Tavasz, Valentin, szerelem - Budapesten

Tavasz, Valentin, szerelem - Budapesten

Tavasz, Valentin, szerelem - Budapesten

 

Ha meg akarjuk tudni, melyek a legdivatosabb nyersanyagok és kellékek manapság, érdemes böngészni a Valentin-napi menüajánlatok között. A különlegességeket – és a séfek ötletességét - tekintve természetesen vezetnek az ötcsillagos szállodák és a fine dining éttermek. De mi, „amatőrök” is tanulhatunk tőlük, már ami az érdekes alapanyag párosításokat illeti, és ezt nemcsak február 14-én, azaz Valentin, vagy ha úgy tetszik, Bálint-napon hasznosíthatjuk.

 

Rózsaszín desszertálom

Nézzük, hogy például a Széchenyi téri Sofitel Paris Budapest étterme milyen ajánlattal várja a szerelmeseket! Előételek: articsóka szív, konfitált citrom és menta, parmezán hab, Tahoon zsázsa. Salátakrém, 63 fokon készített tojás és fekete szarvasgomba. Fésűkagyló és serpenyőben sült kacsamáj duó, sáfrányos – vaníliás birsalmával.


Tavasz, Valentin, szerelem - Budapesten 

A főétel: pirított libamell, fehér bakszakáll és grillezett radicchio, maracuja és kávémártás. Ez utóbbi tükrözi talán leginkább a hagyományos és különleges zöldségek – mint a fehér bakszakáll - és a gyümölcsök merész házasítását, az édes és a sós ízek izgalmas harmóniáját.

A desszert mindig fontos része a Valentinos menüsoroknak, hiszen lehetőséget ad a rózsaszínes-romantikus tányérok megkomponálására. Rózsabors, málna, licsi és keserű mandula variáció teszi rá a koronát a Sofiteles menüre.

 

 

Chilis ananász és eperília, Émile-nél

Buda egyik legelegánsabb étterme, kávézója, cukrászdája és találkozóhelye az Émile, amely a Vörösmarty téri Gerbeaud testvére, csak éppen egészen más hangulatban ejti rabul a vendégeket. Manapság a világ legjobb szállodájának választott Aria hotelnek is ők a kulinária felelősei.

 Pintér Katalin tulajdonos-üzletvezető és csapata az Émile-ben az alábbi finomságokkal készül: amuse bouche-ként garnélát kínálnak chilis ananásszal, és szezám ropogóssal, a kecskesajtot sült fügével társítják. Izgalmas alapanyag-párosítások: lágy tojás füstölt burgonyahabbal, kaviárral, babérlevél olajjal. A főétel bélszín lesz a most oly divatos fehérrépa pürével, és marinált gombákkal. A menüsort Valentin-napi eperília desszert zárja.

A jobb helyeken természetesen mindegyik fogáshoz külön bort választ ki a sommelier, az aperitif pedig, mint ahogy ez ilyenkor lenni szokott, valamilyen jó minőségű pezsgő vagy könnyed prosecco. Gyakran a tokaji sem hiányzik a borlapról.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Sofitel Pixeltaster,

2017-02-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk