Nyiss a világra! – Interjú Révész Tamással, a World Press Photo kiállítás szervezőjével

Nyiss a világra! – Interjú Révész Tamással, a World Press Photo kiállítás szervezőjével

Nyiss a világra! – Interjú Révész Tamással, a World Press Photo kiállítás szervezőjével

Fotó: Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse - worldpressphoto.org


Idén ki nyerte el a World Press Photo fődíját és mi jár ezzel az elismeréssel?

Révész Tamás: Az Év fotóját idén Ronaldo Schemidt, (Venezuela, Agence France-Presse) nyerte. Fotója 2017. május 3-án készült., Caracas, Venezuelában. A fotó azt mutatja, amikor José Víctor Salazar Balza (28 éves) ruhája meggyulladt, amikor a Nicolás Maduro elnök ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel. Maduro elnök bejelentette, hogy módosítani kívánja Venezuela demokratikus intézményrendszerét: az ellenzéki többségű Parlamentet alkotmányozó nemzetgyűlés váltaná fel, vagyis lényegében az elnök maga volna a törvényhozás. Az ellenzék tömegdemonstrációkon előrehozott elnökválasztást követelt. A tüntetők és a nemzeti gárda összecsapásai május 3-án kezdődtek, a (gyakran csuklyás, álarcos, gázmaszkos) tüntetők tüzeket gyújtottak, köveket hajigáltak. Salazar ruhája akkor gyulladt meg, amikor felrobbant egy motorkerékpár üzemanyagtankja. Salazar első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett, de életben maradt.

Az Év fotójával járó díj 10 ezer Euro, egy Canon felszerelés, Golden Eye Award és diploma, és persze meghívás Amszterdamba az ünnepélyes erdeményhirdetésre.

 

Fotó: Thomas P. Peschak, National Geographic - worldpressphoto.orgMondana pár szót a naturArt kísérő kiállításról is?

Révész Tamás: A World Press Photo kisérő kiállítása idén a naturArt jubileumi kiállítása “25 év legszebb természetfotói” címmel, ahol az elmúlt 25 év „év természetfotója” kép tekinthető meg. A naturArt kísérő kiállítás környezetünk védendő értékeire hívja fel a figyelmet. Az időszaki kiállítás mellett természetfotósok, fotóművészek által vezetett érdekes tárlatvezetésekhez is lehet csatlakozni.


Mit gondol, mitől ennyire népszerű szerte a világon ez a fajta dokumentarista kiállítás?

Révész Tamás: A kiállítás nem véletlenül rekord látogatottságú szerte a világon; több mint négymillió látogatója van száz helyszínen. Sikerének egyik titka az igény a hiteles információra, a színvonalas fotóriporteri teljesítményre, olyan események megismerésére, amelyekre máskülönben nem figyelnénk fel, vagy egyáltalán el sem jutnának hozzánk.

 

Köszönöm az interjút.

Írta: Vrábel Ilona Éva

Fotók forrása: World Press Photo, a szervező engedélyével
Kiállítás szervező: Herald Európa – Révész Tamás 

2018-10-01« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk