Stílusváltással hívogat Kozárdra a Vadvirág étterem

Stílusváltással hívogat Kozárdra a Vadvirág étterem

Stílusváltással hívogat Kozárdra a Vadvirág étterem

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Jelen esetben nem a rétre látogatunk vadvirágokért, hanem kíváncsiskodunk a falu rangos vendéglátó helyén, a Vadvirág Étteremben, és egy vendégházban, majd meglátogatjuk Béren a Malom Udvart.

 

  

 

Kozárd évek óta részt vesz a Virágos Magyarországért mozgalomban, a versenyhez csatlakozva a közösség virágokkal borítja be az utcákat, tereket, házakat. Azonban Cserhátalja festői völgyében megbúvó kis falu nemcsak tiszta levegőjével, gondozott környezetével, hagyományaival vonzza a látogatókat, hanem helyi ízeivel is csalogatja a turistákat. Az öko-, a kulturális- és a gasztroturizmus régiós központjának határában az erdők, gyümölcsösök, gabonát és olajnövényt termelő modern gazdaságok a 21. századi élő természet sokféleségét mutatják.

 

 

  

 

Kozárd ’Változatos agrártáj’ minősítéséhez nemcsak a fenntartható agrokultúra járul hozzá, hanem az is, hogy 30 kilométeres sugarú körből származó alapanyagokat használ fel a Vadvirág étterem. A sajtok a nyugat-nógrádi Maszlikéktól és a Halda gazdaságból érkeznek, a kolbászok Tóth Attilától, a friss pékárut a szállóvendégek reggelijéhez a salgótarjáni Szó testvérektől hozzák. A csatos ásványvíz a Mátrai Víz,

 

  

 

a szörpök és a szarvas rilette saját házi készítésű, a borok Piroska Tibor gyöngyöspatai borásztól, a 50 fokos, két fázisban lepárolt kisüsti alma- és a csipkebogyó pálinka pedig Kozárdról való.

 

 

 

A falut átszelő Fő úton, teraszos épületben- homlokzati falán Lencsés Zsolt vadvirág freskói- új, nemzetközi szelek fújnak, miután megérkezett Lőrincz György, a séf.

 

 

 

Az Év Séfje díjas, világjárt szakács egy másik csábító ajánlata helyett nyári újranyitáskor Kozárdot választotta és letelepült a faluban. A Turisztikai Nívódíjas és Rozmaring Díjas étterem

 

 

 

tulajdonosával, Hajas Péterrel teljesen megújították az eddigi biztonságra törekvő, konzervatív étlapot, és a legmodernebb fine dining fogásokat kínálják a vendégeknek. Több megbízható minőségű beszállítót megtartottak, és az új ételekhez új termelőket kutattak fel.

Mielőtt megnézzük a kínálatot, ejtsünk néhány szót a hagyományos palóc konyháról:

 

 

 

Egy táj táplálkozási képének alakulásánál számos tényező játszik szerepet: természeti feltételek, táji adottságok, állat- és növényvilág, a lakosság gazdálkodási szokásai. A Palócföld domináns ételei krumpliból készülnek, ilyen a bukta, a ganca, a zsámiska, a haluska, vagy a kanállal szaggatott, vagy a szlovák eredetű, liszttel összekevert sztrapacska. Ízesítik savanyú káposztával, hagymás zsírral, túróval, tejföllel, juhtúróval, pirított hagymával, és tepertővel. Sok levest fogyasztanak, kedvelik a főzelékeket, édességként a diós-cukros csigát, és a mákos gubát.

 

 

 

Lőrincz György ajánlata a megújult Vadvirágban merőben mást kínál: prémium kategóriás fogás az angus tatár paradicsomos chutney előétel,

 

 

 

levesként angus gulyás roppanós zöldségekkel, főételként angus steak petrezselymes pürével, grill zöldségekkel, szarvasgombával, ez külön hölgyeknek és uraknak más-más adagban tálalva. Megtudtuk, hogy az angus marha a Balaton környéki tenyésztőtől pásztói húsüzembe kerül,  onnan rendeli György ezt a különlegesen értékes húst. A tarját is más felfogásban, lecsóval készíti,

  

 

és a grillezett érlelt trappistát pedig szarvasgombás rizottóval tálalja.

 

 

 

A régi és új receptek egyvelege a mákos guba, és a meggyes csokoládé szuflé.

 

  

 

Az étlap másik oldalán a menük sorakoznak  A, B, C összeállításokban, három fogásokkal. A vendég, ha ezekből rendel, nem a szokásos olcsóbb ételekkel találkozik, hanem megtalálja az angust, a mangalicát, a libacombot, a kacsamellet és a szarvast, barátságos áron.

A több napra érkezőket a faluban kedves szálláshelyek, panziók várják. Az Aranykorona Vendégház Kozárd egyik szép palócháza, 2013-ban igényes, 4 napraforgós minősítésű vendégházzá változott.

 

 

 

A Kozárd patak mellett, szép parkos környezetben kellemes pihenőhely. A tornácról nyílik a földszinten 3 szoba, ebből egy mozgáskorlátozott számára kialakított, valamint a freskókkal díszített tágas nyári konyha, étkező. Csábító a szabadtéri kenyérsütő kemence, a napozóterasz és a borozópince. Zöld növényekkel díszes parkoló áll a vendégek rendelkezésre. Az emeleten 2 és 3 ágyas családi apartmanok találhatók, konyhával, fürdőszobával, étkezővel.

Nézd meg a magazinunkban a Fülöp-szigetek ízei Cserhátalján cikket is! Kozárdról ugyanis elmegyünk Bérre, ahol meglátogatjuk a Malom Udvart, Magyarország egyetlen filippino-magyar fuziós éttemét. Anna, a Fülöp-szigeteki bájos hölgy és férje, Ferenc fogadnak.

 

 

2020-10-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk