Portré egy dinasztia ifjú tagjáról,

Portré egy dinasztia ifjú tagjáról,

Portré egy dinasztia ifjú tagjáról,

 

Gullner Gergő édesapjával, Gullner Gyulával, az akkori Duna InterContinental séfjével, készítettem interjút pár évtizede, édesanyjával, aki a Forum szálló népszerű Bécsi kávéházának közkedvelt vezetője volt, szintúgy ebbéli minőségében. Interjúalanyomnak a nagyszülei és dédszülei is a vendéglátásban dolgoztak, adódott tehát, hogy a fiatalember milyen pályát válasszon.


Guller Gergő


Bejárni a világ legjobb konyháit

 Gergő, aki egy éve az Intercontinental vezető séfje, jó ideje egyike a világutazó kulináris szakembereknek. Ebbe a körbe belekerülni önmagában kiváltság. Nem árt, ha az ember kiváló séf, és mondjuk egy nemzetközi szállodalánc valamelyik „szemében”, vagy akár többen dolgozik-dolgozott. Élt már Vancouverben, New Yorkban, Budapesten, Zürichben, Dubajban, Moszkvában és Kuvaitban, és mindenütt a világ leghíresebb szállodaláncainál ért el sikereket. Nem mindig olyan álommunka ez, mint amilyennek tűnik, a családnak is meg kell szokni a folyton változó országokat, otthonokat, helyi szokásokat, és bár a gyerekeknek kiváló nyelvtanulási lehetőség a világjárás, olykor zökkenőkkel is jár.


Gullner Kecskesajt paradicsom, rukkola torony


Most itt ülünk a Duna-parti Intercontinental éttermében, amelyet soha nem tud elégedett szemmel nézni – mindig, mindenen van javítani, újítani, szépíteni való. Bár a páratlan panorámát talán már nem lehetne tökéletesíteni… Aki bejárta a világot, és a legelegánsabb szállodákban dolgozott, az előtt persze nincs lehetetlen, sem a nyersanyagok beszerzésében, sem az ötletek megvalósításában.


Gullner rántott báránycomb


Magyar írók kedvencei

A moszkvai Baltschug Kempinski, a Zürich Marriott Hotel, a The Monarch Dubait vagy a kuvaiti Al Wazzan csoport alkalmazottjaként a világ szinte minden különleges étel alapanyagával megismerkedett, de itthon a hazaiakat részesíti előnyben. Kis akarattal mindenhez hozzá lehet már itthon is jutni, nem kell kiszaladni Bécsbe, a hazai bio- és kézműves alapanyagok is elérhetők – jegyzi meg.

Kedveli az egzotikus ételeket, de az Intercontinental legújabb étlapjára olyan fogásokat álmodott meg, amelyeket magyar írók ihlettek. Krúdy és Mikszáth, a nagy gourmet-ek és persze a pikáns tót haluskák, a friss tejes bárányok omlós rántott combja!– mindez legalább olyan izgalmas egy, a külföldi vendégek százait naponta vendégül látó étteremben, mint a nemzetközi fogások. Sőt, talán még érdekesebb.
A szezonális alapanyagok felhasználása ma már szinte kötelező – van, amikor a harsogóan ropogós karalábé lep meg friss ízeivel, máskor a spárga hódít, kézen fogva az eperrel.


Gullner Spenotfőzelék bevert tojjással


Falusi jérce és paleo kókuszfagylalt

Jelenleg olyan ételköltemények készülnek például a konyhán, mint a füstölt császárszalonnába tekert falusi jérce, zsenge zöldborsóval (a héjával is körítve, amúgy francia módra) a borjúval töltött karalábé, a fogas-articsóka torony, a desszertek között pedig igazi sláger a cukormentes, paleo kókuszfagylalt.

Mivel a külföldi turisták napközben nem elsősorban a szálloda éttermében étkeznek, ezért elsősorban a reggelivel lehet őket elkápráztatni, a helybelieknek pedig népszerű Sunday Brunch-ökkel érdemes kirukkolni, felvillantani a legfrissebb ötleteket. Köztudott, hogy az ázsiai vendégek nagy része a reggelinél ragaszkodik a hazai ízekhez, így hát nem hiányoznak a számukra kedvelt csongik, meg a japánok kedvence, a miso leves, és a sok-sok nyers zöldség – egy külön reggeliző sarok csak az ő kedvükért született. Ennek most lesz csak igazán jelentősége, hiszen várható, hogy a következő hónapokban megugrik a Kínából Magyarországra érkező turisták száma.


Gullner Paleo kókusz fagylalt

 

Brunch-ök, nemcsak expat-eknek

A brunch-ök pedig arra is jók, hogy új és mindig újabb alapanyagok és fogások bizonyítsák, mennyire magyar és mégis nemzetközi a ház kínálata. Itt különösen érdemes bevetni friss fogásokat, ízeket, mert a törzsvendégek nagy része expat, vagyis a hazánkban hosszabb ideig élő külföldi, de akad olyan magyar család is, amelynek tagjai olykor úgy döntenek, főleg jeles alkalmakkor, hogy nem főzögetnek otthon egész nap, hanem a vasárnapot laza evéssel-ivással töltik, így sem vásárolni, sem utána mosogatni sem kell.


Gullner Túrógombóc


Gergő gasztronómiai filozófiáját így foglalta össze egyik régebben adott interjújában: „Rajongok az élet egyszerű dolgaiért, és ez a konyhában sincs másképp. Nem szeretem túlbonyolítani a dolgokat. Az ízek tökéletes kombinációját keresem, amit aztán megoszthatok másokkal. Szeretem, ha az ételen túlmutató, egyedi élményben részesíthetem a vendégeimet. Mindegyik fogásnak megvan a maga története, amikből különféle beszélgetések kerekednek. Ezeket a pillanatokat – úgy hiszem – érdemes megosztanunk egymással.”.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Intercontinental Budapest

 

2016-04-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk