Amade Chateau

Amade Chateau

Amade Chateau

 

 

            Ez az ötcsillagos szálloda 1904-ben épült francia romantikus stílusban, a rokokó világát idézve. Nem nagy ház: harminc szobája van, hatvan férőhellyel, kis szalonokkal, de aki ide érkezik, ámul és csodálkozik. Barátságos színek, gyönyörű bútorok várják, minden a kézművességet, igényességet sugallja. Épít a régmúltra, arra az időszakra, amikor a terület és a szálloda helyén álló egykori kastély még az Amadék birtokában volt. A szálloda ugyanis a szlovákiai Csallóköz gyöngyszeme, Várkonyban található, 27 kilométerre Győrtől és 45 kilométerre Pozsonytól. A névadó Amadék legismertebbje báró Amadé László volt, aki a XVIII. században élt, és úgy tartjuk számon, mint az egyik első magyarul verselő költőt Balassi Bálint után. Ő tanulmányait a nagyszombati jezsuita egyetemen végezte. Bár bölcsészdoktor lett, felesége halála után a katonaságot és az azzal járó életet választotta. Kifogyhatatlan volt a gáláns kalandokból és a versekből. Mintegy 200 magyar nyelven írt darabja maradt ránk, köztük az „A szép fényes katonának arany, gyöngy élete”, amely Kodály Zoltán Háry János című zeneművében is elhangzik.


Amade Chateau


            A mostani házat Pfeifer Mátyás gyáros építette a kastély helyén a múlt század elején. A négy évig tartó átalakítást Nagyvendégi Éva, aki a lakberendezést irányította, meg is örökítette egy szép kiállítású könyvben. Így 2010 óta működik a ház kastélyszállóként. A szobákban a baldachinos ágyak, a társalgókban a bútorok, a falikárpit, a párnák mind a rokokót idézik. Persze a szolgáltatások már a mai magas színvonalon történnek, ahogy egy ötcsillagos hotelnél várjuk. A szálloda kedvelt helyszíne lett a családi és céges rendezvényeknek, esküvőknek. Két étterem és kisebb szalonok szolgálják ki az igényeket. A borospince borkóstolók, középkori lakomák helyszíne, de szerveznek kincskeresést, a közeli Dunában aranymosást, íjászatot, vagy nyomozni lehet a „gyilkosság a vacsorán” kaland során. Hagyományos ízeket kínálnak saját farmjukról, ahol mangalicát, csirkét nevelnek, zöldséges, gyógynövényes kertjükben gazdálkodnak. A kastély bővítésekor gyönyörű wellness részleget is építettek medencével, törökfürdővel (hamam).


Amade Chateau


            Mint Szabó Orsolya hotelmenedzsertől megtudtuk, a vendégek 60 százaléka hazai, 40 százalék a külföldi. Kedvelik a pozsonyiak, de szívesen szállnak meg itt a magyarok, angolok, kínaiak, japánok, osztrákok, és ausztrálok is.


Amade Chateau


Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: kukkonia sk, skkongres sk, checkinly com


2016-06-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk