Bejárható gyógynövénykertek Magyarországon

Bejárható gyógynövénykertek Magyarországon

Bejárható gyógynövénykertek Magyarországon

"Fűben, fában orvosság..." – mondták a régi öregek igen bölcsen.

Napjainkban reneszánszát éli a gyógynövényekkel való foglalatoskodás. Egyre többen keresik a természetes, vegyszer-és adalékmentes kozmetikumokat, élelmiszereket, gyógyszereket. Az ezekhez a termékekhez nélkülözhetetlen alapanyagoknak kiváló terepet biztosítanak a kedvező adottságú magyarországi tájak. Tudta, hogy Európában 600 gyógy- és fűszernövény faj honos? Magyarországon ebből 330 gyógyhatású fajt tartanak számon.

 

 

 

A vértesacsai Gyógyító Völgyben erdei óvodát és erdei iskolát is üzemeltetnek. A kertben kialakított 9 pihenőhelyen szeretettel várnak minden csoportosan és egyénileg érkező látogatót. A hely jeles napokhoz kötődő programjait honlapján, a népi gyógyászati kalendáriumban lehet figyelemmel kísérni.

A következő ilyen esemény július 1-én „Levendula Ünnep” lesz a Föngyöskertben, melyen a látogatók a levendula sokrétű gyógyító hatásával is megismerkedhetnek. 

Információ:

 Becse Ildikó 

Tel: 30/303-8089
vagy facebook: Föngyöskert

 

Gyógynövénykert – Ópusztaszer

Új látványosságok a monostorkert a palánta nevelde, a gyógynövény feldolgozó és az oktatóközpont. 

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark idén újabb látványossággal bővült.

A műemléki védettséget élvező Szer Monostornál az épület mellett lévő területen történeti kert kialakításával újra teljes pompájában látogatható a monostorkert.

 

 

 

2017 tavaszán elkészült az oktatóközpont, valamint egy fedett, 230 nm-es beltéri alapterületű foglalkoztató is felépült, amelyben helyet kapott egy gyógynövény feldolgozó és szárító részleg, egy palánta nevelde, valamint egy ökobolt is.

 

 

 

A közel 900 éves műemlék újraélesztése többek között betekintést enged a gyógynövénykultúrába és feleleveníti a bencés szerzetesség szellemi közösségén keresztül a növények gondozásának és feldolgozásának technológiáit.

A Szeri Gyógynövényházban a látogatók is bekapcsolódhatnak interaktívan a fűszer és gyógynövények feldolgozásába valamint megismerhetik a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat.

Az épületben a tradicionális vidéki életformához kapcsolódó tevékenységek (régi mesterségek, kézművesség) is bemutatásra kerülnek.

 

Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont – Halimba

 A Veszprém megyei településen található gyógynövénykert egyedülálló, nagy fajszámú élő gyógynövénygyűjteményt foglal magában, méltón őrízve a „halimbai esperes" hagyatékát. Dr. Szalai Miklós plébános egykori lakhelyén – az emlékházában és annak kertjében – rendezte be a helyi önkormányzat a Szalai Miklós Gyógynövénykert Bemutató- és Oktatóközpontot. 

 

 

 

A környék jellengzetes gyógyfüveit bemutató kertet főként a májustól szeptemberig tartó időszakban érdemes meglátogatni, amikor a növények a legszebb állapotukban tekinthetők meg. Hétköznapokon 7-15 óráig a kert munkatársa készséggel a látogatók rendelkezésére áll. 

 

Gyógynövénykutató Intézet Botanikus Kertje – Budakalász

A budakalászi Gyógynövénykutató Intézet 3 hektáros területén többszáz gyógynövényt lehet megcsodálni, tanulmányozni. A kertben a gyógynövényeknek nagyjából 900  faja, alfaja, változata és fajtája él. A gyűjtemény a tradicionális Kárpát-medencei gyógynövény-fajták és a közeli Pilis-Visegrádi hegység jellemző gyógynövényei mellett kiegészül a hazai védett gyógynövényekkel is. A beültetett és felnevelt növények között több természetvédelem alatt áll, így a gyűjtemény egyben élő génrezerváció is.  

A botanikus kert előzetes bejelentkezéssel szakvezetéssel látogatható, hétköznap 10-15 óra között.

 

 

Fitofarm - Monor

Említést érdemel még az idén Monoron, a szakorvosi rendelő előtt kísérleti jelleggel létrehozott, jelenleg egyetlen közösségi gyógynövénykert, a Fitofarm. A közel 50 gyógyhatású növény megismerését tájékoztató táblák segítik. A kert bármikor felkereshető, önállóan bejárható, de szakvezetés is kérhető.

 

A cikket írta: Vrábel Ilona Éva

Köszönet a Vértesacsai Föngyöskertnek és az Ópusztaszeri Emlékparknak az együttműködésért.
képek forrása: Föngyöskert, Ópusztaszer,
Halimba, Fitofarm, pixabay

 

 

 

2017-06-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk