A Dunakanyar csodálatos szépségei,

A Dunakanyar csodálatos szépségei, a folyó nyugalmával, igaz turisztikai vonzerő

A Dunakanyar csodálatos szépségei, a folyó nyugalmával, igaz turisztikai vonzerő

 

            A Dunakanyar csodálatos természeti szépségével, a folyó nyugalmával, az itteni települések történelmi múltjával turisztikai vonzerő. Mindezt egyre inkább az érdeklődés középpontjába helyezi az a sok program, amelyre várják az érdeklőket. A tavasz, és éppen május alkalmas arra, hogy a helyi TDM, azaz turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek felhívják a figyelmet az általuk kínált érdekes eseményekre. A Visegrádon tartott sajtótájékoztatón, amelyre a Visegrád Turisztikai Attrakciós Házban került sor, megjelent Félegyházi András, Visegrád polgármestere, Cseke László, a város TDM elnöke, Szentendre képviseletében Gyürk Dorottya kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Papp Ildikó Vác TDM vezetője, valamint Pócsik György Esztergom TDM szervezetének képviseletében. Az esemény részeként sor került a felújított visegrádi nemzetközi MAHART Passnave kikötő ünnepélyes átadására.


Visegrád Silvanus Hotel


            Visegrád az élő középkor városa – mondta Félegyházi András. – A kis település élő, hiteles helyszíne az idegenforgalomnak. Az idei év nagy eseménye lesz a V4-ek szövetsége megalakulásának 25. évfordulója. A hagyományos palotajátékok főutcáján az együttműködést is megjelenítik. A Dunakanyar településeinek közös álma az EURO Velo 6-os kerékpárút megvalósítása, amelyet Visegrád támogatni fog. Görgey Artúr tábornok életének utolsó négy évtizedét itt töltötte, jövő héten emlékeznek halálának 100-ik évfordulójára. Cseke László arról beszélt, hogy a Dunakanyar közös kincs, amelynek ápolásáért, megismertetéséért együtt kell működni. Visegrádon tavaly 217 ezer vendégéjszakát töltöttek. A helyi szállodák közül a Visegrád új wellness épülettel gazdagodott, a Silvanus jelentős rekonstrukción esett át, a Thermal Hotel Visegrád új szolgáltatásokkal bővült. Budapest „játszótere” a település: bob pálya, kalandpark, sípálya, gokart, füvészkert, pisztrángos tavak várják az ide látogatót. A Visegrádi Palotajátékok az élő középkort idézik, 1990 óta méltó emlékezéssel. Beöltözött lovagok, táncosok, solymászok tartanak bemutatót, a gasztrofesztiválon középkori és sváb ételeket kínálnak. Tavaly óta kedvezményfüzetet ajánlanak. A programjaik és Visegrád természeti szépségeinek megismertetésére országszerte és Európában is tartanak bemutatót.


Visegrád Thermal Hotel


            Már a sajtótájékoztató helyszíne is különleges: a Visegrádi Turisztikai Attrakciós Ház földszintjén mesterségek bemutatóját élvezheti az ide látogató: szemünk előtt alakul Mátyás hollója kőből, a kovácsműhelyben reneszánsz ruhában dolgoznak a mesterek, készülnek a páncélzathoz szükséges alkatrészek, de bizony még dugóhúzó is, és a másik helyiségben muzeális gépek segítségével, és kézimunkával alakul a merített papiros, az oklevelek, egykori kódexek alapanyaga. Közben értő magyarázatok és kipróbálási lehetőségek várják a turistát. No meg Mátyás kútja, amelyiknek egyik csapján vörös, a másikon fehérbor enyhíti a szomjúságot. A közeli Reneszánsz étterem pedig mindenkinek megdobogtatja a szívét. Aki akar, bedughatja fejét a kor lovagjának, vagy hölgyének feje helyébe, a belső tér, az asztalok terítéke, a felszolgált ételek és a mindenkinek járó kis papírkorona, valamint a dudán játszó hölgy pedig elvarázsol.


Visegrád kovácsműhely

Visegrád, merített papiros

Visegrád, kőfaragó


            A hajóállomás épületének felújítása, akadálymentesítése, a parkoló kiépítése, a kikötő, valamint a környező zöld terület kialakítása mind azt a célt szolgálja, hogy a hely régióközponti feladatot láthasson el. Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az 51 százalékban állami tulajdonban lévő cég folyamatos fejlesztéseket hajt végre, gyorsabb hajókkal is javítani kívánja a Duna hajózhatóságát, ezt EU források is segítik. Spányik Gábor, a MAHART Passnave ügyvezetője ismertette, hogy arra törekszenek, hogy a jelenleg nem működő kikötőket ismét használják, így Zebegényt, Szobot. Visegrádra hajót telepítenek, de lesz Budapestről induló zenés-táncos vacsorázó hajó, versenyképes árral. Keddenként kerékpáros napot hirdetnek, akkor ingyen szállítják a bicikliket.


Visegrád, új akadálymentes hajókikötő


            - Szentendre felkerült a világ térképére. Szeretnék elérni, hogy a hazai képzőművészet fővárosaként ismerjék el a települést – tudtuk meg Gyürk Dorottyától. – Most éppen japán művész helyi specifikus kiállítása tekinthető meg, amelyhez a város és a környék települései 22 ezer kulcsot juttattak el. A Dumtsa korzót minden héten mediterrán hatásura formálják: kanapékkal, asztalokkal. A programok közül kiemelte az Ister napokat, amelyek három nemzetiség ünnepei. Vincze Ottó Riverpool címmel készített dunai installációt, amelyet a zöldár levonulása után helyeznek el a mederben. A Szentendrei Teátrum idén lakásszínházi előadásokkal is készül. A nyári kínálata kihagyhatatlan: Párterápia és Telitalálat lesz a két idei bemutató. A skanzenben jövőre építik fel az erdélyi tájegység jellegzetes épületeit, idén pedig interaktív gyermekfoglalkozásokat tartanak. Érdekes kezdeményezésként a lakosok 3 napra megnyitják házaikat – 20 helyszínen kínálva bort és harapnivalót. Péntekenként a művészeknél lehet műterem látogatásra bejelentkezni, lakástárlatra.  A múzeumok és a turisztikai iroda hosszított nyitva tartással várja az ide érkezőket. Szombaton és vasárnap tematikus túrákat szerveznek idegenvezetővel, bemutatva a helyi templomokat, művészeket, szerb hagyományokat. A „konyhavonal” a helyi termékek árusítását segíti. A hosszabb tartózkodás esetén engednek a parkolási díjból.


Szentendre

Szentendre Skanzen


            A Duna bal partján más adottságokkal és feltételekkel várják a vendégeket – ismertette Papp Ildikó. – Vác a Dunakanyar szíve. Rövid sétával múzeumok, templomok látogathatók. Magán a Fő téren tíz kiállítóhely van. Az év során egymást követik az események: május 29-én az Ezer lámpás éjszakája az eltűnt gyermekek megtalálásáért összefogás, május 28-29-én a visszatérően népszerű Régészet napja, június 25-én a Múzeumok éjszakája a legközelebbi program, de lesz majd V4 fesztivál és színházi találkozó, „Megy a gőzös…Vácra” múzeumi nosztalgiavonattal, az első vasútvonal felavatásának 170 éves évfordulója alkalmából. (A többi programra később visszatérünk).


Vác

Esztergom bazilika


Esztergom is számos rendezvénnyel, eseménnyel csábítja az érdeklődőt. Pócsik Györgytől megtudtuk, várja a kicsiket május 29-én a Gyermeknap és a kapcsolódó események. Érdekesek a Várszínház programjai, az augusztusi, Duna parti Szent István ünnepség, a várjátékok, az októberi pálinkafesztivál. Mint megtudtuk, a Várhegy nemzetközi emlékhellyé nyílvánítási eljárása megkezdődött. Az idei Babits Mihály emlékév, havonta tartanak a költőt megidéző programot.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2016-06-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk