Magyar innováció, amerikai készülék

Magyar innováció, amerikai készülék

Magyar innováció, amerikai készülék

 

 

 Ön jól alszik? Vagy forgolódik órákon át? Szereti az ágyát? Kényelmes a párnája? És a matraca?  Ha panzióban lakik, tud jól aludni? És tudja, hogy milyen márkájú matracon alszik?

Ritkán beszélünk ilyen kérdésekről, még baráti társaságban is, hiszen végső soron hálószoba titok ez is, pedig az alvás minősége egész napunkat meghatározza. Manapság már léteznek alvástudósok, sőt, alvással foglalkozó konferenciát is rendeznek. Az viszont ritkaság, hogy matracokról tartson egy cég tájékoztatót.

 

 

 

Matracot nem veszünk mindennap, átlag 10 évenként cseréljük. A tisztíttatás elég bonyolult és drága. Többnyire nincs is fogalmunk e fontos lakberendezési kellék legszükségesebb tulajdonságairól, és a termékkör újdonságairól sem.

Márpedig a második világháború óta az első olyan magyar fejlesztés és technológiai újítás, amely szabadalmi védettséget kapott az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió területén, ebben a szegmensben - éppen egy ilyen „okos” matrac.

 

 

 

A 2014 augusztusában beadott kérelemre 3 évig tartó vizsgálat után kaptuk meg az uniós szabadalmat, - mondta Dóczi Péter társtulajdonos – míg ez a folyamat, az USA-ban rendhagyóan gyorsan, mindössze 2 év alatt zajlott le.

 

 

 

Az újdonság lényege, hogy a több rétegű habrugós rendszernek, a hűsítő memória habgélnek és a különböző keménységű alapanyagoknak, valamint az egyedi vágás technológiának köszönhetően a matrac alkalmazkodik a testsúlyhoz. Amennyiben például egy 180cmX200cm-es matracon egy 55 kg-os hölgy és egy 100 kg feletti férfi - vagy fordítva – fekszenek, a matracok képesek ugyanazt az alátámasztást és komfortot nyújtani.

Más típusú alátámasztásra van szüksége egy alacsony és egy magas embernek, egy soványnak vagy egy teltebbnek, illetve egy háton alvónak, valamint egy oldalt fekvőnek is.

A Levital System nevű termékek nem rendelkeznek előre kialakított komfortzónákkal, meghatározott, statikus alátámasztással, amely révén a matrac csak az egyik, vagy a másik típusnak kedvezne csak.

A magyar szabadalom hatásosságát elősegíti egy amerikai készülék. Amikor ráfekszünk az ágyra, a gép egy monitoron megmutatja, hogy hol milyen erővel nyomja testünk a matracot. Ebben 1664 érzékeny nyomáspont segíti.  A szakmai szempontok szerint megválasztott, rétegenként eltérő keménységű és tömegsűrűségű hideghab rétegek megfelelő megválasztásával, arányával, pozícionálásával és az egészen egyedi vágástechnológiának köszönhetően (Adaptive Cutting System) olyan matrac jöhetett létre, amely teljes mértékben testre szabott.

 

 

 

Az alapprobléma mindig a különböző testsúlyból és testalkatból adódik, hiszen ezen tulajdonságok miatt elvileg mindenkinek különböző matracra dukálna. Lágyabbra a könnyebb testalkatúaknak, extra vállzónára a szélesebb vállúaknak, keményebbre a kicsit termetesebbeknek, egészen feszes matracra a 120 kg fölötti vásárlónak van szüksége.

Mivel a kicsit jobb minőségű matrac élettartama 10-12 év, - más a helyzet persze a panziók esetében, ott gyakrabban cserélnek - így az esetek többségében ez idő alatt változások állhatnak és (többnyire állnak is) be: testsúlyban, komfortérzetben, egészségi állapotban, az egyes nyomáspontok érzékenységében – gondoljunk csak a csípőízületre.

 

 

 

Ezeket a módosulásokat egy hagyományos matrac nem képes követni, így nem fog alkalmazkodni a megváltozott terheléshez, hiszen mindegyik matrac olyan, amilyennek megvettük, legfeljebb az évek során kisebb-nagyobb mértékben veszít a tartásából.

A sajtótájékoztatón mindenki kipróbálhatta, hol, milyen mértékben érinti a teste az ágyat – ez olyan mintha egyéni receptre írna fel az orvos egy gyógyszert.

Írta: Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes. hu / Okolicsányi Zoltán

2019-07-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk