Egy új út kezdete a Szépalma Hotel és Ménesbirtokon

Egy új út kezdete a Szépalma Hotel és Ménesbirtokon

Egy új út kezdete a Szépalma Hotel és Ménesbirtokon

Kép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok


Van egy hely Magyarországon, ahol a lovak, kecskék, juhok, és mindenféle állatok szabadon élhetnek. Egy hely, ami valóságos állatmennyország gyönyörű természeti környezettel, buja legelőkkel, friss levegővel olyan kiöregedett, vagy bántalmazástól, vágóhídtól megmenekített állatoknak, ahol semmilyen formában nem kell többé az embert szolgálniuk.

Ez a hely a Magas-Bakony szívében, a Kőris-hegy szomszédságában található Porva-Szépalmapusztán elterülő egykori Eszterházy Ménesbirtok. 2018. októberétől új fejezet nyílt Szépalma történetében. Ezen a kalandosan megközelíthető, gyönyörű, békés vidéken, ahol eddig is előtérben volt a környezetbarát, kutyabarát, környezettudatos hozzáállás, ahol a vendég megismerhette a "zöld wellness" fogalmát és különleges élményét, mostantól élőben is megtekinthető, átélhető a biodiverzitás, az élni, és élni hagyni, kicsit sem elcsépelt szlogenje. Szó szerint és képletesen is itt van egy új út kezdete.

 

Kép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

 

A Szépalma Hotel és Ménesbirtok új identitásával kapcsolatban Wagner Balázs szállodaigazgatóval beszélgettem, aki 2008-tól vette át a szálloda vezetését. 

Volt szerencsém személyesen is bejárni a ménesbirtokot és igénybe venni a hotel szolgáltatásait pár éve. Ezek között szerepelt a lovaglás, lovaskocsizás is. Azóta ez megszűnt. Mi ennek az oka?

Wagner Balázs: Hiába vonzottak oly sok embert a Bakony lóval is remekül járható túraútvonalai, külföldi tulajdonosunk 2017-re fokozatosan megszüntette a lovas szolgáltatásokat. Ennek oka az volt, hogy a lóállomány már egyre kevésbé volt alkalmas az igények kiszolgálására. Szerette volna részben nyugdíjazni, részben pedig megkímélni ettől a feladattól az állatait, így mostanra az egykori ménesbirtok patinás istállói és gazdag legelői a korábbi iskolalovak békés öregkorát hivatottak biztosítani. 

 

lovak - Szépalma Hotel és MénesbirtokKép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

 

A hotel Facebook oldalán olvastam, hogy idén október 22-től együttműködnek a Gut Aiderbichl alapítvánnyal, amely Európa több országában közel 6000 mentett állatról gondoskodik. Mondana erről pár szót? Pontosan mi ez az alapítvány, és miben áll az együttműködésük?

Wagner Balázs: Az Aiderbichl Alapítvány tevékenysége igen sokrétű: fellelhető benne gazdaságilag ellehetetlenülő, vagy a gazdálkodást már folytatni nem tudó gazdák haszonállatainak felkarolása, háziállatok mentése rossz körülmények közül, csakúgy, mint keresőprogramok segítségével más európai országokból való kóborállat mentés és rehabilitáció, továbbá a nemkívánt szaporulat-megelőzés. Nyugat-Európában több telephelyen folytatják ezeket a tevékenységeket, ennek egyik bástyája lett most Szépalma. 

 

Kép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok 

 

Honnan jött az ötlet, elképzelés, hogy a Szépalma Ménesbirtok felkaroljon egy ilyen témát, és helyet, időt, munkát, pénzt áldozva állatokat fogadjon be? Manapság nem pont ez a gyakorlat… vagy változnak az idők?  

Wagner Balázs: Szeretném remélni, hogy ez a gyakorlat, vagy ez lesz a gyakorlat és ebben szeretnénk példamutatók lenni. Az állatvédelem, az állatmentés mindig is közel állt a tulajdonosi háttér illetve a menedzsment gondolkodásához, értékrendjéhez. A hatalmas földterületek és az infrastruktúra jóval több aktivitást tett lehetővé és kézenfekvő volt ennek a szabad kapacitásnak a kihasználása, az épületek értelmes tartalommal való megtöltése. Az ide bekerülő állatok mind holtig tartó gondoskodásra számíthatnak.

 

Kép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

 

Milyen állatok, és hányan érkeztek eddig a ménesbirtokra? Hogyan érzik magukat az új „vendégek” és milyen terveik vannak velük? Tényleg szabadon élhetnek itt, maximum egy kis simogatást kell időnként elviselniük?

Wagner Balázs: A birtok legelőire és istállóiba első körben 31 ló, 17 kecske és 57 juh (ebből 23 racka) érkezett, de a második ütemben sertésekkel és további lovakkal bővül majd az állomány. Az állatok könnyedén és rövid idő alatt belakták az új területüket. Nagy változást nem kellett elszenvedniük, hiszen az alapítvány instrukciói alapján és jóváhagyásával történt a meglévő területek átalakítása, melynél a fő szempont az volt, hogy természetes viselkedésformáikat gyakorolhassák ezek a „sokat látott” állatok. A kiskérődzők udvarán például ugyanolyan kecskejátszótér lett felépítve, mint amilyenen az alapítvány Salzburg melletti telephelyén játszhattak. Az állatok rendkívül embercentrikusak: ahogy látogatók érkeznek hozzájuk, azonnal érdeklődően sereglenek a kerítéshez egy kis simogatásért. Alapelvként a kényszerítés-mentességet céloztuk meg: tehát ha nincs kedvük, akkor még a simogatást sem KELL elviselniük, ám úgy tűnik: ezt nagyon is szívesen veszik.

 

Kép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok 


Az állatbarát, empatikus magatartás nem csak a hotel körül, hanem a méltán népszerű konyhán is megmutatkozik. Ha jól tudom, bővül a húsmentes kínálatuk?

Wagner Balázs: A húsos ételek megtartása mellett étlapunk választéka is bővült: minden eddiginél gazdagabb vegetáriánus és vegán ételekkel várjuk két- és négylábú vendégeinket.

 

kecskék - Szépalma Hotel és MénesbirtokKép forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok 


Nem mellesleg a Szépalma Hotel és Ménesbirtok felkészült kutyabarát helyként is ismert. Szálloda kategóriában tavaly is és idén is megnyerték Az Év Kutyabarát Helye közönségdíjat, ami nem lehet véletlen. Önöknek mit jelent ez a visszatérő díj?

Wagner Balázs: Hálásak vagyunk, hogy újra meg újra megtisztel a közönségünk a szavazatokkal. Egy-egy ilyen díj elnyerése egyben minket is motivál, és újabb kutyás programok és szolgáltatások kidolgozására ösztönöz. A GPS-es kincskeresés mellett kutyás túrákat szervezünk a szomszédos Kőris-hegyre, vagy az adventi készülődés jegyében december 7-9 között például kutyasüti sütésre invitáljuk a kutyás vendégeket. Örömmel észleljük, hogy nem csak nálunk, hanem a turizmus más területén is egyre bővül a kutyás programkínálat. Ez és az elégedett, jókedvű kutyák látványa mindennap megerősít a hitünkben, hogy jó irányba haladunk.

 

Aki ellátogat a Szépalma Hotel és Ménesbirtokra, a profi kiszolgáláson, csodás környezeten, változatos vegán -és nem vegán ételeken, a természet időtlen nyugalmán és a remek programokon kívül találkozhat sok boldog állattal: lovakkal, kecskékkel, juhokkal, szürkemarhákkal, kutyákkal…

Ajánlom kortól függetlenül állatbarátoknak, természet -és aktív program kedvelőknek, családoknak, kiégett menedzsereknek terápiás célra, vagy csak úgy. Szépalma és környezete igazi testi, lelki felüdülés, maga a nagybetűs szabadság állatnak, embernek egyaránt.

 

Szépalma Hotel és Ménesbirtok
Weboldal

 

Írta:

Vrábel Ilona Éva
turisztikai újságíró

Képek forrása: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

 

 

2018-12-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk