A bíbor kasvirág és társai - gyógynövényismertetők országszerte

A bíbor kasvirág és társai - gyógynövényismertetők országszerte

A bíbor kasvirág és társai - gyógynövényismertetők országszerte

Fotó: Picasa

 

Szerző: Vrábel Ilona

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a 2020-ban a bíbor kasvirágot választotta az Év Gyógynövényének – olvasható a társaság facebook oldalán.

Az Észak-Amerikában őshonos bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Eredetileg az indiánok alkalmazták fertőző betegségek gyógyítására. Hazánkban gyógy- és dísznövényként egyaránt termesztik. Virágos hajtását és gyökerét használják belsőleges felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében, immunerősítőként, külsőleg gyulladások, sérülések, sebek kezelésére.

A hazai tájakon nem ez a legáltalánosabb növény, de az Ezerjófű Gyógynövénykertben, a Nemzeti Botanikus Kertben, a Pécsváradi Vár és a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor gyógynövénykertjeiben, vagy az Esterházy Kastély parkjában lehet vele találkozni. Aki szeretne a kertjébe kasvirágot, az megpróbálkozhat vele, tavasszal van az ültetése ideje.

 

 

Fotó: Kővári Rudolf / Szent István Király Múzeum

 

Nem csak a kasvirágnak van gyógyító, immunerősítő hatása, közvetlen környezetünkben, a kertben, vagy kirándulás közben is bukkanhatunk hasonló rejtett kincsekre.

Aki szeretne kicsit többet megtudni a gyógynövényekről, az a szakkönyvek és az interneten fellelhető információáradat mellett közvetlenül szakemberektől is hallhat róluk akár egy általános alapozó, akár komolyabb ismeretterjesztő előadáson, sétákon, túrákon.

Mik azok a gyógynövények? Mely növények segítségével lehet könnyebben leküzdeni bizonyos betegségeket? Hogyan lehet gyógyító tulajdonságukat megőrizni, üvegbe zárni? Melyik növény illata gyógyít, melyik növény illata szépít? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről szól a Pesti Viktória, és Emmer Edina szervezte esemény, ami ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges rá.

A program fb eseménye: itt

 

 

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember 2020-ban is járja az országot, hogy hasznos ismereteit, tudását átadhassa hallgatóságának. A Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért c. előadása többek között a belső szervek tisztításáról, a megelőzés fontosságáról és a gyógynövények kúraszerű használatáról szólnak.

A bükki füvesember a megyeszékhelyek, és nagyvárosok mellett kisebb településekre is ellátogat, az előadások után pedig szívesen válaszol az érdeklődők kérdéseire.

 

 

Fotó: Kővári Rudolf / Szent István Király Múzeum

 

Igaz messze még a tavasz, de nem árt rá időben felkészülni. A székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban Tavaszi nagytakarítás címmel Lencsés Rita gyógynövény-szakértő tart teakóstolással egybekötött ismeretterjesztő előadást a különböző gyógyfüvek tisztító hatásáról február 16-án. Márciustól októberig pedig kéthetente gyógynövény ismertető- és gyűjtő túrákon, kirándulásokon vehetnek részt az érdeklődők a Szent István Király Múzeum szervezésében.

Weblap:Fekete Sas Patikamúzeum

 

Akit érdekel a gyógynövények helyes felhasználása, de nem tud vidékre utazni, az Budapesten is találhat magának előadást a témában. Ilyen például a Klebelsberg Kulturkúriában havi egy alkalommal szervezett Gyógynövény Klub, ahol szintén hasznos ismeretekre tehetünk szert. Az előadó Paniti Judit természetgyógyász.

Találkozhatunk gyógynövényekkel, és azok értő bemutatásával autentikus környezetben is. Ilyen különlegesség a gyógynövényismertető előadás a Diósgyőri Várban, vagy a Pannonhalmi Apátság arborétum sétája.

 

A Diósgyőri Várban a gyógynövény szakértő a középkori gyógyászat rejtelmeibe avatja be a látogatókat, illetve a gyógy-, és fűszernövények sokoldalú felhasználási lehetőségeiről is hasznos tanácsokkal szolgál. A korabeli hangulat garantált. Az előadás várbelépővel látogatható.

 Diósgyőri Vár

 

A Pannonhalmi Főapátság arborétumában Márton testvér vezetésével majd egy órás növényismertetőben lehet részük a látogatóknak. Itt a változatos növényvilág mellett a  régi korok szerzeteseinek gyógyításhoz használt növényeivel ismerkedhetnek meg. Az arborétumi séta után a Főapátság gyógynövényes csokoládéit is meg lehet kóstolni.

 

 

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Aki szeretne átfogóbb, mélyebb ismeretekre szert tenni a témában, az manapság már több gyógynövény tanfolyam és fitoterápia szakképzés közül választhat magának megfelelőt.

 

2020-01-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk