Tücsöklisztes csokoládé,karamellizált lisztkukac,és mi jön még?

Tücsöklisztes csokoládé,karamellizált lisztkukac,és mi jön még?

Tücsöklisztes csokoládé,karamellizált lisztkukac,és mi jön még?

 

 

            Furcsa ötletek és megvalósított fajtájuk kerülnek a környezetbarát termelés újdonságai közé. A Carrefour üzletlánc egyik ilyenje a csokis tücsökszelet, amely szárított és porított tücsök hozzáadásával készül. A Spanyolországban bemutatott, magas, 20 százalékos proteintartalmú – éppen a szegény tücsök révén – rovaralapú élelmiszer nem az első és egyetlen ezen a téren. Az ismertetők szerint ökológiai gazdálkodásokból származnak a termékek. Újrahasznosított papírba csomagolják, amelyen felsorolják az összetevőket és a gyártási folyamatot. (Bár nem gondolom, hogy szerepel rajta a kis hegedűsök összefogdosása, vagy éppen nagyüzemi termesztése, megölése, szárítása)

            Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete, a FAO statisztikája szerint a rovaralapú élelmiszerek 2 milliárd ember étrendjében szerepelnek valamilyen mértékben. (Magyar Mezőgazdaság cikke nyomán)

            Bécsben, mint az Eurocomm-PR budapesti irodájától megtudtuk, májusban a Naschmarkton kialakított tematikus vásáron sör, a méz, a chili és a mustárkülönlegességek mellett rovarokkal, csigákkal és szirupokkal készített ételeket is lehetett kóstolni. Itt mutatkozott be az első, rovarokat alapanyagként használó osztrák pop-up-büfé, a „Zirp Insect és a „Schelato” kreatív fagylaltozó karamellizált lisztkukaccal szórt eperfagyija. A fagylaltkülönlegesség mellett csigából, szöcskéből készült, vagy tücskökkel megspékelt ínyencfalatokat, mint például vadnövényes gilisztapestót, vagy ropogós tücskös egytálételt is kóstolhattak az érdeklődők.

            Mit lehet erre mondani? Az egykori vicces felszólítás jutott az eszembe: Együnk lócitromot! Több milliárd légy nem tévedhet!

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-06-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk