Kistermelőktől, kényelmesen

Kistermelőktől, kényelmesen

Kistermelőktől, kényelmesen

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Közvetlen, tegezős stílusban ajánlja az áruit a NekedTerem.hu közössége és a cégalapító Molnár Eszter.

 

 

 

 

A speciális webáruház tulajdonosa és a beszállítói eltökélték, hogy a minőségi alapanyagokat szerető embereket friss, hazai kistermelőktől származó zöldséggel, gyümölccsel, húsáruval, tejtermékekkel, pékáruval szolgálják ki.

Fontosnak tartják, hogy az áru tápanyagban gazdag legyen, egyúttal szeretnék megszabadítani vásárolóikat a felesleges piacra járástól, a cipekedéstől, a parkolástól és a túlzott, sokszor fölösleges csomagolást sem favorizálják. A feladatuk nemes, jót, szépet, kiváló minőséget kínálni.

 

 

 

Termelőktől, családi üzemektől az online rendelést mi állíthatjuk össze, rugalmasan, éppen amire szükségünk van, lehet benne tejtermék, húsáru, házi tészta, szörp, vagy bármi más. A cég hetente négyszer szállít házhoz Budapesten és környékén, kétszer a Balatonra, a Velencei-tóhoz és Székesfehérvárra is szállítanak csomagokat.

 

 

 

 

A közreműködő manufakturák és kisüzemek közül többen folytatják az elődeik tradíciót, de sokan, főleg fiatalok, teljesen újként kezdtek családi, vagy bérelt földeken farmerkedni, gazdálkodni, és a terményekből biotermékek előállításába is néhányan belevágtak. A közösség már több mint százfős és naponta érkeznek új beszállítói ajánlatok.

 

Júniusban meglátogattunk néhány termelőt, hogy kicsit belekóstolhassunk a helyszínen a világukba.

Fót, Galgahévíz, Nagykáta Pest-megyében, Nagykörű, Jászberény Jász-Nagykun-Szolnok megyében voltak az úticéljaink.

 

A Mesterszakács Fóton egy olyan projektbe kezdett, amely elősegíti a hátrányos helyzetű személyek- különösen a roma kisebbséghez tartozó, közfoglalkoztatásból élők és tartós álláskeresők elsődleges munkaerőpiacra történő integrálását. A 3 éve működő szociális szövetkezet termeli, feldolgozza a készítményeket, és különböző kereskedelmi láncokban, többek között online is értékesítenek. Gál Zoltán, séf

 

 

 

 

éttermi színvonalú összeállításokat készít a privát megrendelők számára 2000 féle alapanyagból: suvidált vadak, szárnyasok, halféleségek, felvágottak, grillezhető húsáruk a kínálat magja,

 

 

 

 

de zöldség és édesburgonya köretek is megtalálhatók náluk. Megkönnyítik a megrendelők dolgát, mert ízesítők is rendelkezésre állnak pl. mustár, kecsap, de akár csokis lekvár is.

 

Galgahévízről a Molnár Biokert gazdája, Molnár Csaba hetente jár Budapestre biopiacokra árulni.

 

 

 

Már délre elfogy a vegyszermentes paradicsom, paprika, fehér- és lilakáposzta, petrezselyem, leveles kel, eper, cseresznye és az ezekből készült dzsúzok.  A fél hektáros termőterületen gázzal fűtött fóliasátrakban 1997 óta sokat dolgoznak a családtagok és munkatársak.

 

 

 

 

Ökológiai gazdálkodással, saját maguk vetik a bio magokat, a palántákat kiültetik, és a növényeket gondozzák a termések leszedésig. Biocitrom az egyik különlegességük.

 

A Szorgos Gazda Nagykátán Gulyás Gergő vállalkozása,

 

 

 

 

egyik legkeresettebb terméke a Zakuszka, amely remek pirítóssal, vagy melegszendvicsre. Az összetevők - bár lehetnének titkosak- padlizsán, paradicsompaprika, paradicsomlé, sárgarépa, hagyma, napraforgóolaj, bors, babérlevél, só, de talán a mennyiségekben van az egyedi recept. Adalékanyagot nem tartalmaz a nyers ételízesítő, a medvehagyma, és a lila bazsalikomecet sem.

 

 

 

 

Gergely és Melinda mindketten kertészeti végzettséggel rendelkeznek. Egy hektárnyi területükön vegyszermentesen gazdálkodnak, és nemcsak a terményeiket, hanem a belőlük készült savanyúságokat, lekvárokat, szörpöket, krémeket is ők állítják elő. Szezonálisan termelnek, így náluk nem kapható télen paradicsom; minden termény csak akkor érhető el, amikor annak ideje van.

 

 

 

 

A természetes idejükben beérő zöldségeik, gyümölcseik íze, tápanyagtartalma, és egészségre gyakorolt hatása kárpótol az időért, amennyit várni kell rájuk.

 

Nagykörűn Barát József alpolgármestert látogatjuk meg, aki a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja,

 

 

 

 

védjegyes termékek piacépítője, termékkoordinátor. Ebben a feladatában az egyik legfontosabb, hogy a megtermelt egészséges és finom élelmiszerek, és az ügyes kezű kézművesek termékei jó áron eladhatók legyenek és piacra juthassanak. A Tisza partján fekvő Nagykörű az Ország cseresznyéskertje címmel rendelkezik: itt található Magyarország legnagyobb cseresznyéskertje.

 

 

 

 

Gróf Petrovay György korábbi birtokán, a történelmi vidéken manapság több mint 200 hektáron 300 gazda 1000 parcellát és 100 fajtát gondoz. A Nagykörűi cseresznye védett márkanév, nemzeti oltalmat kapott, valamint a Petrovay Nagykörűi ropogóst államilag elismert tájfajtává nyilvánították. 

 

 

 

 

Azonban nem könnyű manapság megfelelő áron értékesíteni a kiváló gyümölcsöket. Mint mindannyiszor, idén is a felvásárlók és kereskedők irányítják az árakat, pedig az 1700 lelkes település lakóinak megélhetése és a kertekben megdolgozott napok, hetek, hónapok anyagi eredményeinek élvezése a családok boldogulása szempontjából rendkívül fontos.

 

 

 

 

Nem lehet elhagyni Nagykörűt anélkül, hogy a híres cseresznyéből készült pálinkát ne kóstolná meg a látogató, betértünk hát a Bulyáki Pálinka főzdébe. Ikonikus ital a 60 fokos cseresznyepálinka,

 

 

 

 

amely a napokban Nagykörűi cseresznyepálinka néven eredetvédett lett itthon és már előkészületek vannak az Európai árujelzés elérésére is. Az oltalmazott, hagyományosan magyar gyümölcspárlat alapanyagai a sötét és puha húsú szívcseresznyék és a világos, kemény húsú ropogós cseresznyék előnyeit ötvöző Petrovay ropogós tájfajta, valamint a Badacsonyi óriás, a Bigarreau Burlat, a Carmen, a Jaboulay, a Hedelfingeni óriás fajták, és a Germersdorfi lehetnek.

 

 

 

 

Igazi különlegesség a cseresznyefa hordóban érlelt Cherrywood. Nagykörű és a gyönyörű Tisza partja idén is népes közönséget vár a szeptemberi Bulyáki Cseresznyepálinka fesztivál és Bogrács party rendezvényre.

 

Kiss Húsüzem Jászberényben Kiss Zoltán cége. A tulajdonostól megtudtuk, hogy Európa bejárása után hazatérve azzal a ténnyel találkozott, hogy a magyar kézműves húskészítmények hasonló sablon szerint készülnek, így a vevő leginkább a jól megszokott, paprikás szalámi, füstölt sonka, kolbász megszokott ízeivel találkozik. Zoltán

 

 

 

 

az utazásai után a megszerzett tapasztalatokat itthon is kamatoztatni akarta, ezért egyedi recepteket dolgozott ki a termékeinek, természetesen a hagyományokat sem feledve. A vöröshagymás tepertőkrém, fokhagymás pecsenyezsír, Bence kedvence kolbász,

 

 

 

 

borsos kolbász, pokoli karika kolbász, toscan kolbász, a pikante kolbász és a cérnakolbász csak kiragadott példák a választékból.

 

A NekedTerem.hu webáruházi oldalon felkeltette az érdeklődésünket egy biodinamikus gazdaság Karcagon, mert kíváncsiak vagyunk arra, hogy a pillanatnyilag elfogyottként jelzett hústermékek vajon mitől olyan népszerűek? Legközelebb ellátogatunk Hubai Imre családjának biotermékek

 

 

 

 

iránt elkötelezett gazdaságába, a feldolgozó üzemébe és a kertészetébe. Hubai Biohús juhbeles virslit, debrecenit, párizsit, mangalica zsírt, mangalica kolozsvári füstölt szalonnát kínál online rendelésre a berekfürdői állattartó telepéről. A család fürdő melletti elegáns éttermében megkóstolhatjuk az ökofarmjukról származó tepertőkrémet, a szürkemarha húslevest, és a különleges karcagi birkapörköltet.

 

 

 

 

2020-06-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk