Az üvegfúvás egy évszázadok óta változatlan mesterség

Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Úrkút-Halimba-Ajka útvonal bejárására kaptunk meghívást a Kristály-völgy Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület munkatársaitól, Varga Andreától és Tisler Annától. Beszámoltunk a Turisztika menüben az utazásunk egyes programjairól.
Most nézzünk utána Halimbán a kézi üvegfúvás tradicionális, értékes technikájának!
Magyarországon az erdőségek hasznosítása miatt létesítették az üveghutákat. Az első bakonyi hutákat az 1700 -as években alapították a Veszprémi Püspökség városlődi uradalmának területén, az Eszterházy család cseszneki birtokain, míg a nagyvázsonyi Zichy család Úrkúton alapított két hutát. Működtetésükre bajor családokat telepítettek le, és termékeik eljutottak az egész Dunántúlra, sőt az Alföld egyes településeire.
Varázslatos világ a Halimbai Crystal-nál
Az ajkai turisztikai szakemberek által összeállított élménydús program keretében Halimbára megyünk, az üveggyárba. Közülünk senki nem járt még ilyen érdekes, különleges, ritkaság számba menő ipari helyen.
A Bakonyalján az üveg gyártás a mai napig szinte változatlanul fennmaradt, és újra a fénykorát éli- tudtuk meg a gyár fiatal marketing vezetőjétől, Vas Zoltántól.
Miközben elindulunk a gyártás első fázisához, Zoltán így folytatja: ’Halimbán 1995 -ben épült meg az első huta, ahol helyi szakembereket, és mesterembereket foglalkoztattak. A 2003 -ban történt tulajdonosváltásnak köszönhetően, az akkori kis huta hatalmas fejlődésnek indult, az új, német gazdával új szemlélet is érkezett: a minőség, az innováció, és a termelékenység tekintetében. A tradíció és a hagyományos kézi üvegfúvás azonban maradt, hisz ezt az értéket képviseli a tulaj.
2015 óta saját márkanévvel ’Halimba-Crystal’ is piacra kerülnek ezek a kiváló minőségű üvegtermékek, minden alkalomra és italtípushoz megtalálható a tökéletes pohár. Az egykori kis huta mára több mint 230 főt foglalkoztató manufaktúrává nőtte ki magát. Jelenleg is a világ több mint 20 országába exportáljuk termékeinket.
Az üveg véletlen felfedezés eredménye
A kezdetekről több legenda is szól. Az eredetét kutató irodalomban Főnicia, Mezopotámia, Egyiptom is feltűnik, egy biztos: az üveg gyártásának manufakturális technikája lényegében nem változott az elmúlt 2000 év során. Bár az üveget már i.e. többszáz éve ismerték, igazán a Római Birodalom létrejöttével terjedt el az üvegfúvás és a fúvott üveg mindennapi feladatokra való alkalmazása. A középkorra Velence vált az üveggyártás jelentős központjává. Nagy áttörést jelentett, hogy az 1820-as években a szíriaiak feltalálták az ún. fúvócsövet, és az üvegfúvási technikák teljes skáláját is kifejlesztették.
A legfontosabb, hogy mára sem változott a folyamat: az üvegolvasztó kemencében megolvadt üveg tradicionális fázisokon halad, számos ember keze munkája alakítja, formázza, figyeli és óvja a csomagolásig. A forró, olvadt massza átalakul gyönyörű kristály termékké -Halimbán is.
A titkos recept elindul az útjára
Első utunk a faesztergályos műhelybe vezet, ahol a pohárkészítés alapjai, a fa formák készülnek. Megismerkedünk az esztergálás folyamatával, eszközeivel és faanyagokkal. Zoltán elmondja, hogy a bükk és a vadkörtefa a legjobb erre a célra.
Átmegyünk a hutába, ahol megnézzük a 14 tonna folyékony kristályüveget tároló kemencét- jól esik itt nekünk egy kis meleg a hűvös időben- és rácsodálkozunk az üvegfúvók összehangolt csoportmunkájára. Másodpercre kidolgozott koreográfia szerint kilenc ember egymásnak adja át az üvegmasszát a precíz folyamat szerint- titkos a receptje, mint az Unicumé, - amíg a forró anyag gyönyörű kristálytermékké nem válik. Az utolsó munkafázisnál az elszántabbak kollégáink az üvegfúvást ki is próbálhatták.
Következtek az utómunkák, a kész poharak ellenőrzésétől a csomagolásig. Itt álljunk meg a pillanatra, mit is jelent az ellenőrzés? Egy nagy pontosságú tolómérővel, sublerrel megmérik a poharak, kelyhek külső méreteit az előírt helyeken, pl. egy talpas pohárnál a felső szél, a talp és a szár méretei kizárólag plusz-mínusz 1 mm-rel térhet el.
Ha a -szakmai szótár szerint- szájátmérő, hasátmérő közül egy nem megfelelő, a poharat összetörik és a gyűjtőládába teszik. A láda anyaga visszakerül a körforgásba, ismét beolvasztják.
Közelről láthattuk tehát a 4-5 éves gyakorlatot igénylő kézi gyártást, a részletekre való odafigyelést, valamint azt, hogyan válik az ólommentes alapanyagból időtálló, elegáns kristálytermék. A prémium kategóriás termékcsaládokat: Brilliant, Joy, Sphere, Pearl, Sophia, Evelin, Elegance, Balance, Lyra, Lady, Tokaji Aszú Glass és másokat a kemencében megolvadt üvegből legalább 15 ember alakítja, formázza, ellenőrzi.
Látogatásunk végén Vas Zoltán az udvaron így köszönt el tőlünk: ’Cégünknél a hagyományok őrzése mellett a legnagyobb értékünket a munkatársaink jelentik, akiknek a speciális tudása generációkon át öröklődik. Hiszünk kézműves dolgozóink magas szintű szakmai gyakorlatában, és mindent megteszünk azért, hogy tovább tudjuk adni ezt a halimbai kincset a jövő számára.’
A Halimbai Crystal kézi gyártású termékei 99,5 százalékban exportra kerülnek… és a whiskyt, pezsgőt, koktélt, fehér és vörösbort fogyasztók nemcsak az italt dicsérik, hanem a kiváló magyar üvegmanufaktúra termékeinek minőségét is.
A Halimbai Crystal Üveggyár látogatási programjába itt lehet jelentkezni: info@halimba-crystal.com
https://www.loftstudion.com/program-gyarlatogatas-es-bemutatoterem/