Székesfehérvár ízei

Székesfehérvár ízei

Székesfehérvár ízei

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Számtalan történelmi, kulturális, és építészeti csodáról számoltunk be a minap, amit módunk volt megismerni a két napos látogatásunk alkalmával, de –ahogy megtudtuk- ugyan nincs igazán ikonikus, tradicionális helyi étel ami csak erre a városra volna jellemző, de a legújabb innovációs hullámok által megalkotott gasztronómiai ínyencségek, sütemények, gyümölcsből készült finomságokból több is akad. Így megkóstoltuk a Fő utcán a Ciszterci templommal szemben lévő Damniczki Cukrász Manufaktura édességeit, délidőben elfogyasztottuk a Hatpöttyös Étterem menüjét, estefelé a Patent Gasztrobár díjnyertes hamburgerének füstös ízeit élveztük és belátogattunk a Szárcsa Étterem kellemes kerthelységébe is. Az ételek után ital dukál: megkóstoltuk Székesfehérvár sörét. 

 

 

 

 

Damniczkiéknél közönségkedvenc a vörösboros málna

Fent nevezett csoda, amit tölcsérben, kehelyben, házhoz szállítva élvezettel nyalogathatunk, olyan természetes alapanyagokból készített fagyi, aminek alapját a gyümölcs feldolgozó műhelyben magtalanított és málnavelővé pürésített gyümölcs adja. Ez a piros gyümölcsvelő adja fagylalt 40 százalékát.  

 

 

 

 

Igazi családi vállalkozás vagyunk – mutatja be cégét Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda 1992 karácsonyán nyitott, az első félévben még nem volt kész a műhely, ezért vásároltuk az eladásra szánt süteményeket. A cukrász- és a fagylaltműhely megnyitása óta a termelő újabb bővítésére került sor. 2018-ban teljesült az álmunk, Székesfehérvár történelmi belvárosának sétáló utcáján megnyitottuk a 110 négyzetméteres cukrászdánkat. Beneveztünk a 2013-as „Az év fagylaltja” versenyre, amelyen a Vörösboros málnával első helyezést értünk el. A recept titkairól a cukrász elárulja, hogy a málnavelőhöz a szekszárdi Mészáros Borház Merlot-jából készített vörösbor esszenciát adják.

 

 

 

 

A következő években is sorra nyertek hazai és nemzetközi helyezéseket a fagylalt versenyeken a gyömbéres malátával, a fekete teás, bergamottos, pisztáciás málnával és a mandularopogóssal megbolondított maracujával.

 

 

 

 

A cukrászat erőssége a fagylalt, ami egy nyári napon 40 ízben van a pultban aktuális kínálatként, de akár 100 féle receptből válogathatnak felváltva.  Az egyik legextrább, legmerészebb a csokis szarvasgomba, amit csak ritkán talál a vevő. Fagylaltjaik egy részét a régi receptekből kiindulva készítik el, megtartva a hagyományos hazai értékeket. Kizárólag friss tejszínt és tejet dolgoznak fel, amit egy környékbeli tehenészet szállít, a dió a szomszédos kiskertekből érkezik, és valódi a csokoládé, amit használnak. Kerülik a 'modern kor' néhány vívmányát, a növényi tejszínt, bevonó masszát, ételfestékeket, aromákat, félkész termékeket, a citromlé is frissen csavart, nem citromsav.

 

 

 

 

A Damniczki Cukrászat a süteményei közül büszke a Somlói Revolúció tortára, amely a 2014-es Ország Tortája verseny győzteseként hagyta el a porondot. Az ínycsiklandozó hozzávalók: diógrillázs piskótán, belga étcsokoládéval készített rumos csoki mousse, leheletvékony narancs betét, fehércsokoládés mousse és étcsokis ganache réteg. Mennyei sütemény!

 

 

 

 

A Damniczki termékek kereshetők több budapesti, balatoni és más vidéki városok cukrászdáiban. Hasonló minőségű, prémium kategóriás, új hullámos kávézókba is szállítanak, és a Pannonhalmi Apátság is a partnerük.

 

Hatpöttyös katicabogár rajz a falon

 

 

 

 

Mit jelent a katicáknál az, ha egy fekete pöttyel kevesebb van a piros hátukon? Hogy sérült. És mit jelent a Hatpöttyös Étteremben ez a jelkép? Azt, hogy sérült embereket foglalkoztatnak a konyhában, a pultban és a felszolgálásban is.

 

 

 

 

A Hatpöttyös Étterem Magyarország második olyan étterme, ahol megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Ez a munka jellegéből adódóan híd az egészséges és a fogyatékos emberek között, ugyanakkor lehetőséget ad a segélyből, járadékból, rokkantnyugdíjból élő embereknek, hogy munkájukkal javíthassák életkörülményeiket és hasznos tevékenységgel töltsék a napjaikat. Ők is képesek alkotó munkára.

 

Patent Gasztrobár BBQ illattal

 

 

 

 

Székesfehérvár legpatentebb gasztróbárja 4 éve nyitott a Kossuth udvarban, ahol amerikai és ázsiai illatok szállnak a levegőben. Egy árnyat adó fa alatt divatos papírtálcákon tálalják a Patent burgert, ami az étlap szerint 15 dkg hamburger húst, cheddart, bacont, tartalmaz, mindez lilahagymalekvárral leöntve és steakburgonyával körítve. 

 

 

 

 

A tulajok egy olyan laza kis helyet álmodtak meg, ahova mindig jó benézni, ahol kap a vendég egy mosolyt, és jó minőségű hamburgereket adnak “patent” stílusban: kedvelt a Monster burger, a Pulled pork és a 2 cl whiskay-vel, fűszeres BBQ szósszal megbolondított Jack Daniel's. A 15 féle hamburger mellett thai pad thai és vietnámi pho leves is kapható.

 

Szárcsa Vendéglő gerendái alatt

 

 

 

 

Kellemes, fedett kerthelységbe érkezünk, a Sóstó és a MOL Aréna közelébe. Az étterem négy egyedi hangulatú, polgári időket idéző teremből áll. A Gerendás terem különlegességét a több mint száz éves gerendák adják, amelyekbe az itt házasodó ifjú párok belevésethetik nevüket és esküvőjük dátumát. A korhű bútorokkal berendezett Zöld szalon és a Fehér szalon is válaszható rendezvényre. Az étlap a hagyományos magyar és a nemzetközi fogások mellett szezonális alapanyagokból készült ételeket is kínál.  A vendéglátóhely a közel 20 éves alapítása óta 46 szobás szállodává fejlődött.

 

… és végül egy székesfehérvári ital

 

 

 

 

A Szent Gellért kézműves világos sör, a Székesfehérvári Püspök söre nevet is viseli. Német Antal sörfőző mester egy kontinentális Pilsner tipusú, 4,7 százalékos sört készített, gazdag, malátás ízvilággal, amit a komló enyhe keserűsége tesz teljessé.

 

 

2021-06-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk