókerben tökéletes

A whole hog még barbecue berkekben is különlegességnek számít: az egészben hagyott sertés akár 26 órát is eltölt alacsony hőmérsékleten, almafa füstjén az erre dedikált bbq sütőben. Ez idő alatt a külső kéreg egészen elfeketedik, viszont belül igazán szaftos, omlós lesz a sertés húsa. A tökéletes összhatás érdekében tépik, majd összekeverik a húst, hogy a whole hog egyes részeinek egyvelege tökéletes harmóniát alkosson.

 

 

 

A workshopon megtudtuk, hogyan érdemes nagyobb darab húsokat, vagy egészben hagyott állatokat barbecue-zni, mit érdemes injektálni és mit rub-ozni, hogyan kell a boston butt-ot szakszerűen elkészíteni. Az okítás után pedig igazi lakoma következett: miután az elkészült whole hog-ot kivették a szmókerből és hagyták pihenni pár órát, pulled pork tálakat készítettek belőle és ezeket szervírozták az éhes vendégeknek.

 

 

 

A tépett sertéshúst ropogós sertésbőr, pirított kakukkfüves tört burgonya, bacon-ös bajor káposzta, és sült almás mártás kísérte. Eredeti amerikai BBQ szósszal mennyei kulináris élvezet!

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-10-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk