Mitől csodás a levendula? Ismerkedj meg vele személyesen!

Mitől csodás a levendula? Ismerkedj meg vele személyesen!

Mitől csodás a levendula? Ismerkedj meg vele személyesen!


kép forrása: pixabay


Sokan csak molyírtóként ismerik, pedig az egyik legváltozatosabban felhasznált, érdekes illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. A levendula sokoldalú alkalmazásának hagyománya, átível időn, korszakokon, társadalmi osztályokon. A mai napig egyaránt hasznosítják a háztartásokban, gyógyászatban, kozmetikában. Sőt, helyenként a gasztronómiában is.

2018-ban a levendula kapta az Év Gyógynövénye megtisztelő címet.
Mitől ilyen csodás a levendula? Ismerkedj meg vele személyesen!
 

A levendulához kapcsolódó szolgáltatások, mint például egyes kezelések, aromaterápiák, masszázsok, a virágjából, olajából készült termékek mellett személyesen is találkozhatsz ezzel a sokoldalú gyógynövénnyel eredeti formájában bemutatókertekben, levendula farmokon. Hazánk egyes tájain fesztiválok, ünnepségek kapcsolódnak a virágzásához, feldolgozásához.

Jártál már levendula kertben? És Dörgicsén? 

Dörgicsei Levendula Major 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, több ezeréves templomrom szomszédságában pár hektáron elterülő családi biogazdaság szeretettel várja a levendula szerelmeseit.

Dörgicsei Levendula Majorkép forrása: Dörgicsei Levendula Major


A Levendula Major (Levendárium) bemutatókertjében több, mint 30 különböző levendulafajtával találkozhatsz. Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) mellett 1 hektáron virul a hibrid levendula (Lavandula x intermedia), melynek köszönhetően a major még júliusban is teljes virágpompájában csodálható meg. A kert levendulavirágzás idején, június, július hónapokban látogatható.Dörgicsei Levendula Major, illóolajokkép forrása: Dörgicsei Levendula Major (x)


A kertlátogatástól a látványlepárlásig számos kézműves, ismeretterjesztő és kulturális programot kínál a dörgicsei Levendula Major. Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

Dörgicsei Levendula Major

Dörgicsei Levendula Major
kép forrása: Dörgicsei Levendula Major (x)

 

A mintaboltban saját termékek széles palettájával találkozhatsz, bio levendula illóolajak, virágvizek, kozmetikai, aromaterápiás -és kulináris termékek, levendulás ajándékok várnak. A major saját teakeverékei, biokávé és levendulás teasütemény is kóstolható, vásárolható. 

Elérhetőség, információ:
www.levendarium.hu
info@levendarium.hu
Tel: +36 30 9540 783

 

A major látogatást akár összekapcsolhatod, kibővítheted egy tihanyi túrával. Érdemes június végére tervezni, amikor a Tihanyi Levendula Fesztivált is tartják.

Tudtad, hogy levendulából is választhatsz hozzád passzoló illatot?

Szomódi Levendulás - a természettel együttműködve 

Dörgicsét elhagyva, jó két órás út vezet a vizek városához – Tatához – közeli Szomódra.

Szomód határában, a Gerecse déli lankái között bújik meg a Szomódi Levendulás. Az 1 hektáron elterülő levendulás kertbe látogatót illatorgia fogadja. A tulajdonosok többféle levendula fajtát termesztenek itt.

Szomódi Levendulás – Fotó: Szendeff Lőrinckép forrása: Szomódi Levendulás – Fotó: Szendeff Lőrinc 


Az ültetvény szerkezete tudatosan lett kialakítva. A Szomódi Levendulás ökológiai gazdálkodást folytat, 2017-es termékeik már BIO tanusítvánnyal rendelkeznek. Terroir alapú megközelítésük igazi kuriózum, a különböző levendulákból külön állítják elő a minőségi illóolajokat a fajták tulajdonságait, karaktereit kihangsúlyozva. Termékeik évjárat-megjelölést is kapnak.

Szomódi Levendulás – Fotó: Gáncs Erikakép forrása: Szomódi Levendulás – Fotó: Gáncs Erika


A levendulás kert nem csak egy családi vállalkozás, hanem hobbi, életforma is. A munkálatokban részt vesz a család apraja-nagyja. Ahogy a tulajdonos, Tóth József megfogalmazta: „Mi nem a legjobbak, hanem a “Szomódiak” szeretnénk lenni és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára pozitívumot jelentsen.”

Szomódi Levendulás – Fotó: Szendeff Lőrinckép forrása: Szomódi Levendulás – Fotó: Szendeff Lőrinc (x)

 

Jövőbeni terveik között szerepel újabb termékekkel megjelenni, mind illóolajok tekintetében, mind gasztronómiai vonalon.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak június-július hónapban. Látogass el hozzájuk és töltődj fel a különféle levendulák csodás illattával!

Elérhetőség, információ:
www.szomodilevendulas.hu
Szomódi Levendulás
Facebook oldal


Mivel a levendulás kert a Neszmélyi borvidéken található, érdemes a látogatás után egy könnyű bortúrát tenni az itteni borpincékbe.
 

Ha pedig a határokat szeretnéd kicsit kitolni, illetve távolság nem akadály, akkor egy erdélyi levendula fesztivált ajánlok. Hallottál már a csekefalvi levendula szüretről? 

Csekefalvi Levendula Fesztivál

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Hargita megyében, Székelykeresztúrtól 2 km-re, a Gagy-patak mellett fekvő Csekefalván a levendula szürettel egybekötött levendula fesztivált június utolsó hétvégéjén.

Csekefalvi Levendula Fesztiválkép forrása: Csekefalvi Levendula Fesztivál - fotó: Konczei Zsolt 


A helyszínen, - a Moldován-Szeredai család levendula ültetvényén - a lila színbe boruló domboldalon közvetlen közelről ismerkedhetsz ezzel az aromás gyógynövénnyel. A levendula mezőn sétálhatsz, fotózkodhatsz, szüretelhetsz, a rendezvényen kóstolhatsz, tanulhatsz, lazulhatsz. A Csekefalvi Levendula Fesztiválon több helyszínén lesznek programok. Csatlakozhatsz vezetett gyógynövényismereti sétához, kóstolhatsz levendula szörpöt, részt vehetsz kézműves foglalkozásokon, megcsodálhatod a gyógynövényes termékeket.


Csekefalvi Levendula Fesztiválkép forrása: Csekefalvi Levendula Fesztivál/Moldovan-Szeredai Noemi


A kultúrházban egész napos, a témához kapcsolódó filmvetítések, illóolaj lepárlás bemutatása, előadások, fotókiállítás, termékbemutatók lesznek minőségi kikapcsolódási lehetőséget termetve minden érdeklődőnek, levendula rajongónak.

„A családias hangulatú rendezvényen mindenki megtalálhatja az őt érdeklő témákat, látnivalókat, a különböző helyszíneket bejárva pedig megismerkedhet Csekefalva jellegzetességeivel és értékeivel is.” – mondta az esemény szervezője, Moldován-Szeredai Noémi helyi unitárius lelkész.

3. Csekefalvi Levendula Fesztivál
2018. jún.30- július 1. (szombat-vasárnap)

Elérhetőség, információ:
Lavanda Montana Transylvania
Moldovan-Szeredai Noemi 
Tel: 0040724071268
E-mail: noemieszt@yahoo.com

 

A levendula illóolaját előszeretettel használják a gyógyászatban és a kozmetikában.

Ha wellness hétvégére indulsz, fürdőkúrán vennél részt, vagy elfáradtál a kirándulásban, próbáld ki a relaxáló levendulaolajos masszázst, vagy a levendulás fürdőt is.

Ha pedig szeretnél kicsit bővebben olvasni az Év Gyógynövényének választott levenduláról, itt  írtunk róla. 

A cikket írta: Vrábel Ilona Éva

képek forrása: Dörgicsei Levendula Major, Szomódi Levendulás, Csekefalvi Levendula Fesztivál, pixabay

(x) A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.

2018-03-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk