Mesefalu másfélmillió karácsonyi fénnyel

Mesefalu másfélmillió karácsonyi fénnyel

Mesefalu másfélmillió karácsonyi fénnyel

 

Nem akármilyen látvány fogadott a szlovéniai mozirjei Virág Parkba (Mozirski Gaj), más néven a híres mesefaluban. Minden csupa fény, mese és csoda abban a négy és fél hektáros parkban, amely arborétumként szerepel, és amelyet karácsonykor másfélmillió égővel díszítettek fel.

Vannak itt házikók, mesekunyhók a gyerekeknek, mikulás és tündérek. Bájos kicsi kápolnába nézhettünk be, egy 18 méter magas torony várt minket, hogy onnan lássunk a kivilágított terepre, a fénybe öltözött fák sorára és egy kis tavon kivilágított híd.

A mintegy 45 perces sétánk során karácsonyi énekeket, dallamokat hallgathattunk, és az Európában legnagyobb szélharang egyedülálló zenéjét. A legszebb talán a szivárványhíd, több ezer sor virágos cserepes növénnyel, amely decemberben gyönyörű varázslatos kapuvá válik. A Lokvica-patak mentén lámpások világítanak

 

 

 

és egy eredeti faház emelkedik ki a Felső-Savinja-hegység jelképeként.

A parkot negyedik éve világítják meg így, és százezrek látogatják. Van olyan nap, amikor három, vagy négyezer vendég látogatja a kertet.

A mesepark végén egy hütte várt minket, ahol forralt bor és tea, kávé, sütemény várt, és aki meghívott és kísért minket, a négycsillagos Golte Hotel & Mountain Resort igazgatója, Mitja Terce.

A mesefalura kíváncsiak általában síelnek is, és többek között a Golte-ben szállnak meg, amely az aktív turizmus fellegvára. De nemcsak az ott szállók, hanem más vendégek is megfordulnak a szállóban, ugyanis a felvonó egyenesen a recepcióhoz viszi a síelni vágyókat, és aki nem ott száll meg, az is benyit egy kávéra, vagy egy helyi sörre.

 

 

 

Természetesen sok itt a vendég, hiszen a parkolóból 8 perc alatt visz fel a felvonó a szállóba, és az ország egyik legnagyobb 4 millió eurós turisztikai befektetésének köszönhetően 32 vadonatúj apartman várja a vendégeket közvetlenül a sípályák mellett. A szállodát 2011-ben építették, 54 szobájával, wellness részlegével és kültéri medencéjével vonzó úti cél,

 

 

 

és az elmúlt szűk évtizedben rengetegen gazdagodtak itt boldog élményekkel. Mára a vendégek több mint negyedét magyarok teszik ki.

A létesítményt tavaly Szlovénia legjobb közepes méretű sípályájának választották,

 

 

 

a határtól alig kétórányi autóútra található komplexum évről évre egyre népszerűbb a magyarok körében, a helyi szálloda vendégeinek 25 százalékát már honfitársaink teszik ki.

A síparadicsomban 1300 és 1600 méteres tengerszint feletti magasságban síelhetünk, miközben gyönyörködhetünk a Savinja völgy bámulatos panorámájában.

 

 

 

Novembertől egészen március végéig üzemel a sífelvonó, így összesen több mint 120 napon vehetik azt igénybe a vendégek.

A szállodától mindössze öt percnyi autóútra van a mozirjei virágpark, amelyet senki nem hagy ki, aki itt síelt.

Írta: Bódi Ágnes

Fotók: Golte press photos/Izbor fotografij Poletje

2019-12-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk