Vendéglátás felső szinten a Sopron Régióban 1. rész

Vendéglátás felső szinten a Sopron Régióban 1. rész

Vendéglátás felső szinten a Sopron Régióban 1. rész

 

 

 

Ha az iskolák turizmus szakirányainak a tankönyvei között keresgélünk, és a turizmus szó fogalmát akarjuk definiálni, akkor elsősorban nagyon sokféle szóösszetételt találunk. Íme néhány: egészségturizmus, kulturális-, örökség-, műemlék-, komolyzenei-,  könnyűzenei-, fesztivál-, rendezvény-, wellness-, vízi-, öko-, kerékpáros-, bor-, gasztronómia-,  falusi-, zarándokturizmus. Ősszel pedig indul egy új Pálinka-turisztikai szakirány továbbképzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

 

  

 

A turizmussal foglalkozóknak választani kell, hogy melyikre specializálódnak, mert „aki sokat markol keveset fog” elv szerint szétforgácsolódnak a szakemberek energiái és az intézmények, vagy vállalkozások erőforrásai is.

 

 

 

A Fertő-táj Egyesület és a Sopron Régió Turisztikai Központ szervezői a desztináció bemutatkozási lehetőségei közül kiválasztották számunkra a gasztronómiát, megismertünk vendéglátással foglalkozó vállalkozások tulajdonosait, megkóstoltuk a kínálatukat, miközben cégeik történetét, és a terveiket mesélték.

Túránkon kísérőnk volt Bene Csaba idegenvezető, majd kapcsolódott Kaesz Judit,

 

  

 

a Várkerület központjában működő Kultúrpresszó tulajdonosa, az alakuló Soproni Gasztro Egyesület összefogás egyik kezdeményezője.

 

 

 

„Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni”

Sopronról mindenkinek a kékfrankos, a soproni sör, a fogorvosok, Fertő-tó és a Volt fesztivál jut eszébe, de nagyon szeretjük a sikátoros belvárosi utcákat, anyukám balfi szőlőinek lankáiról származó borunkat, a környéken készült békebeli sós kiflit, és az ellenállhatatlan süteményeket. Az étel, ital és a kávé iránti szenvedélyünk összeköti az embereket és a kultúrákat - meséli Judit a formabontó presszóban, ahol specialty kávét adnak.

 

 

 

 

Megtudtuk, hogy a kávéjuk kizárólag Arabicából, sőt annak a legjobb 10%-ból készül. Az SCAA (Specialty Coffee Association of America) a zöldkávé minősítési rendszere, a babokon előfordulható hibák alapján értékeli a kávékat. A teljes kávékészítési folyamatra nagyon figyelnek, a saját etióp-brazil blendjük mellett a vendégkávé és a filter kávé mindig más és más az örlőben.

Üzletében a reggeli kávéhoz finom péksütemények kaphatók az asztalos nagyapa gyalupadjáról kínálva.

 

 

 

A mindössze néhány év alatt városi szimbólummá váló Kultúrpresszó Robert Capa idézetével az egyik falon egy olyan közösségi tér, aminek híre hamar elterjedt. Megfog a hely hangulata, látszik, hogy nem egy szimpla kávézónak találták ki, hanem Sopron egyik kulturális központjaként is szolgál. Amolyan művész-kávézó, ahol lehet rendelni reggelire sonkás szendvicset, vagy túrós-meggyes rétest és brutál finomak (ezt a jelzőt a vendégkönyvben olvastuk) a torták, akár paleoban is. Mindig akad egy szép könyv az asztalon és magyar divattervezők egyedi darabjai is kaphatók, ha a vendégnek éppen megtetszett valamelyik.

 

 

 

 

 

A Várkerület üde színfoltjának terasza jó időben teltházas, de Judit gondolkodik a belső tér bővítésének megoldásán, hogy a télen érkező vendégeknek is kényelmes, barátságos helyszínt nyújthasson kifogástalan kávéval, friss harapnivalóval és a polcról levehető olvasnivalókkal.

 

 

 

 

 

Csokoládé illat az Arany-hegyen

Sopron nyugati városrésze az elegáns lakóparkokkal benépesült Aranyhegy. Inkább dombnak mondható, a pazar fekvésű magaslat, mint hegynek. A kilátás értékét a Harrer Cukrászda tulajdonosai immár tíz éve jól felmérték, amikor a cukrászdát ide képzelték el.

 

 

 

 

Harrer-Abosi Beatrix férjével, Karl Harrer-el üzemeltetik az ultramodern épületben a cukrászdát. A belsőépítészeti megoldások egy osztrák tervező munkáját dicsérik; a hatalmas ablakokkal körülvett, letisztult vendégtér és a látványcukrászat is valóban érdekes látványt nyújt.

 

 

 

A környezet és a termékek minősége kiemelkedő, mindegyikben van valami zseniális kis cukrászati csavar, ami még élvezhetőbbé és különlegesebbé teszi azokat.

 

 

 

A Sacher tortájuktól még Bécsben sem lehet finomabbat kapni! –halljuk az egyik asztalnál ülőktől.

 

 

 

A Harrer Csokoládéműhely közkedvelt programja a csokoládékóstolás, naponta kétszer. Az igényes és informatív bemutatóteremben a program résztvevői nem csak azt tudhatják meg,

 

 

 

 

hogy a különböző termővidékekről származó kakaóbabok milyen folyamatokon mennek keresztül, hanem egy üvegfalon át betekintést nyerhetnek a cukrászati munkálatokba is.

 

 

A kékfrankos fővárosa

A régió kulináris kínálatát a szelídgesztenye, a babos fogások, a halételek és a jó borok határozzák meg. A Soproni Borvidék az ország nyugati csücskében terül el, az Alpokalján, a Fertő-tó melletti hegyoldalakon, valamint a Soproni-hegységben, ahol az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó.

 

 

 

Borvidékünk karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe - mondja Orosz Csaba, a 20 éve alapított Soproni Borút Egyesület elnöke, a Koffer borbár tulajdonosa.

 

 

 

 

A kékfrankos mellett jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is. 

 

  

 

Sopron egyik fő turisztikai ereje abban a gasztronómiai ágban rejlik, melyre méltán büszkék a helyiek, hisz a soproni bor az egyik legkiválóbb az országban. A város szívügye a Soproni Borvidék brand erősítése, népszerűsítése, ezért az egyesület tagjai,

 

 

20 borász Soproni Borút néven egész évben szervezik a borbárok, vinotékák borkóstolóit, és a nyári turisztikai szezon zárásaként a Várkerületben a hangulatos Soproni Szüreti Napokat.

 

Zászlóshajó az Erhardt Étterem és Panzió

 

 

Sopron jellegzetes ételeit számos kiváló vendéglő kínálta hajdanán: fertői halászlét, tejfölös bablevest, babgombócot, és erdészgombócot, marhapacsnit, svábpörköltet, sült kacsamájat. A régi ízek újjáélednek napjainkban az igényes belső kialakítású éttermekben,

 

 

 

melyek étlapjain - a hagyományosok mellett - újszerű a választék. Séfjeik a legjavát adják szaktudásuknak, mint az Erhardt Étteremben is, ahol maradandó élményben volt részünk Erhardt Zoltán

 

 

 

menüsorának fogyasztása közben. Az agrármérnöki végzettséggel is rendelkező mesterszakács tulajdonos a 90 fős kerthelységben terített számunkra egy diófa hűsében,

 

 

 

de a több szintes étterem elegáns belső termeit is büszkén mutatta meg. Szüleivel közösen létrehozott vendéglátóhely épületük a Balfi úton, az egykori poncichter negyedben áll. A „nagypince” helyiség téglái 1773 óta őrzi a felmenők emlékeit.

Az öt éve SVÉT tag étterem, panzió és borpince egységet vezető Zoltán és idegenforgalmi közgazdász felesége szigorú a beszállítóikkal szemben, mert a magyar törzsvendégkör, a városban működő külföldi cégek vezetői és üzleti partnerei, valamint a távoli országokból érkező turisták elégedettsége nagyon fontos számukra. A hideg libamáj sárgabarack zselével,

 

 

 

a jus-vel és marinált zöldségekkel párosított mangalicapofa a japán vendégek kedvencei, míg a fogasfilét citromos fűszervajjal és zöldborsópürével a német vendégek kedvelik.

 

 

 

Az étterem melletti, felújításra szoruló műemlék épületet az Erhardt család megvásárolta és jövőre helyi, kézműves-kovászos pékséget szeretnének nyitni benne, hogy a saját sütésű kenyér illatával még több vendéget csábítsanak a környékre.

 

 

 

 

Vendéglátás felső szinten a Sopron Régióban 2. rész

 

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-08-13« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk