A hagyományok őrzője, ritka szőlők termesztője

A hagyományok őrzője, ritka szőlők termesztője

A hagyományok őrzője, ritka szőlők termesztője

 

 

Agrármérnöktanár a negyedik diplomája Barcza Gábornak, aki a bátorszőlöi családi birtokot öt éve vette át, és az ecetfákkal teli gazos földből előbukkant régi szőlőtőkéket élesztette fel, amelyeket még az ősei telepítettek az1890-es években. Száz év is eltelt, és a szőlőtőkék élni kezdtek, kezelésbe vette őket, és 2016-ban már szőlőt szedtek róla.

 

 

 

Elhatározta, hogy megmenti az ősi szőlőket, a csak itt termesztett fekete keselyt vagy a piros kövidinkát, az ezerjót, vagy a Kossuth saszlát.

 

 

 

Martfűről állított be kis csoportunk Barcza Gáborhoz, Cibakházára egy borkóstolóra. Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA tulajdonosa szívesen küld oda vendégeket, akik a gyógyfürdőzés után vágynak egy kis borozásra.

 

  

  

 

A borász, hogy értsen is a szőlőhöz és a borhoz, beült az iskolapadba, majd szőlőtermesztő és borász szakmérnök lett. Úgy határozott, hogy ökológiai szőlőtermesztést folytat majd, megtanulta hogyan óvja meg a szőlőjét a kártevőktől kemikália használata nélkül.

Nála kékfrankosból, turánból, irsai olivérből, cserszegi fűszeresből, illetve kadarkából készülnek a borok, amelyeket arany és ezüst érmekkel jutalmaztak, és az oklevelek is sokasodnak.

 

 

  

 

Ma már több hektáron gazdálkodik, és arra is figyelme van, hogy a régi gyümölcsfákat megtartsa, a megfáradt vándoroknak pedig vendégházat épít, alakít.

 

 

Írta: Bódi Ágnes

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-10-11« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk