A Villám McQueentől, a zöldborsófőzeléken át a profi cukrászdáig

A Villám McQueentől, a zöldborsófőzeléken át a profi cukrászdáig

A Villám McQueentől, a zöldborsófőzeléken át a profi cukrászdáig

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Amikor Sabján Adrienn

 

 

 

 

júliusban megnyitotta a régen megálmodott cukrászdáját, akkor a facebook oldalán sorra jöttek azonnal a gratulációk. Majd néhány nappal később megmozdult a tizenharmadik kerületi Petneházy utca lakossága - hiszen ők látták meg először a panelek közötti új házban a saroküzletet-

 

 

 

 

érkeztek is a praktikus kérdések és bejegyzések. A szkeptikusok szerint nem biztos, hogy az Angyalföld szélén szocializálódott lakosság fizetőképes célcsoport- írták egyesek. Adrienn mégsem a külföldiek által látogatott belvárosban nyitott cukrászdát, hanem kibérelt egy 140 nm-es helységet, hat hét alatt átépítették, közben a facebookon keresett munkaerőt. A 120 jelentkezőből felvett három szakképzett cukrászt, akik Adrienn elképzeléseit öntik formákba, minden reggel 6 órától.

A közösségi médiának és Adrienn tv-szerepléseinek nagy ereje volt, nem csoda, hogy az első zöldborsó főzelék fasírttal torta megjelent fotója után kétszáz darab rendelés került az oldalára. Persze, hogy a környék édes szájú közönsége is alig várta a Cake to go Budapest megnyitását. Megkerestük Adriennt a frissen festett és berendezett cukrászdájában, hogy mondja el az alig pár hetes forgalom alapján a tapasztalatait. Kezdjük a történetét az elejéről:

 

 

 

 

A Zalaegerszegről a fővárosba érkező lány közgazdasági-pénzügyi területeken felelősségteljes pozíciókat töltött be, miközben hobbiból készített kajatortákat. Végül a cukrászat iránti szerelem miatt és az elvégzett FM tanfolyam után döntött, belevágott a vállalkozásába.

 „9 éve kezdtem, amikor a fiam harmadik szülinapjára szerettem volna rendelni egy Villám McQueen tortát. Neten rákerestem, és akkor láttam, hogy vannak olyan bloggerek, akik otthon is tudnak ilyen tortákat készíteni. Rengeteg leírást és receptet találtam. Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom vele. Így az első darab a fiam harmadik születésnapjára készült torta lett.

Majd az Alma együttes énekese számára készült egy csirkepörkölt torta. Elég furcsa volt számomra a felkérés, meglepett, hogy valaki ilyen tortát akar rendelni. Az elején sokat aggódtam, akkor ugyanis még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi technikáim, nem volt meg az a tudás, hogy mely alapanyagokkal milyen hatást lehet elérni. Ekkor kísérleteztem ki például, hogy a pörköltszaftot sárgabaracklekvárral lehet helyettesíteni”

 

 

 

 

Azóta Adrienn egy magyaros vendéglő teljes étlapját elkészítette kajatortaként. A legnépszerűbbek a zöldborsófőzelék fasírttal piros lábasban, a krumplistészta piros lábasban, libacomb lilakáposztával, Cordon bleu hasábbal, ubisalival, gulyásleves gazdagon, húsleves, töltöttpaprika, töltött káposzta, vadas, sajtos lángos, paraszt reggeli, de volt már gyros, és szusi rendelés is. A legkülönbözőbb országok konyháinak ételeit és a legbizarabb elképzelést is megvalósítja, például kidőlt oldalú virágládát, hegedűt, egy pontyot, vagy Bibliát is készített már.

Megtudtuk, hogy a torták belseje harapható, a négy-hat réteg piskóta különböző tejszínes alapú krémekkel, mogyorókrémes grillázzsal, vagy meggyes, narancsos trüffellel töltöttek, a megszokotthoz képest kevesebb cukorral, vagy cukormentesen kaphatók. Kézműves alkotásaihoz nem használ drága eszközöket: a spagetti a gyerekek gyurmanyomójával készül, az ételfestéseket is egyszerű iskolai ecsettel végzi. A mosogatószivaccsal lehet a legjobb textúrákat elérni, de egy plexicső is besegített már. A cukrászda a fagylaltok esetében a jó minőségű olasz fagyialapokhoz pisztáciapasztát, 100%-os gyümölcspüréket, kék- vagy kecskesajtot ad, de rengeteg hazai alapanyagot – gesztenyét, tökmaglisztet, mandulát - is használ.

Adrienn figyelmet fordít az ételallergiásokra is, például a pultban

 

 

 

 

cukormentes mangós túródesszert az egyik mai kínálat, de folyamatosan bővítik a kínálatot. A mousse desszertek nem tartalmaznak fehérlisztet, illetve a fagylaltok között

 

 

 

 

is több mindenmentes, illetve tejmentes variáció szerepel. A dobos torta kocka, az epres sajttorta szelet, a pisztáciás meggyes tarte, az áfonyás citromos tarte, a franciakrémes choux, a cake pop és a társai is kívánatosan várják a vevőket - akik az eddigi megfigyelések szerint - főleg délután öt körül jönnek.

 

  

  

 

 

 

A cukrásznő a Cake to go Budapest nyitása előtt sem tétlenkedett, kiadta a Hobbicukrászat Alapoktól a mesterfokig című szép kiállítású könyvét,

 

 

 

 

tele pazar fotóval. A 35 torta leírása öt fejezetben- Kajatorták, Gyerektorták, Felnőtt torták, Ünnepi torták, Esküvői torták - alaptechnikákat részletes magyarázattal, fázisrajzokat a bonyolultabb torták esetén, rengeteg egyszerű és látványos trükköt, alapanyagok összehasonlítását, és praktikus tanácsokat tartalmaz.

 

 

 

 

„Nagyon sok torta elkészítése nem sokban különbözik az általános iskolai gyurmázástól. Ha elkezded, és pontról pontra betartod, amit leírtam, sikerülni fog. Nem biztos, hogy rögtön olyan lesz, mint a képen, de igyekeztem minden lehetséges hibát leírni, megoldásokkal együtt. Fázisfotók, fázisrajzok segítik, hogy sikerrel járj”- írja a szerző.

 

2020-08-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk