Kuba várja a magyar turistákat

Kuba várja a magyar turistákat

Kuba várja a magyar turistákat

 

 

A Kubai Nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón a fenti kijelentést David Lobaina Frómeta, a kubai turisztikai minisztérium Közép-Európáért felelős osztályvezetője tette február 20-án. Szavait megerősítette Kuba magyarországi nagykövete, Alicia Elvira Corredera Morales is. A rendezvényre elsősorban azokat az utazási irodák képviselőit hívták meg, amelyek kubai programcsomagokat értékesítenek. A filmvetítéssel folytatott eseményen további kedvcsináló és hasznos információkkal szolgált Esteban Lobaina Romero konzul is.

 

A nagy felfedezőtől napjainkig

Kolumbusz Kristóf 1492-ben a Karib térségben hajózott és partra szállt az ismeretlen szigeten. Kuba utána évszázadokon keresztül spanyol gyarmat volt. Az európai hódítók fokozatos berendezkedése nyomán megindult és fellendült a kereskedelem, később szemet vetettek rá a franciák, az angolok, és az amerikaiak is  A 20. század elejére Kuba teljesen kimerült a szabadságharcokban, mire 1902-ben elnyerte a függetlenségét, de a teljes szuverenitását csak 1934-ben szerezte meg. A hányatott sorsú országban belharcok is dúltak különböző erők között, aminek Fidel Castro miniszterelnökké választása vetett véget. A hosszú Castro-korszak után Kuba köztársaság lett, jelenlegi vezetője Miguel Díaz-Canel.

Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. A 11 milliós lakosság háromnegyede városokban él, ezek közül a legnépesebb a főváros, Havanna 2 100 000 fővel. A lakosság a spanyol gyarmatosítók utódaiból, a fehérek által Afrikából behurcolt fekete rabszolgák leszármazottaiból, illetve a két csoport keveredéséből származó mulattokból áll.

Az ország ipara szocialista gyökerű. Az összes cég – leszámítva egyes kisvállalkozásokat – állami tulajdonban van. A külföldi befektetéseknél is kötelező a meghatározó kubai állami arány, ez a turizmusban működő vállalkozások esetében még ma is így van.

 

Tengerpart, búvárkodás, golfozás

És íme, megérkeztünk a turizmus egyik lényeges paraméteréhez, az időjáráshoz. Kuba éghajlata kellemesen meleg és csak időnként esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra a városlátogatók, tengerparton napozók számára.

A trópusi övben fekvő sziget legfontosabb vonzereje az egész évben 24-29 °C fokos tiszta vizű, korallszirtekkel és zátonyokkal tarkított tenger. Az év 300 napján 7-8 óra a napsütéses órák száma, ami a búvárkodás, vitorlázás és sporthorgászat számára is optimális feltételeket kínál.

A 980 kilométer hosszú, öblökkel tagolt parton a szállodák egyre nagyobb ütemben épülnek és minden igényt kielégítenek.  A magyar utasok többsége a legismertebb és legnépszerűbb üdülőhelyre, Varaderóba érkezik. Itt a hotelek a világ egyik legszebb tengerpartján fekszenek, és ellentétben a kubai házakkal, kiváló állapotban vannak.

Kubában a turizmus fejlődését a pompás golfpályák is erősítik. A legismertebbek a Club de Varadero és a Club de La Habana, amelyek környezete igazi kikapcsolódást és szórakozást nyújt a legigényesebb látogatóknak is.

 

Garantált vendégszeretet és biztonság

Kubában a szállodai szobák száma 71 ezer, többnyire 3-4-5 csillagosak, állami tulajdonban vannak. 24 ezer a magánszállás. Az utazás magánszervezésben csak gyakorlott turistáknak ajánlható, mert az ottani tartózkodás körülményesebben oldható meg, de a tiszta, kényelmes szállások ára körülbelül a szállodai költség fele.

Célszerű inkább csoportosan utazni és felkészült hazai utazási irodákat választani, pl. a Neckermannt. A kubai programcsomagokban jelenleg a megszokott repülőjáratokkal utaztatnak, de tárgyalások folynak a LOT légitársasággal Magyarország-Kuba légijárat indítására. Vízum nem szükséges, csak a hazai irodáktól turistakártyát kell venni 25 euróért, amivel 30 napot lehetünk kint.

A kubai emberek mentalitása az ország legfőbb belső exportcikke. Nyitottak, segítőkészek, ha a turista kérdezi őket, bár nyelveket a lakosság nem nagyon tud. Ételeik az afrikai, a spanyol, a kínai, az olasz és az őshonos kulináris művészet kombinációja. Világhírű a szivarjuk és a kubai rum, no meg a rumba.

 

Befektetési lehetőség kínálkozik

A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy tavaly 8300 magyar turista kereste fel az országot, 2019-ben megcélozták a 15 ezer főt. A közelmúltban nyitott egy Kempinski hotelt, ami első az ötcsillagos európai láncok között a kubai terjeszkedésben. A jövőben az a cél, hogy az öt, vagy annál is magasabb csillagszámú hoteleket fejlesszék, illetve a régi házakat korszerűsítsék. Idén 5200 új ágyat adnak át, főleg a Mélia és az Iberostar láncok járnak elöl a szállodafejlesztésben. A turisták érdeklődését akkor tudják a legjobban elérni, ha további külföldi, többek között magyar befektetők is jelentkeznek szállodai és szórakoztató létesítmények építésére, és a közlekedés fejlesztésére.

Írta/Fotó: Barna Judit

2019-02-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk