A vadregényes Noszvaj és környéke vár

A vadregényes Noszvaj és környéke vár

A vadregényes Noszvaj és környéke vár

 

 

            „Kalandok és ízek, hegyek és vizek” – mindez jellemzi Noszvajt, ezt a kis települést, amely Egertől 12, Bogácstól 6, Mezőkövesdtől, valamint Egerszalóktól 20 kilométerre található. Egyedülálló a helység földrajzi elhelyezkedése: van hegy, van völgy, kastély és borospince, sok-sok vendégház és Gazdaház. A porták minden hónapban kinyitják kapujukat, hogy az itt élők megismertessék ünnepeiket, kertjeiket, ételeiket és boraikat. Noszvaj neve a latinus telepesek Nosville szavából alakult, jelentése: a mi falunk.

            Kivételes állat és növényvilág, madárparadicsom ez a hely, bizonyítja, - mint Balogh Barbara,

 

 

 

a családi vállalkozásban működő Nomád Hotel & Glamping szállodavezetője

 

 

elmondta, - hogy 9 fajta európai harkály él itt a 10 létezőből, van békászó sas, és sok egyed a denevér populációból. Ősszel tehát nem véletlen, hogy madármegfigyelők érkeznek ide, még Angliából, Skandináviából és az Egyesült Államokból is. A Glamping pedig azt jelzi, hogy itt egészen különleges elhelyezési lehetőségek várják az igényes turistákat. Két épített sátor, egy jurta, három buboréksátor,

 

 

öt faház és egy hajózási konténerből kialakított apartman is választható a szállodai elhelyezés mellett. Azt látják, az extrém vonzó, a faluban például épült egy kiadható lombház is. Fontos a jó kapcsolat a vendégekkel – szögezte le: - úgy érzik nálunk magukat, mintha a vidéki rokonaik lennénk. Hat éve tagjai a kilenctagú Stílusos Vidéki Szállodák szövetségének, és törődésre, stílusra, minőségre törekszenek szolgáltatásaikban, személyes odafigyelésre minden vendéggel. Nem tekintik konkurenciának a többieket, hisznek egymás erősítésében, a tapasztalatok kicserélésében. A két tó melletti csend, a nyugalom, a béke az urbánus ember számára érték. Az étteremben pedig lehetőleg helyi termékeket használnak az ételekhez, sok gyümölcsöt, lekvárt, a helyi borászatok borait kínálják.

 

 

            A szálloda közeli két mesterséges tavat források táplálják,

 

 

a Szent Imre elnevezésű a felső tó táplálója, őstölgybe zárva ontja bő vizét. A védett erdőben egymást követik a források, jelvényszerző túrán is meg lehet közelíteni ezeket. Van, amelyikből szarvasok, vaddisznók isznak, és néha még medve is erre téved. Mellettük kis szálloda és nyaralótelep. Egyik barátságos vendégház az Erdei Kisház Noszvaj

 

 

nevet viseli. Közvetlenül a tóra néző ablakokkal, a teraszon „parasztjacuzzi”, amelyben borozgatás mellett töltik a vendégek a nyári estéket.

 

 

 

Lehet szaunázni, grillezni, madárcsicsergésre ébredni. Mint Szabó Péter alpolgármestertől, aki utunkon végigkísért, megtudtuk,

 

 

Noszvaj szereti, és szívesen látja az ideérkezőket. Ezt mi is tapasztaltuk, például a Rákóczi vendégházban, ahol a barátságos fogadtatás mellett finom házi lekvárokat lehet kóstolni, és megtekinthettük a falvédő kiállítást,

 

 

amely Kovács Lajosné keze munkáját dicséri,

 

 

 

valamint édesanyjának jó emlékező tehetségét, aki a feliratokhoz ötleteket adott. Ez a ház négy napraforgós minősítésű, a kertjében kemencével, kis gyerekjátszó területtel, beszélgető, borozgató fedett verandával. Tulajdonosa egyik alappillére a helyi, hatvantagú idegenforgalmi egyesületnek: minden eseményből, rendezvényből kiveszi a részét.

            A Pintér porta széles lekvárválasztékával veszi le az idelátogatót a lábáról. Itt már kisüzemi módon készül a sokféle íz, köztük különlegességek. Aki kiskanalat kap a kóstoláshoz, nem nagyon tudja abbahagyni.

 

 

            Vannak borospincék: az emődi pincesoron a Mizser család finom, akáchordóban érlelt olasz rizlingje osztatlan sikert aratott, ahogy a Gazsi pincészetben elköltött vacsora ugyancsak.

 

 

            Noszvaj ékessége a késő barokk, copfstílusú De la Motte kastély, amely faliképeivel, kedves szobáival kiváló rendezvény és esküvő helyszín. Egykor Déryné is fellépett itt, ismertette Czinke Kriszta, aki elmondta, pályáznak a kastély egykori kápolnájának a restaurálására.

 

 

            A Rozmaring étterem a helyiek és a vendégek kedvelt találkozóhelye. Amikor ebédeltünk, éppen jókora észt csapat fiatalember ette nagy vidáman az óriás pizzáját.

 

 

            Aki nem akar egyhelyben maradni, hanem ismerkedne a környező természeti értékekkel, falvakkal, annak rendelkezésére áll a szafari busz.

 

 

Kósik Lajos értő túravezetésével,

 

 

a nehezen hozzáférhető, ám roppant érdekes természeti szépségeknél pedig segítségével olyan különlegességeket lehet megközelíteni, mint a szomolyai kaptárkövek,

 

 

a Hór völgy, amely az ország leghosszabb szurdoka, természetvédelmi terület, vagy éppen a  Pocem,

 

 

amely valójában kőbe faragott utca. Egykor Noszvaj lakosságának 36 százaléka lakott a riolit tufából kifaragott barlangokban, amelyek ma már összművészeti alkotótelepként működnek,

 

 

 

időszakos kiállításokkal, rendezvényekkel. A helyszín kiinduló állomása a bükkaljai kőkultúrát bemutató túrának, csillagtúraként bejárható így a Subalyuk, ahol az ősember lakott.

 

 

A barlangban 70-76 ezer éves csontokat találtak, neandervölgyi gyermekét, nőét, rénszarvasét, gyapjas orrszarvúét. Hét település és három vállalkozás sikeres pályázata révén épült meg Cserépfaluban az a látogatóközpont, amelyben ismerkedhetünk a leletekkel.

 

 

Ugyanitt kerékpárt lehet kölcsönözni, vagy megtekinteni az étteremben a „remetét”, a falon megörökített legidősebb vadkant. Aztán ott van Bogács, pincesorával

 

 

és gyógyfürdőjével, vagy Szomolya az évszázadok óta ismert és kedvelt rövidszárú fekete cseresznyével, a kiváló szőlővel. Itt élt egykor Vincze György, aki 38 évig volt a falu bírója, és róla mintázta Gárdonyi Géza regényhősét, Göre Gábort. A település kiváló minőségű köveket adott az ország építkezéseihez. Számon tartják, hogy az itt bányászottból épült meg a hortobágyi kilenclyukú híd is. A dombon épült kilátóról jól látható az a patkó alakú csupasz kő

 

 

a távoli Hódos hegyen, amely a népi monda szerint Jézus szamarának dobbantásától maradt ilyen.

            Noszvajon sok porta őrzi a régi kemencét, vagy építettek újat. A vendéglátóknál, vendégasztalaiknál és a rendezvényeken hagyományos helyi ételek készülnek, tészták és sütemények.

 

 

Szívvel sütik és kínálják.

 

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotók: aktivpihenes,hu / Okolicsányi Zoltán

   

2018-09-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk