Az ’Áfonya és kecskesajt szimfóniája’ különdíjat nyert Olaszországban

Szerző: Barna Judit
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
A Sissi Fagyizó tulajdonosa, Koncz Andrea fagylaltmester elnyerte az Olasz Fagylaltkészítők Oktatóinak Szövetsége különdíját, a Minőség Mestere Díjat.
A rangos díjról kérdeztük Gödöllőn, a Sissi teraszán Andreát, hogyan is kapott meghívást egyedüli magyar résztvevőként az olasz fagylaltkészítés egyik legnívósabb nemzetközi versenyére, az olaszországi Scirubetta Kézműves Fagylalt Fesztiválra.
A szeptember 13. és 16. között Reggio Calabriában megrendezett eseményen 34 fagylaltmester mutathatta be különleges, kizárólag erre az alkalomra megálmodott kreációját. A szervezők -Itália fagylaltmesterei mellett- a világ néhány kiváló fagylaltmesterét is meghívták, Amerikán át egészen Japánig. A fesztiválra különleges, kreatív ízkombinációval kellett nevezni -mondja Andrea, miközben megkínált a győztes fagyi kóstolójával. A kehelyben a csodálatos bordós-lilás színű gombócból kikandikál a kecskesajt alapú tejszínes réteg. Megállapítjuk, hogy ez a fajta sajt megosztó lehet, de pultnál éppen sorban állók kíváncsiak az igazán különleges és merész ízkombinációra.
Andrea bepillantást enged nekünk a magyar versenymű receptjébe; a győztes áfonyafagylalt elemei: lágy, tejszínes kecskesajtkrém, ropogós, sós mandularéteg, friss, bazsalikomos áfonya variegato, és mindez egy csepp balzsamecettel megbolondítva.
A prémium minőségű variegato egyedülálló textúrát és mély, intenzív ízt kölcsönöz a fagylaltoknak, így nem csoda, hogy az Áfonya és kecskesajt szimfóniája nemcsak a szakmai körökben, de az olasz fesztivál népes közönségénél is nagy sikert aratott.
Koncz Andrea, a Sissi Fagylalt megálmodója és létrehozója 2011-ben, Gödöllő főterén nyitotta meg az első fagyizóját, amit további üzletek követtek Veresegyházon és Balatonakarattyán. A Balatonon, nyáron egyszerre 48 féle íz közül válogathatnak a fagyiimádók. Megkóstolhatjuk a tradicionális magyar sütik fagylalt verzióját, így a lúdlábat, a mákos gubát, a Rákóczi túróst rozmaringos sültbarackkal és az Esterházy torta ízű hideg édességet is. A vevők nagyon kedvelik a szicíliai citromtorta, epercsoda levendulával, Sissi ibolyája, vagy az egyszerűen túrógombóc fantázianevűeket, és idén nagy sláger a dubaji csoki, a mangó lassi és a pisztácia.
A cukrász végzettségű Andrea örömmel újságolja, hogy a két lánya is érdeklődik a vendéglátó szakma iránt, most még egyetemre járnak, de csúcsidőben besegítenek a gödöllői családi vállalkozásba is.
A Sissi Fagyizó prémium minőségű, természetes alapanyagokból készíti kézműves fagylaltjait. Koncz Andrea fagylaltmester vezetésével a műhely a hagyományos ízek mellett a folyamatos kísérletezésről és az új ízkombinációk megalkotásáról ismert. A fagyizó számos hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedhet, a Scirubetta Fesztiválra szóló meghívás pedig eddigi pályafutásuk egyik újabb mérföldköve. A fesztivál-szereplés nem csupán számukra, hanem az egész magyar gasztronómia számára is kiemelkedő siker, amely ismételten bizonyítja a magyar cukrászok tehetségét és innovatív szemléletét a nemzetközi porondon.