Fekete berkenyepálinka Hegykőről a vadhúsokhoz

Fekete berkenyepálinka Hegykőről a vadhúsokhoz

Fekete berkenyepálinka Hegykőről a vadhúsokhoz

 

 

Fertődről Sopron felé haladva elérjük Hegykőt, a bájos falucskát. 1600 fős lakosságának nagy része zöldég termesztéssel foglalkozik, sokan kaptak munkát a termálfürdőben is, és dinamikusan fejlődnek a vendéglátó szolgáltatások. A fürdőnek köszönhetően Hegykő üdülőfaluvá vált, színvonalas apartmanok, panziók, kiadó szobák várják a vendégeket. Sok turistát vonz, Ausztriából is, a Fertő körüli és a falut átszelő kerékpárút. A jó klíma, a kellemes környezet, a fürdő és a 6 hektár területű horgásztó miatt egyre nő a nyaralótulajdonosok száma, akik hónapokat töltenek el Hegykőn.

Az alakulóban lévő Gasztro Sopron Egyesület azt a célt tűzi ki maga elé, hogy a vendéglátással foglalkozó leendő tagok a város és a régió gasztronómiai életét még színesebbé, izgalmasabbá tegyék. Hisznek abban, hogy az egyesületi formában megszervezett összefogás segíthet a gasztroturizmus felvirágoztatásában. A környékbeli vendéglők, pálinkázók, borászatok együtt kamatoztathatnak mindebből, mert a Fertő-tájra utazók a természeti szépségek és kulturális látnivalók megtekintése után betérnek valahová egy jót enni, inni. A kóstolót kezdjük egy kis pálinkával!

 

 

 

1 csepp pálinka Hegykőn

A hegykői pálinkamanufaktúra a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen idén másodszor szerezte meg „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje”, illetve „Magyarország legjobb pálinkája” címeket. A 26 tagú értékelő zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának minősítette a főzde Fekete Berkenye pálinkáját, pedig a vállalkozás még csak 6. éve működik a Hegykőn a felújított „Masinaház”-ban. Ott jártunkkor Bakos Tibor, az egyik tulajdonos az örvendetes díjakról még nem tudott beszámolni, mert a verseny eredményét csak később hozták nyilvánosságra. A zsűri értékelte a földes, tőzeges ízvilágú, rendkívül összetett aromatikájú fekete berkenye prémium újdonságot, amely vadhúsok kiváló kísérője lehet.

 

Erdei séták illata

Már az első pillantásnál igazi illat kavalkáddal találkozunk. Egyszerre érezzük gyümölcsösnek, a meggybefőtt és a gesztenye jegyei is megjelennek, ugyanakkor a pörkölt mogyorót és a mandulát is felfedezzük. Mandulás ízéről a marcipántorta jut az eszünkbe, amit hársmézzel ízesítettek. Ezt egészítik ki az őszi avar fanyar, fás, füstös jegyeit idéző karakterek. Harmóniája az őszi erdei sétákat idézi fel. Hosszú lecsengéssel távozva nyújt feledhetetlen élményt.

 

 

 

Az 1 Csepp Pálinka 2013 óta sokféle hazai gyümölcsből készíti a pálinkákat. Többek között jó minőségű környékbeli meggyből, szőlőből, többféle barackból, Vilmos körtéből, sőt még sörből is. Vannak olyan fajták, illetve házasítások, melyek az országban csak rájuk jellemzők például a Champion díjas Piros Veltelini szőlőpálinka, és a Feketecseresznye-Málna házasítás.

A jó fekvésű, egykor cséplőgépeket tároló, düledező százéves házat a tulajdonosok felújították, és modern feldolgozó technológiával működő látvány pálinka főzdét alakítottak ki. Az üzemben bemutatják a gyártás folyamatát, és karcsú üvegekből minősített, érmes pálinkakóstolókat tartanak. A minőségi utánpótlással nincs gondjuk, hiszen jelenleg a kínálatban lévő 35-féle pálinkájukból 23 Champion díjas, vagy aranyérmes.  

 

Amíg a kupicába kerül

Nevezzük műszaki nyelven folyamatábrának az alábbi ikonokat, hiszen mérnöki pontossággal követik a készítők a friss gyümölcs útját egészen a fogyasztóig.

Bakos Tibor beavatja csoportunkat a nem titkos eljárásba:

 

  

       Bakos Tibor                     Berényi Károly                  Dömötör Zsolt

                                     Fotók: 1 csepp pálinka

 

Kezdjük a szedéssel,  amiben a legfontosabb a kiváló gyümölcs, a jó pálinka alapja. Kizárólag fáról szedett tökéletes érettségű, étkezési gyümölcsöt dolgozunk fel, ami minél előbb kerüljön a tartályba.

 

 

Grafika: 1csepp pálinka

 

A feldolgozás azt jelenti, hogy patika tisztaságú helységben és eszközökkel válogatják, mossák, magozzák, passzírozzák, darálják a gyümölcsöt. Következik a cefrézés, melyben legszorgosabb munkatársaink az élesztőgombák. Ők végzik az igazán fontos munkát, a gyümölcscukrokat alkohollá alakítják. Jön a lepárlás kiemelten fontos művelete, itt dől el, hogy mi, és a szorgos élesztőink milyen munkát végeztünk. Gőzzel fűtött Müller márkájú lepárló berendezésünk látványnak is impozáns, de dolgozni is öröm vele.

 

 

 

Szegény gyümölcsünk rendkívül sok zaklatásnak van kitéve, amíg szép érett állapotából áttetsző, illatos párlattá alakul. Pihentetéssel, lepárlási töménységben várják, míg eljön a hígítás és palackozás ideje.

A kémiai folyamatok mellőzésével, nagy finomságú szűréssel végre megkapjuk a várva-várt végeredményt, a tiszta, gyümölcsillatokban gazdag, íz világában kiteljesedett pálinkánkat. Párlatunk hétről-hétre csodálatosabb lesz. Mivel a napfény nincs előnyös hatással a pálinkára, sötét üveget választottunk palackozásunkhoz.

 

… és az utolsó szimbólum…

A fogyasztás. Az eredmény, amiért az egész készítési folyamatot türelmesen végig csináltuk, az a koccintás kellemes csilingelése. Nincs annál örömtelibb érzés, amikor családunk, vagy barátaink körében kibonthatunk egy illataiban és ízeiben tökéletes pálinkát. Borús napokon is elhozza számunkra a gyümölcsérlelő napsütést és a nyár hangulatát. A pálinkát 20°C körüli hőmérsékleten fogyasztjuk, nem hűtve, nem mézzel, nem egy hajtásra lehúzva! Illatoljunk bele a pohárba, és apró kortyokat a szánkba véve élvezzük ki az ízek orgiáját, harmóniáját. Egészségünkre!

 

 

 

Turistáknak kóstolóprogram

Minden pálinka-, és párlatkészítő úgy gondolja, hogy a saját maga által készített termék szerényen szólva is majdnem tökéletes. Aki nem szeretne az elbizakodottság hibájába esni, az független szakértőkkel bíráltatja el párlatait. Erre valók a versenyek, melyek nem a főzdék egymással való versengéséről szól, hanem a nevezett párlatok minősítéséről. Persze az igazi bírálat mindig a fogyasztótól érkezik. Egy pálinka nyerhet akármilyen díjat, ha a vásárlónak nem ízlik.

A látogatás során elmondják és megmutatják, hogyan kell a gyümölcsöt feldolgozni úgy, hogy a végeredmény ne csak alkoholtartalmú ital legyen, hanem a gyümölcsillatokat, ízeket visszaadó kellemes itóka. A kóstolók során kizárólag minősített, érmes pálinkákat töltenek a poharakba, kezdve az almatermésűekkel, majd következnek a csonthéjasok, bogyósok, szőlők, vadak, házasítások, és végül a párlatok 2 cl-es mennyiségekben.

 

 

 

 https://1csepppalinka.hu/

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-08-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk