Terefere kortárs cukrászati kóstolóval

Terefere kortárs cukrászati kóstolóval

Terefere kortárs cukrászati kóstolóval

 

 

            A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete havonta megrendezett, kóstolóval egybekötött beszélgetés során találkozhatnak az érdeklődők napjaink cukrászaival, a szakma kiválóságaival, és természetesen az általuk készített süteményekkel, újdonságokkal. A múzeum munkatársain kívül fontos szerepet játszik a programsorozat szervezésében, lebonyolításában Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője, akinek révén, kérdései segítségével a vendégek megismerkedhetnek a bemutatkozó cukrászok életútjával, és mindennapjaikkal egyaránt. 2014 óta rendezik meg, általában a hónap utolsó szerdáján a programot, amely mindig telt házas, sőt kialakult egy törzsközönség is, ők érdeklődéssel figyelik a szakma kiválóságait, hiszen a személyes kapcsolat még érdekesebbé teszi például az Ország tortájának kóstolását.

Az idei évben elsőként érkező vendégcukrászok, Kiss Károlyné és Nagyné Haán Bernadett


Terefere kortárs cukrászati kóstolóval


hosszú évek után tudta megvalósítani álmát, a saját üzletet. Egyikük 18 évig, a másik is több éven át tanította a szakmát, főiskolát végeztek, Franciaországban és Svájcban ismerkedtek az ottani trendekkel, segítettek tankönyv és kiadvány megjelenésében, amíg végül megnyitották kis, városmajori Major cukrászdájukat. A kezdetekben hajnaltól késő estig tartott a munka, ám már az első karácsonyuk jól sikerült. Át tudták az évek során szoktatni a vendégeket az újdonságokra. Sokféle a kínálatuk, szezonfüggő, emellett természetes alapanyagokat használnak, van 4-5 gluténmentes süteményük is. Érdekes újdonságuk a passió gyümölcs (ezt maracuja néven ismerjük, a dél-amerikai trópusokon terem, amely a Wikipédia szerint nevét, a passiót arról kapta, hogy minden része valamilyen módon Krisztus keresztútját szimbolizálja). A savanykás, édes és csípős gyümölcs húsrésze alkalmas fogyasztásra és süteményekhez is.


Terefere kortárs cukrászati kóstolóval


-A Berni egy őrült, mindig újabb dolgokat talál ki – mondta Kiss Károlyné Zsuzsa nevetve. Szállítanak a japán nagykövetségre is, és gyakran látogatnak hozzájuk különleges vendégek. Mindenesetre közös munkájuk eredménye, hogy „aMagyarország tortája” versenyen már első alkalommal a Nemzeti trikolor kiírásnak olyan jól sikerült megfelelni, hogy boros körtés, túrókrémes süteményük bejutott az első körbe. Azután a milotai mézes, grillázstortájuk 2013-ban első lett. A kis méretű cukrászda ellenére a népszerűségük egyre nagyobb.

Az est másik bemutatkozó vendége Zila László


Terefere kortárs cukrászati kóstolóval


cukrászmester nevét talán nem ismerik annyian, mint munkáját, hiszen ő négyszeres Magyarország tortája nyertes. 2007-ben Madártej torta, 2008-ban szatmári szilvatorta, 2009-ben pándi meggytorta, 2011-ben kecskeméti barackos köles torta került ki győztesen a kezéből. Kevesen tudják, hogy a XVIII. kerületben, az Üllői úton, műemlék épületben kialakított, sikeres étterme és Krisztina cukrászdája mellett készített és gyárt egy különleges tortaformát, amely különleges újítást hozott a kézműves cukrász munkafolyamatokba. A szilikon forma kialakításának köszönhetően a tortaszelet belsejében, felvágva derül ki, hogy folyékony a töltelék. Már több mint száz országban használják, annyira bevált. Negyven, szakmában töltött évét elevenítette most fel a hallgatóságnak. Családi hátterében fontos szerepe volt és van a vendéglátásnak. Mint megemlítette, a hatvanas években például Hruscsovnak készített disznótorost. Tavaly pedig 750 induló csapatból győztesként vehették át az első díjat testvérével a békéscsabai kolbászversenyen. Sok feladatot vállal az Ipartestület munkájában, köztük az új székhely kialakításában, amelyben tanműhely is lesz.


Terefere kortárs cukrászati kóstolóval

Terefere kortárs cukrászati kóstolóval


            A cukrászatok kínálatában pedig szerepelt répatorta baracklekvárral, epertorta eperöntettel, különleges csoki torta, belsejében málnaszívvel, sós piskótatorta sajtkrémmel, kolbászpástétommal, illetve gombakrémmel töltve, meg lehetett kóstolni a Major cukrászda desszertjeit és milotai mézes grillázstortáját.


Terefere kortárs cukrászati kóstolóval

            Minden falat elfogyott!


Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-02-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk