Rózsából lett világhír

Rózsából lett világhír

Rózsából lett világhír


Éppen nyolcvan esztendeje, hogy egy szentendrei félárva 16 esztendős szegénylegény, Szamos Mátyás felgyalogolt Pestre, ahol felvették cukrászinasnak a híres Auguszt E. József Krisztina körúti üzletébe. Még tanulóévei kezdetén, egy a hajdani vándoriparosok tapasztalatszerző körútján náluk is járó dán cukrásztól megtanulta, hogy miként lehet a hámozott, őrölt mandula és cukor keverékéből marcipánrózsát készíteni. A kis virág meghatározta életútját, mert a marcipántermékekből fejlődött ki a mára világhírű Szamos Marcipán Kft., ahol nemcsak gyermekei, hanem ma már az unokái is dolgoznak.A Vörösmarty téren a kis földalattiból kilépve a karácsonyi vásár forgatagában a mindig sokan megállnak Szamosék sátránál, rácsodálkozni a szebbnél szebb ünnepi csoki figurákra belekóstolni a marcipánokba, a süteményekbe, a bonbonokba és mustrát venni a finom kézműves szaloncukrokból. Most nagy sláger a vadonatúj termékük a zöld-fehér selyempapírba és aranyló sztaniolba csomagolt sósmandulás és a vaníliakaramelles praliné szaloncukor. Néhány lépésre a sátortól, a ma már mintegy ötszáz főt foglalkoztató és 25 cukrászdát üzemeltető vagy cég „zászlóshajójának” tekinthető pompás cukrászdájában beszélgettünk az Szamos Lászlóval, a kft. főcukrászával. A cég tulajdonostársa jogos büszkeséggel mutatta be a Szamos Gourmet házat. Az egykori bank patinás épületében a márványburkolatú falak között ódon régiségek üvegmozaikok, porcelánképek díszlenek, ahol elegáns cukrászda kávéház bisztró, reggelizőhely és csokoládé látványműhely működik. A mediterrán hangulatú emeleti rendezvényterem falait pedig a neves osztrák festő, Gustav Klimt képeinek igényes másolatai díszítik. Az alapító mester feleségét is idéző, marcipánból készült élethű méretű, bájos kiszolgáló kisasszony szomszédságában telepedünk le.- Hány helységben működik cukrászdájuk, üzletük és mennyire egységes a kínálatuk?

- Hét településen üzemel cukrászdánk és a pilisvörösváritól, a nemrégiben Bécsben megnyílt üzletünkig mindenütt egységes profilú az árukínálatunk. Termékeink döntő részt a pilisvörösvári üzemünkben állítjuk elő, de van több saját, illetve bedolgozói telephelyünk is szerte az országban.

- Kik járnak a Szamos Akadémiára?

- Ez a dogozóink rendszeres továbbképző tanfolyamainak neve. Ahol cég kiemelten fontos termékeinek készítési, kommunikációs, vendéglátási és vendégvárási elképzeléseit tanítjuk rendszeresen. A tanultakból minden résztvevőnek vizsgát kell tenni. Ez az egyik kulcsa az igényes és egységes profilú vállalatunk sikerének.- Beszéljünk az exportról.

- Az évi mintegy bruttó három milliárd forintos forgalmunknak mintegy harminc százaléka származik kivitelből. Termékeink több európai ország mellett, New Yorkban is megvásárolhatók. A legnagyobb külföldi vevőkörünk a német nyelvterületen található

- Melyik a legkeresettebb termékük?

- Természetesen a marcipán. Azonban ma már a marcipán mellett készítünk sokféle édességet, tortát és finomdesszerteket is.

- Mennyire tört be a kínálatukba az amerikai, vagy a francia cukrász-vonal?

- Csak csekély mértékben találhatók nálunk az említett két irányzat termékei. Üzletpolitikánk alapja elsősorban a magyar cukrászhagyományok őrzése. Kínálatunkban természetesen szerepel például a Trüffel-, az Eszterházy- és a Dobos torta, meg a krémes, továbbá sokféle teasütemény. A receptek többsége Szamos Mátyástól való. A manufakturális csokoládé bonbonjaink szintén tradicionális receptek alapján készülnek. Itt kell megjegyeznem, hogy nálunk alapvető követelmény a kiváló minőségű alapanyagok használata.Természetesen a hagyományokra építve új termékekkel is előállunk, mint a már említett két új szaloncukor, vagy a nemrégiben piacra került „Gyöngypraliné”, amelynek mutatós csomagolását az egyik Szamos unka tervezte.

- Fagyaltok terén újítanak, kínálnak például a versenyeken már megjelent kolbászos ízű fagyit?

- A fagylaltban, teljes mértékben konvencionális vagyok. Ezen a területen csak a hagyományos értékek megtartására törekszem. Én a tiszta ízek pártján állok ilyenek például a csokoládé, a puncs, a citrom, az eper és a vanília.- Mit kell tudni a Szamos csokoládé iskoláról?

- A Gourmet ház látványműhelyében betekinthetünk a finom édesség készítésének titkaiba. Egy kurzus háromórás. Tartunk alap és haladó csokoládékurzusokat, tortakészítő és tortadíszítő tanfolyamokat. Tanítjuk továbbá a bonbonöntést, a fagylaltfőzést, a szaloncukor-készítést. Még cégek is bejelentkeznek a csokoládé iskolába, amit csapatépítő tréninggel kötnek össze. Nyugodtan mondhatom, hogy nemzetközi hírű lett az iskolánk. Jeles hallgatóink között volt többek között Harrison Ford családja és a Google cég tulajdonosa családostól.

- Hol nyitnak legközelebb cukrászdát?

- Már folynak a belső átalakítási munkálatai az Országház szomszédságában lévő Parlament Cafénak. Remélem, hogy tavaszra megnyitjuk az újabb Szamos cukrászdát.


Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2015-11-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk