A fiatalok felé nyit a Gyulai Várszínház

A fiatalok felé nyit a Gyulai Várszínház

A fiatalok felé nyit a Gyulai Várszínház

 

Gyula város nevének hallatán a kiváló fürdő és a Várszínház jut mindenkinek az eszébe. Két-három éjszakás tartózkodással megtapasztalható a gyógyvíz hatása, kulturális séta tehető a karnyújtásnyira lévő, felújított kastélyban, és néhány színházjeggyel több kellemes estét is eltölthetünk a szabadtéri nézőtéren. Az ínyencek a híres gyulai cukrászdák süteményeit és fagylaltjait is megkóstolhatják.

A nyaralásba illeszthető több remek lehetőség közül a Gyulai Várszínház nyári programját ismerhettük meg Elek Tibor igazgatótól.

Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki, gótikus téglavárának udvarán, a vár környékén, a tószínpadon, illetve a város egyéb játszóhelyein működik 1964 óta nyaranként a Gyulai Várszínház, amely idén 55. alkalommal várja a nézőket.

A Békés megyei nyári kulturális rendezvény - az elmúlt évtizedek hagyományainak megfelelően- olyan művészeti programsorozatot kínál június 24-től augusztus 11-ig, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek nyújt színvonalas művészeti élményeket. 

 

A Várszínház igazgatója hangsúlyozta, hogy 46 napon át, 70-nél több előadással várják a nézőket, lesz négy saját, illetve más színházakkal közös bemutatójuk, valamint két felolvasó színházi előadásuk. A történelmi drámák, kortárs színpadi művek, musicalek, táncszínházi előadások, népzenei és világzenei, valamint jazz fesztivál és a komolyzenei koncertek jelzik a műfaji sokszínűséget. Kifejezetten családos nézőket céloznak meg a bábelőadások és a gyerekszínházi produkciók.  

 

Az 1960-as évektől kezdve a Gyulai Várszínház leginkább arról volt híres, hogy elsősorban a történelmi drámák és a kortárs magyar szerzők műveinek játszóhelyeként emlegették. Az idei évad műsortervéből azonban jól látszik, hogy a korszerűsített, hagyományos színdarabok mellett a könnyebb, zenés műfajt, és a fiatalokat becsábító előadásokat is műsorra tűzik.

 

A programban szerepel Szász János rendezésében Székely János műve, a Caligula helytartója, melyet a Nemzeti Színházzal közösen valósítanak meg parádés szereposztásban. A vár előtti téren a Zrínyi 1566 rockoperát, a református templomban  A zsoltáros és a zsoldos című Tóth Máté Miklós-darabból készült előadást láthatják az érdeklődők. A Gyulai Várszínház törzsközönsége érdeklődéssel várja a vendég olasz, román, angol, orosz színházak előadásait is.

 

Rendkívüli élményt ígérnek a kortárs magyar szerzők műveinek feldolgozásai, melyek jelenléte igen hangsúlyos az idei évadban: Benkó Bence, Fábián Péter, Géczi János, Likó Marcell, Háy János, Jantyik Zsolt, Kincses Réka, Alina Nelega, Moravetz Levente, Lackfi János, Székely Csaba, Tóth Máté Miklós, Verebes Ernő, Zalán Tibor darabjait is láthatja majd a publikum.

Teljes arcéllel fordulunk a fiatalok felé – folytatta az igazgató. Szeretnék, ha a különböző korosztályok közelebb kerülnének a színház világához. A középiskolások és egyetemisták számára az egész Shakespeare Fesztivál érdekes lehet, benne egy Tiger Lily koncerttel. A Hamletre azért esett a választásuk, mert a fiatalok leginkább ezt a Shakespeare-művet ismerhetik, középiskolai tananyagként.

A legkisebbeknek lesznek olyan báb- és gyerekelőadások, amelyeket a szüleik is nagyon fognak élvezni, például A helység kalapácsa, vagy A rettentő görög vitéz, a Micimackó, a VANmeSe, vagy a Búbocska.

 

A teljes program letölthető:

www.gyulaivarszinhaz.hu, www.shakespearefesztival.hu

Írta: Barna Judit

Fotó: Barna Judit

2018-05-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk