Szemünk fénye - avagy, család ellen nincs orvosság

Szemünk fénye - avagy, család ellen nincs orvosság

Szemünk fénye - avagy, család ellen nincs orvosság

 

 

Családtagjainkat nem válogathatjuk meg – olvasom a darab előzetesében. Hát, valóban nem. Van, akit például képtelenség rávenni arra, hogy levegye az asztalról a lábát. Ilyenkor az ember elgondolkodik és megbocsátja saját rokonságának az egyéb, illemtől eltérő viselkedési anomáliákat …

Deborah Zoe Laufer, a sikeres, számos díjjal kitüntetett amerikai drámaíró egy zsidó család életébe enged bepillantást, de lehetne ez a család bármilyen vallású. Mindegyikben találunk egy Normát – Szamosi Zsófia nagyszerű a hagyományokat görcsösen ápolni kívánó nővér szerepében, aki azt hiszi, majd ez tartja össze a családot - és mindegyikben előfordulhatnak gyermekre hiába vágyó, vagy éppen a sógor felé reménytelen szerelmet érző sógornők, netán autista kisöccsök.

A Belvárosi Színházban, Orlai Tibor produkciójában nagy sikert aratott a premieren a Szemünk fénye című darab. Ami nagyon ismerős Schwartzéknál, hogy, mint minden családban szerte a világon, csontvázak dőlnek ki a szekrényből és titkok rejtőznek a mélyben, amelyek előbb-utóbb kibuknak - többnyire akkor, ha egy idegen kerül a famíliába, aki sokkal tisztábban látja az erőviszonyokat, mivel kívülálló.

Amikor a samuelfrench.com weboldalon megkérdezték, mi ösztönzi őt egy színjáték írására, Deborah azt válaszolta: “ Általában olyan dolgokról írok, amelyek zavarnak engem. Ilyenkor belemerülök a problémákba, de soha nem oldom meg azokat.  Darabjaim általában több kérdéssel és bizonytalansággal végződnek, mint amiknek szemtanúi a nézők az első pillanatokban. És kedvelem a vicces jeleneteket”. Deborah nagyon szereti a színházat, eredetileg színésznő akart lenni, de ma, amikor már számos szakmai díjjal büszkélkedhet, tudja, hogy jól döntött, mint amit kezdett,

Szamosi Zsófia viszi a hátán a darabot, aki Norma szerepében autista öccse iránt olthatatlan szeretetet érez. De kiváló a többi színész is: Péter Kata, Nagy Dániel Viktor, Dékány Barnabás, Pataki Ferenc és László Lili.

 

 

Ahogy Nagy Dániel Viktor nyilatkozta egy helyütt a darabról:

„ Egy család mélylélektana is egyben ez a darab, amelyben egyszerre munkál a zsidó hagyományoktól elszakadni akaró szabadságvágy, valamint a Norma által folyamatosan fenntartott, generált és ébresztgetett “ősbűntudat”, amiatt, hogy a másik három testvér már nem akar hálás, elkötelezett lenni azokért a dolgokért, amiket a szüleik, nagyszüleik kiharcoltak, áldozatok árán megteremtettek egykor.”

A rendező, Szabó Máté nagyszerűen ráérzett a különös, mégis hétköznapi család életét bemutató színdarab hangulatára, amelyet Los Angelesben mutatott be először a Zephyr Theatre társulat, a FireMused Productions/Deborah Taylor, Lee Sankowich és Harry Cymer produkciójában.

 

 

 

Bár a színlap szerint vígjátékról van szó, olykor inkább tragikomédiának vagyunk szemtanúi. Ami természetes, hiszen minden család életében előfordulnak komikus és szomorú jelenetek, és az sem ritka, hogy nincs happy end, legfeljebb megkönnyebbülés, vagy ha úgy tetszik, megbékélés.

Írta: Elek Lenke

Fotó: Takács Attila

2019-10-13« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk