Utolsó Indián Nyár a Balaton-parton - interjú Klein Csabával

Utolsó Indián Nyár a Balaton-parton - interjú Klein Csabával

Utolsó Indián Nyár a Balaton-parton - interjú Klein Csabával

kép forrása: everness.hu


Itt van máris a szeptember, a természet ismét változás előtt áll. Ez pedig remek alkalom arra, hogy a színes, pörgős, harsány nyár után egy nyugodtabb, elmélyültebb, csendesebb állapotba kerüljünk mi is. Találd meg magadban a harmóniát! Ebben segít a Balaton-part legnagyobb őszi életmódfesztiválja. Klein Csaba alapítót, fesztiváligazgatót kérdeztem az idei Indián Nyárról.


Ha jól számolom idén hatodik éve, hogy szeptemberben megrendezésre kerül az Everness Fesztivál kistestvére, az Everness Indián Nyár. Miben tér el ez a rendezvény a nyári fesztiváltól, mit tud adni a közönségének?

Klein Csaba: Az Indián Nyár egy családias, intim, fátyolos fényes kora őszi hangulatot idéz. Ebben a környezetben általában nagyobb hangsúlyt kap az elmélyülés és a kapcsolódások is szorosabbra vonódnak. Az őszi fesztivál létszámában is kevesebb látogatót céloz, maximálisan 1000 főt várunk ilyenkor Alsóörsre. Ugyanakkor hasonlatos a nyári rendezvényhez abban, hogy vannak mozgásos, táncos, jógás, meditációs programok, koncertek, hangfürdők, előadások és workshopok is. 

kép forrása: everness.hu


Hány előadót, fellépőt vártok az idei Eveness Indián Nyár Fesztiválra?
 

Klein Csaba: Több mint 50 fellépővel, előadóval, változatos, különleges –és megszokott programokkal, arcokkal is várjuk a látogatókat. Az előadóművészek, írók, trénerek, életmód tanácsadók, spirituális tanítók, pszichológus, kineziológus, mellett lesz továbbá csikung, hatha, akro és hahota jóga, pilátesz, a táncos lábúaknak pedig kortárs improvizációs tánc és táncos sejtedzés. A zenei színpadon különleges egyveleg szólal meg. Hangszeres előadások és ember hangok váltakoznak egyszer lágy, meditatív, máskor pörgősebb hangulatban. Dallamok, hangok, rezgések több mint 40 féle hangszeren. Hallhatóak lesznek – a sokak által kedvelt – hangtálak, handpan, és a lélekhegedű is, amik különleges spirituális élményt adnak.

Az idei fesztivál miből építkezik, mi a tematikája? Lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni, vagy itt nincsenek kötöttségek? Vannak - ha lehet így fogalmazni - közönségkedvenc visszatérő programok, előadók? 

Klein Csaba: A mostani tematika része, hogy több napon átívelő programokkal dolgozunk, vagyis ha valaki az elején elindul egy irányba, akár egy problémáját körüljárni, akár egy módszerrel ismerkedni, akkor az nagy eséllyel négy napon át bővítheti, mélyítheti ezt az utat. És természetesen sok visszajáró, szívünknek kedves előadó lesz idén is velünk. Tényleg csak a példa kedvéért, Soma Mamagésa, Grecsó Zoltán, Kereszty András, Pozsgai Nikol, de éppígy örülünk az idén újonnan csatlakozó fellépőknek is, mint például Sütő Enikőnek.

kép forrása: everness.hu


Akik esetleg először látogatnak el a rendezvényre, mire számítsanak, mit vegyenek figyelembe? Vannak esetleg "házszabályok", amiket itt be kell tartani? 

Klein Csaba: Azt hiszem a rendezvény legnagyobb vonzereje, hogy itt tényleg mindenki önmaga lehet. Fura módon ez az elfogadó közeg pedig a legjobb énünket hozza elő. Nem véletlen, hogy a fesztiválon mindenki mosolyog a másikra, spontán beszélgetésbe kezd vadidegenekkel, vagy mondjuk szelektíven gyűjti a szemetet. Azt gondolom, mindez éppen azért tud megtörténni, mert nincsenek elvárásaink a vendégeink felé, ugyanakkor nagyon sok értékes emberi mintával találkozhatnak ebben a közegben.

Mit tanácsolnál annak, aki szeretne részt venni a rendezvényen, de például nem vegetáriánus, vagy szeretné a gyermekét jó kezekben tudni, amíg beül egy workshopra? 

Klein Csaba: Ami az ételudvart illeti, a mi fesztiválunk egy nyitott fesztivál, sokféle húsos és vegán étel is várja a látogatókat. A gyerkőcös szülőknek pedig minden alkalommal rendelkezésükre áll a Gyerekfalu, ahol biztonságban, vidámságban tudhatják az aprónépet. 

kép forrása: everness.hu
 

Az utóbbi években megfigyelhető egy tendencia. Te, mint a fesztivál szervezője, hogyan látod: a 21. sz.-i információs társadalomban a homo digitalisok közül tényleg egyre több az útkereső, önismeretre, testi-szellemi harmóniára törekvő, vagy csak most ez a trendi?  

Klein Csaba: Azt gondolom, az útkeresés egy bizonyos idő után nem lehet kérdéses. Szinte minden ember életében eljön az a pont ahol ráeszmél, hogy önismeret nélkül sikertelenségre és boldogtalanságra van ítélve. Hogy ez kinél mikor és milyen történés hatására érkezik meg, az persze teljesen egyéni. A digitális bennszülöttek személyiség-fejlődésbeli elakadásairól szakirodalom-hegyek szólnak. Mindemellett én úgy gondolom, ez is egy fejlődési ív az emberiség történetében, része a jelenünknek, ha akarnánk sem zárhatnánk ki mondjuk a gyerekink életéből. Így viszont még fokozottabb a felelősségünk, hogy helyes mintákat mutassunk. Hogy egyértelművé tegyük, a virtuális téren kívül van az igazi élet, amihez igazi érzelmekre, teremtő gondolatokra, valós cselekedetekre és persze önismeretre van szükség.
 

Lehet látni egy fejlődési ívet a programok, előadók szintjén is az indulás óta.  Te hogyan látod, sikerült megőrízni az esemény eredeti szellemiségét, célját? A növekvő látogatószám nem megy ennek a rovására?

Klein Csaba: A Everness alapkoncepciója, küldetése, de még a logója is már az első évben kialakult. Bár a fesztivál természetesen folyamatosan dinamikusan változik, ezek a gyökerek a régiek. Mindemellett tény, hogy a saját személyiségfejlődésem, de ugyanígy a szervezői csapat alakulása is érleli a rendezvényt, beemel új fókuszpontokat, szemléletet módosít. Az pedig hogy egyre többen kíváncsiak ennek a széles világnak a lehetőségeire nagyon jó hír.

kép forrása: everness.hu


Igyekszünk kiszolgálni ennek a megnövekedett közönségnek az igényeit és mind többféle önismereti út-lehetőséget elhozni a rendezvényeinkre. Arra vonatkozóan mindeddig még nem érkezett panasz, hogy a hangulat megváltozott volna. De nem véletlen, hogy az idei évig azért megtartottuk az Indián Nyarat is, hiszen ez egy kisebb, csendesebb rendezvény.

Itt jegyezném meg, hogy az Indián Nyár jelenlegi formájában idén utoljára nyitja meg a kapuit.
 

Neked mit jelent ez a rendezvény? Kapcsolódik hozzá esetleg olyan személyes élményed, ami meghatározó volt az életedben és szívesen megosztanád az olvasókkal?

Klein Csaba: A 2. Evernessen odajött egy kisfiú és az evernesses pólójára aláírást kért. Mindaddig meg sem fordult a fejemben ilyesmi. Akkor ott azonban megértettem, hogy a csapattal valami nagyon jó dolgot hoztunk létre.  Annak pedig külön örültem, hogy mindez egy kisfiúnak tűnt fel. A másik, visszatérő nagy élményem, hogy a fesztiválok utolsó napján a nagy koncerten állunk a szervező csapattal az utolsó sorban. Együtt örülünk annak, amit látunk, amit az egész éves munkánk gyümölcsözött.
 

Említetted, hogy az Everness Indián Nyár Fesztivál jelenlegi formájában idén utoljára nyitja meg a kapuit. Ezt hogyan kell érteni? Helyszínt váltotok? Vagy a koncepció változik?

Klein Csaba: Igen, így, ebben a formában idén rendezzük meg utoljára az Indián Nyarat. Viszont többet erről egyelőre még nem szeretnénk elárulni. – zárta a beszélgetést a fesztiváligazgató.

 

Kíváncsian várjuk az Indián Nyár további útját és sok sikert kívánunk hozzá.

 

Írta: Vrábel Ilona Éva
független újságíró

Fotók, képek forrása: everness.hu

2018-09-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk