Stílusos vidékiek a Jankovich Kúriában

Stílusos vidékiek a Jankovich Kúriában

Stílusos vidékiek a Jankovich Kúriában

 

 

Magán és társasági életünk egyik fő mozgatórugója az étkezés. A legjobb kikapcsolódások közé tartozik a barátokkal eltöltött éttermi evés-ivás. Egy igazán kellemes étterembe visszajárunk, ha pont úgy szolgálnak ki minket, ahogy szeretnénk, és éppen úgy főznek, ahogy a legjobban ízlik. Ha a szakács, a séf szereti a vendégeit, akkor ez az ételeinek tálalásán meglátszik, és ízein megérződik a beletett szeretet. Az első, ami szembeötlik a másság, az eltérés a szálloda- és vendéglátóipar fősodrából, amelyben szívvel-lélekkel dolgozó emberektől kapunk törődést.

 

 

 

Kilenc ház, kilenc család

A Jankovich Kúria télikertjében a Stílusos Vidéki Szállodák hívták valódi stílusos vidéki reggelire a SVÉT 11.0 vendégeit. A közösséget vidéki panziók, kúriák, fogadók, vendégházak és glampingok alkotják, nem sokcsillagos hotelek: Páskom, Káli, Kosbor, Babérliget, Nomád, Rosinante, Botanica, Platános és a Montem vendégház.

 

 

 

Az asztalokon a szállodák regionális zöldségeiből grillezett köret a friss tanyasi tojásból készült rántotta mellé, hajszál vékonyra vágott füstölt sonka, helyben termett fűszerekkel megbolondított paprikás szalámi, kecskesajt, mazsolás, mogyorós kenyér, porcukros kuglóf és kakaós csiga látványa igazán szépséges, ízeik fenségesek. A kilenc ház és család története nagyon különböző, de reggeli ételeikben a közös nevező a személyes odafigyelés.  

 

 

 

A legjobbak közössége

A másik vidéki összefogás a Stílusos Vidéki Éttermek, a SVÉT, a vendéglátás csúcsa. A 2012-ben alapított egyesületet olyan csúcsgasztronómiában jártas éttermek alkotják, melynek tagjai egytől-egyig a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek.

 

 

 

Minőségi alapanyagokat használnak, és a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű, korszerű konyhatechnológiára is. A tagok, akiknél a tulajdonosok és a séfek egy mindenkiért, mindenki egyért gondolat jegyében a vendégért élnek és dolgoznak a nap nagy részében, egyformán gondolkodnak. Nemcsak a legjobb alapanyagokért kutatják fel a hazai és külföldi beszállítókat, vagy állnak hosszú órákat a tűzhelyek mellett, hanem a már sok esetben a vendéglők mellett kialakított szálláshelyeknél is minőségi, igényes kiszolgálással várják az utazókat.

 

 

 

A SVÉT a tagfelvételre jelentkezőket alaposan átvilágítja, mert az alapítók csak a kiválókat engedik be maguk közé. Idén befogadták a tatai Platán Restaurant&Cafe-t, így már tizenhét tagot számlálhatnak.

 

Barokk kúria és modern gyár

Rácalmás a Duna mentén, Fejér megyében egy csöndes település, szeptember első hétvégéjén azonban hangos volt a környék a SVÉT 11. 0 rendezvénytől.

A négy csillagos Jankovich Kúria-Wellness Hotel, és a Rendezvény Központ a Dunától pár perc sétára, Rácalmás ófalui részén található. A 18. századi barokk épületről nehezen hihető, hogy az államosítás után baromfitelep működött benne, mert az elmúlt években igényesen felújított komplexum különleges helyszínt nyújtott a gasztro rendezvénynek.

A város külterületén néhány éve a dél-koreai Hankook gumigyár települt be, munkát adva sok helybélinek és bejárónak.

 

Az alma a főszereplő

 

 

 

A SVÉT minden rendezvényén egy követendő alapanyagot ír elő, ezzel alaposan megmozgatja a séfek fantáziáját. Idén a számtalan módon felhasználható alma volt a főszereplő, amelyből minden standon a régiójukra jellemző fogást, köretet, vagy süteményt készítettek az éttermek.

 

 

 

A házigazda, a Jankovich Kúria kacsamájkrémet sült almával és szőlőmaglisztes brióssal valamint a koreai konyhaművészet egyik legismertebb levesét, a kimchit tálalta, amelyeket Rupecht László kreatív séf és elhivatott szakács munkatársai készítettek. A Kúria többszörösen díjazott nemzetközi konyhája nemcsak kiváló hazai ételekkel lepi meg a hotel- és étterem vendégeit, hanem különleges, autentikus hangulatú, keleti különtermeiben íz kompozícióval csábítják el az itthon is ázsiai ételsorokra vágyó ínyenceket. A koncepció ugyanis: a Hankook miatt koreai éttermet nyitottak.

 

 

 

A legfiatalabb SVÉT-tag a tatai Platán Restaurant&Cafe. Az étterem fiatal rendezvényszervező és értékesítő munkatársa, Benkóczky Andrea az együttműködés jelentőségét emelte ki a csoport erősségei közül, mert egymás segítését az eltelt egy év alatt már ők is tapasztalják.

 

 

 

A Tatai vár és az Esterházy Kastély szomszédságában, az Öreg–tó festői környezetében lévő étterem gazdag, vidéki stílusú svédasztalos reggelit tálal a vendégeknek és saját készítésű cukrász költeményekkel és fagylalttal kápráztatja el az édesszájúakat. A Michelin csillagos séfjük, Pesti István alkotta meg a standjukon kínált fogásokat: ökörfarok, vietnámi levest, a sertésfül, sólet, salsa verde főételt és az almafánk desszertet.

A noszvaji Nomád vaddisznókarajt almapürével, és szilvás gombócot írt ki a táblájára, amit környezetbarát újrahasznosított szalvétával és evőeszközzel porciózott ki.

 

 

 

 

A Balaton népszerű vendéglátóhelye, a balatonszemesi Kistücsök keszthelyi tokhalat zöldalmás káposztával, és borjúmájat karamellizált almával hozott,

 

 

 

a veszprémi Gusto tökös-almás krémest kreált, a soproni Erhardt étterem tejfölös, fokhagymás lángossal és almás somlói galuskával állította hosszú sorba a vendégeket a standja előtt.

 

  

 

 

Szigetmonostor kedvelt étterme, a Rosinante grillezett kacsamájat hozott lilakáposzta- és zöldalmapürével, jalapenot, és desszertnek málnás-mézes krémest.

 

 

 

 

A standok a Gere, Thummerer , Borbély, Laposa, Royal Tokaj pincészetek kiváló borait, valamint Szicsek pálinkát is kínáltak a fogások után.

 

Éttermek négy keréken

A kúria parkjának egyik utcájában egymás mellett álltak és füstölögtek a food truckok. A forró kemencékből és nyíltszíni főzőgépekből érkeztek a papírtálcákra az encsi Anyukám Mondta focacciaja,

 

 

 

almaketchuppal ízesített BBQ mangalicája, az egri Macok zöld búzás báránya, és a pannonhalmi Viator füstölt pisztrángja.

 

 

 

Debrecen fiatal séfje, Thür Ádám az Ikonból almával és zellerrel körített mangalicatarját, létai almástormával tálalt debrecenit, desszertnek szabolcsi almás-karamell fagylaltot hozott.

 

 

 

A rendezvényen a kóstoló bemutatók is színesítették a kellemes napot, így a Harrer csokoládé, a Gönci pálinka, a Nespresso kávé, a Grapoila olaj,

 

 

 

a Kovászlabor kenyér és a Zip’s House sör standjainál is elkeltek az előre megvásárolható kóstoló utalványok.

 

 

 

Az ország minden részéből érkezett vendégsereg közül többen már nem először utaztak SVÉT rendezvényre, szinte a jó gasztronómia iránt rajongó törzsközönség is kialakult. A rendezvény jelentős turisztikai hatással is bír, hiszen a SVÉT-re látogatók felfedezhetik Magyarország látványosságait a rendező éttermek környezetében.

 

 

 

 

Akik online regisztráltak Rácalmásra a beváltható kuponokért, előre tájékozódtak az éttermek kínálatairól és tudatosan álltak sorba a finomságokért a kedvenceik standjaihoz, ők bizonyára a következő SVÉT rendezvényre is majd ellátogatnak. Az idei kínálatból - a teljesség igénye nélkül- kiemelt példák az érdeklődés felkeltését kívánta elérni. Ha ez sikerült, akkor találkozunk a SVÉT 12.0-n!

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-09-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk