Két izgalmas, kortárs tárlattal nyitja újra kiállítótereit az Ybl Budai Kreatív Ház

Két izgalmas, kortárs tárlattal nyitja újra kiállítótereit az Ybl Budai Kreatív Ház

Két izgalmas, kortárs tárlattal nyitja újra kiállítótereit az Ybl Budai Kreatív Ház

 

Szerő: Bujdosó Gyöngyi

Fotók: Ybl Budai Kreatív Ház

 

2020. június 20-án újra megnyitja kapuit a művészetkedvelő nagyközönség előtt az Ybl Budai Kreatív Ház. Az eredetileg Ybl Miklós által megálmodott, majd az MNB Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhető, komplett felújítás után a kortárs képzőművészetnek otthont adó épület egyből két izgalmas tárlattal várja az érdeklődőket. A Munkácsy-díjas iski Kocsis Tibor ceruzarajzaiból és egyedi installációiból készült „A HOLD”, valamint a Random fotóművészeti csoport három tehetséges alkotójának „BELSŐ TÁJAK” című kiállítása egyaránt különleges élményt és kulturális feltöltődést kínál a látogatók számára.

 

Az Ybl Budai Kreatív Ház küldetése, hogy a kortárs magyar és nemzetközi művészet kimagasló képviselőit az érdeklődő nagyközönség számára bemutassa és népszerűsítse. A járványügyi korlátozások feloldása és a közel 100 napos kényszerpihenő után, 2020. június 20-tól végre újra látogathatóak a tárlatok.

 

Bár az Ybl Budai Kreatív Ház a „bezártság” ideje alatt is igyekezett aktív és folyamatos kommunikációval kapcsolatban maradni a művészeteket kedvelő és pártoló közönségével, - ennek jegyében például mindkét most látható kiállítás anyaga elérhetővé vált online módon -  az igazi élmény természetesen a személyes találkozás lehetősége.

 

Az érdeklődők által megtekinthető tárlatok rövid bemutatása:

 

 

 

 

iski Kocsis Tibor: A HOLD

Az Ybl Budai Kreatív Ház emeletén kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.

 

 

 

 

Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Pataki Ágnes: BELSŐ TÁJAK

A különleges tárlat fókuszában a RANDOM fotóművészeti csoport három alkotójának érzékeny ráhangolódással rögzített képei láthatók. A három különböző karakter alkotásában közös pont a gyengéd viszonyulás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt. A líraiság, az engedékenység, a történni hagyás olyan finomra hangolt képi világokat eredményeznek, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. A képeket nézegetve mi is rácsodálkozhatunk arra, hogy a mindenkori tökéletes utáni hajszából bátor és szabad döntés kilépni és a világ szépségét a mulandó illúziók iránti fogékonysággal észlelni.

 

Mindkét kiállítás ingyenesen látogatható 2020. július 20-ig.

 

2020-06-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk