TukTuk: Siker és mosoly

TukTuk: Siker és mosoly

TukTuk: Siker és mosoly

 

 

            A budapesti utcákon, különösen a turisták által látogatott, érdeklődéssel kísért helyszíneken 2014 óta gyakran feltűnnek a tuktukok, ezek a kis benzinmotoros, nyitott háromkerekes járművek, amelyekben elöl a vezető, mögötte pedig két utas ül. Aki látja őket, mindjárt mosolyog, gyakran integet, és bizony nem is kicsit irigykedik. Különösen, ha tapasztalja, hogy ezek a kis járművek milyen fürgén és biztonságosan haladnak akár ha a körúton, akár egy kis, parkot átszelő mezsgyén kell közlekedni.


TukTuk: Siker és mosoly


            Budapesten jelenleg kilenc közlekedik belőlük. Mint Kovács Tamás,

TukTuk: Siker és mosoly


a Budapest TukTuk alapító tulajdonosa elmondta, a járgányok eredetileg Olaszországban készültek, a II. világháború utáni időszakban. A Vespa motorra építették a háromkerekű teherszállító felsőrészt, amely, bár sokat finomodott azóta, ám unikális napjainkban is a maga nemében. Budapesten 2014-ben mutatták be az autó-motor kiállításon, ahol Kovács Tamás meglátta, és megszületett a döntése, hogy erre itthon is szükség lenne. A jármű 200 köbcentis, benzines meghajtású, és kétütemű. Egy tankolással mintegy 100-120 kilométer tehető meg vele. Megállapodás született a fővárossal, hogy az üzemeltetési idő reggel 9 és este 21 óra közötti, tehát nem zavar senkit az éjszakai nyugalomban. Nem versenytársa a taxinak, hiszen egészen más a célja és a feladata. Rendelkeznek minden szükséges minőségi tanúsítvánnyal, de a legfontosabb feladat a TukTuk-ok vezetőire hárul,


TukTuk: Siker és mosoly

 

személyre szabottan alkalmazkodnak a beszálló turisták igényeihez, ismertetik az útvonal során látott legfontosabb látványosságokat magyar, vagy éppen angol, esetleg német nyelven. Szolgáltatásuk színvonalas, nem véletlen, hogy elnyerték a Budapest név hivatalos használati jogát. Miután kipróbálhattuk, kiemelkedően biztonságosnak éreztük, és tapasztaltuk az élénk érdeklődést a járdákról, a mellettünk elhaladó autókból. Volt integetés, kiabálás, dudálás és rengeteg mosoly.


TukTuk: Siker és mosoly


            Jelenleg 13 városnéző történelmi és gasztro túra szerepel a kínálatukban, van, amelyiket romantikára vágyó pároknak, van, amit esti bulira „hangolóknak” ajánlanak. Egyaránt izgalmasak ezek nemcsak a hazai utasoknak, hanem a külföldieknek is.  Olyan területekre is elviszik utasaikat, mint a Citadellának a buszok elől elzárt belső, szoborkörüli része, vagy a Gellérthegy kevesek által ismert természetvédelmi területe, a Filozófusok parkja.


TukTuk: Siker és mosoly


Ennek különösen az idősebb korosztály örül, akiknek nagy könnyebbség, hogy nem kell sokat gyalogolni. Kedvelt a két és félórás körút befejezéseként a budai Várban a Zsiday csoportnál elfogyasztott gulyásleves, a 3.60-as bárban, a Párizsi Nagyáruház tetején a koktélozás, vagy a Di vino borbárban a borkóstoló falatkákkal, ugyancsak az út végén. Szívesen vesznek részt a turistáik a hajós túrán; a két és fél órás szárazföldi tuktukozás végén vouchert kapnak, amellyel aznap, vagy a következő napon egy óra hajózásra indulhatnak a Dunán.


TukTuk: Siker és mosoly


            Az eltelt, viszonylag rövid idő alatt jó kapcsolatokat építettek ki a magyarországi beutaztató cégekkel, utazási irodákkal, de fent vannak az interneten is.  Mint Kovács Tamás elmondta, törekszenek további túra-útvonalbővítésre, együtt dolgozva az őket igénybe vevő cégekkel. Lépésről lépésre haladnak előre, az igény irántuk nő, így most jön a következő TukTuk beszerzése.

www.budapesttuktuk.com

Írta: Dr.Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2017-05-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk