Gyógynövények közt az első – a levendula az Év Gyógynövénye

Gyógynövények közt az első – a levendula az Év Gyógynövénye

Gyógynövények közt az első – a levendula az Év Gyógynövénye

 


A levendula kiállta az idők próbáját. Az utóbbi években újra felfedezték és hatóanyagai hasznosítása mellett komoly turizmus is épült rá.


Tudtad, hogy a levendulát már az ókorba is ismerték, használták?  A rómaiak nevezték el levendulának.  Ez a közismert, sokoldalú, előszeretettel alkalmazott kékeslila gyógynövény abban az elismerésben részesült, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság  Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta.

levendula mező


A Lavandula angustifolia, magyarul közönséges levendula (hívják még francia levendulának, orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának,  szagos levendulának is) örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Jellegzetes, aromás illata összetéveszthetetlen. Napjainkban is népszerű gyógynövény. Virágait és illóolaját hasznosítják.

Elődeink a levendulát használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, nyugtalanság, álmatlanság, emésztési panaszok kezelésére és rovarriasztóként. A XV. századtól dísz – és aromanövényként ültették, szappant is illatosítottak vele.

A források szerint Bittera Gyula – neves gyógynövényszakértő – az 1920-as évek közepén telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt.

A népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazott növény illóolaját az aromaterápiában használják (feszültségoldó, idegnyugtató), de a kozmetikai iparnak is fontos alapanyaga. Főként gyógynövényként hasznosítják, de napjainkban a gasztronómiában kísérleteznek vele, például a levendulás mézek és szörpök mellett levendulás sütemények, sajtok, fagylaltok formájában.

Akik élőben is szeretnék megtapasztalni a levendula illatát, megtekinteni a feldolgozási folyamatokat és kipróbálni, megkóstolni levendulás termékeket, azoknak ajánlom a következő programokat.

Programok, ahol főszereplő a levendula:

XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál - június
Magyar Provence Levendulabirtok - június
Szegedi Levendula Napok - július
Levendula Fesztivál Pannonhalma - július
Kapolcsi Levendula Szüret - július

 

Írta: Vrábel Ilona Éva
Fotók: pixabay

 

2018-02-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk