Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Nyiss a világra! – Interjú Révész Tamással, a World Press Photo kiállítás szervezőjével


Fotó: Francesco Pistilli - worldpressphoto.org


... és a digitális média alkotásaival kibővülve láthatók a díjnyertes munkák. A 2018-as tárlat mondanivalójáról és az „Év Fotójáról” kérdeztem a kiállítás főszervezőjét Révész Tamást, aki korábban többszörös díjazottja és zsűritagja is volt a versenynek. 

A szeptember 21-én megnyílt, nagy népszerűségnek örvendő World Press Photo Kiállítást idén új helyszínen tekinhetik meg az érdeklődők. Pontosan hol?

Révész Tamás: A World Press Photo a Néprajzi Múzeum költözése miatt idén a Magyar Nemzeti Múzeum József-nádor termeiben tekinthető meg október 23-ig.


Fotó: Ivor Prickett, The New York Times - worldpressphoto.org


A nemzetközi zsűri több mint 70.000 beküldött képből válogatta ki a kiállítás anyagát. Ekkora mennyiségű profi fotó esetén biztos nehéz lehet a döntés. Milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy egy sajtófotó bekerülhessen a kiválasztottak közé?

Révész Tamás: Nem csak a sajtó legfontosabb hírfotóit láthatjuk, hanem a nyolc kategóriában, a természeti, a portré, a sport és a környezeti fotókon túl, a jelenkori eseményeket is csoportokba gyűjti a kiállítás. A hosszútávú – akár éveken át – fotografált történeteket, az úgynevezett hosszútávú munkák kategóriájában díjazza a pályázat. Ezek a képes riporotok később könyvekben is megjelenhetnek.

Nincs ehhez hasonló kiállítás, amely segít eligazodni a világban, megmutatva, hogy mi történik körülöttünk. Itt hihetünk annak, amit látunk, hiszen több lépcsős folyamaton keresztül ellenőrzik, hogy nem volt-e módosítva a fotó,  valóban megtörtént-e az esemény, sőt azt is, hogy a fotográfus valóban ott volt-e a helyszínen.

A nyolc kategórián belül első, második és harmadik díjjal is díjaznak egyedi képeket és képriportokat. A zsűrizés legvégén pedig kiválasztják az úgynevezet “Év fotóját”.


A mostani vándorkiállításnak van valami egyedi tematikája, különleges mondanivalója a látogatók, a világ felé?

Révész Tamás: A World Press Photo kiállítás az elmúlt év legösszetettebb vizuális dokumentuma. A kiállítás az év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül nyit ablakot a világra a Nemzeti Múzeumban. Ez a mostani tárlat mondanivalója, a világra figyelés, a világ felé nyitás. A bemutatásra kerülő alkotásokon keresztül a látogató vizuálisan értesülhet a világban zajló folyamatokról, jobban befogadhatja, megértheti azokat.

 

kép forrása: worldpressphoto.orgFotó: Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse - worldpressphoto.org


Idén ki nyerte el a World Press Photo fődíját és mi jár ezzel az elismeréssel?

Révész Tamás: Az Év fotóját idén Ronaldo Schemidt, (Venezuela, Agence France-Presse) nyerte. Fotója 2017. május 3-án készült., Caracas, Venezuelában. A fotó azt mutatja, amikor José Víctor Salazar Balza (28 éves) ruhája meggyulladt, amikor a Nicolás Maduro elnök ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel. Maduro elnök bejelentette, hogy módosítani kívánja Venezuela demokratikus intézményrendszerét: az ellenzéki többségű Parlamentet alkotmányozó nemzetgyűlés váltaná fel, vagyis lényegében az elnök maga volna a törvényhozás. Az ellenzék tömegdemonstrációkon előrehozott elnökválasztást követelt. A tüntetők és a nemzeti gárda összecsapásai május 3-án kezdődtek, a (gyakran csuklyás, álarcos, gázmaszkos) tüntetők tüzeket gyújtottak, köveket hajigáltak. Salazar ruhája akkor gyulladt meg, amikor felrobbant egy motorkerékpár üzemanyagtankja. Salazar első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett, de életben maradt.

Az Év fotójával járó díj 10 ezer Euro, egy Canon felszerelés, Golden Eye Award és diploma, és persze meghívás Amszterdamba az ünnepélyes erdeményhirdetésre.

 

Fotó: Thomas P. Peschak, National Geographic - worldpressphoto.orgMondana pár szót a naturArt kísérő kiállításról is?

Révész Tamás: A World Press Photo kisérő kiállítása idén a naturArt jubileumi kiállítása “25 év legszebb természetfotói” címmel, ahol az elmúlt 25 év „év természetfotója” kép tekinthető meg. A naturArt kísérő kiállítás környezetünk védendő értékeire hívja fel a figyelmet. Az időszaki kiállítás mellett természetfotósok, fotóművészek által vezetett érdekes tárlatvezetésekhez is lehet csatlakozni.


Mit gondol, mitől ennyire népszerű szerte a világon ez a fajta dokumentarista kiállítás?

Révész Tamás: A kiállítás nem véletlenül rekord látogatottságú szerte a világon; több mint négymillió látogatója van száz helyszínen. Sikerének egyik titka az igény a hiteles információra, a színvonalas fotóriporteri teljesítményre, olyan események megismerésére, amelyekre máskülönben nem figyelnénk fel, vagy egyáltalán el sem jutnának hozzánk.

 

Köszönöm az interjút.

Írta: Vrábel Ilona Éva

Fotók forrása: World Press Photo, a szervező engedélyével
Kiállítás szervező: Herald Európa – Révész Tamás 

Vissza » Interjúk

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk