Magyar portéka éttermeknek - startup vállalkozástól

Magyar portéka éttermeknek - startup vállalkozástól

Magyar portéka éttermeknek - startup vállalkozástól

 

 

Turisztikai magazinunk kedves Olvasóinak szíves figyelmébe ajánljuk, hogy bővítettük a weblapunk témaköreit. A főleg turisztikára specializálódott online felületünk legnagyobb része olyan olvasmányokat tartalmaz, amelyek szép fotókkal bemutatják az egyes régiókat, amelyeket érdemes meglátogatni. Az utazásaink alkalmával nemcsak a múzeumokat, műemlékeket, fürdőket látogatjuk meg, hanem természetesen betérünk a település valamelyik vendéglőjébe egy-egy helyi ételkülönlegességet kóstolni.  Az éttermeket az igényes vendég ma már úgy válogatja meg, hogy előre tájékozódik, és sok esetben keresi a hazai kistermelőktől származó alapanyagokat rejtő leveseket, húsételeket, köreteket, desszerteket az étlapon.

 

 

Igény lett a megbízhatóság!

Ennek az igénynek teszünk mi is eleget azzal, hogy az üzleti folyamatokba a magunk módján belépünk, népszerűsítjük a szolgáltatókat és információkat adunk a témában az olvasóknak a Magyar Portéka elnevezésű új menüpontunkban.

 

Supp.li - hazait, gyorsan

Az éttermi alapanyag beszerzés alapvetően támaszkodik azokra a beszállítókra, ahonnan gyorsan megrendelhetők a konyhára a heti étlaphoz szükséges hozzávalók. A rendelési szoftverek és kapcsolatok jól működnek, az árut helybe hozza az autó a kért időben. Hatalmas előrelépése lehet viszont a vendéglátó szakmának, ha a magyar spárga, eper,

 

 

gomba, vagy mangalica gond nélkül és pillanatok alatt juthat el egy budapesti, de akár egy londoni séf konyhájába. Kifejezetten keresik a háztáji, a szabadtartású állatok és vadak húsából készült ételeket a vendégek, vagy a glutén-laktóz-cukormentes élelmiszereket az ezekre érzékenyek, a paleo és vegán étkezéssel élők a biozöldségeket,

 

 

mások a kis manufakturákban előállított, kézműves termékeket részesítik előnyben, amelyekben nincs hozzáadott adalék.

A jelentősen megváltozott igényeket vette észre egy 4 fős alapítói csoport és Balog Zsolt

 

 

vezetésével létrehozták a Supp.li Kft-t. Arra vállalkoznak, hogy a kistermelők és éttermek között egy online felülettel lerövidítsék a beszerzési folyamatot, közvetlenül kapcsolják össze a két felet.

 

A termelőktől a séfekhez

A közelmúltban egy kis utazást tettünk a B2B kereskedelmet elindító cég beszállítóinál.

Útközben Balog Zsolt és társai tájékoztattak arról, hogy milyen volt az indulás az ötlettől máig. A startup vállalkozás ugyanis az alapítók korábbi élelmiszer export-importtal foglalkozó cégéből nőtte ki magát, ahol felismerték az multinacionális ellátási lánc hiányosságait, nyitottak egy rövid ellátási lánc felé, így közvetlen hidat képeztek a termelők és a séfek között.

“Célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a termelőket és az éttermeket. Támogatjuk a két fél közötti kommunikációt azzal, hogy minőségi termelői élelmiszereket összefogó online platformunk egyszerűbbé teszi a jóízű alapanyagok beszerzést az éttermek számára, és lerövidíti a termékek útját az előállítás és a felhasználás között. A kis- és közepes termelőket az új piacokra való belépésben és a disztribúcióban segítik. Jelenlegi megrendelő partnereink között ötcsillagos hotel, Michelin csillagos séf és top éttermek is szerepelnek. Azon dolgozunk, hogy az eddig felkutatott 60 hazai termelő közel 400  terméke tudatos forrásból származó, jó minőségű alapanyag legyen, felhasználásuk ne kizárólag a csúcskategóriás éttermekben, hanem a vendéglátóipar minél szélesebb rétegében elterjedjen.“ –fejtette ki Debreczeni Balázs ügyfélkapcsolati vezető.

 

 

 

Olajok és maglisztek, zero waste technológiával

Első állomásunk a Budafoki úton a Grapoila, a hidegen sajtolt olajok és maglisztek specialistája. Pinczés Marianna

 

 

ügyvezető hisz abban, hogy a finom ételek elkészítésének elengedhetetlen feltétele a minőségi alapanyagok felhasználása. Hidegen sajtolt olajaik és maglisztjeik adalékanyagok és tartósítószerek nélkül, tiszta környezetbarát technológiával készülnek. Fontosnak tartja a „zero waste” környezettudatosságot bevinni a nemcsak a cég, hanem a felhasználók, fogyasztók filozófiájába is. A kiinduló alapanyagok legtöbbször más iparágak kidobásra ítélt melléktermékei, amelyekből értékes élelmiszereket, kozmetikumokat, vagy takarmányt állítanak elő. A maglisztek, a saját üzemben hidegen préselt olajok őrölt mellékterméke pedig kiváló sütőipari lisztpótló.

 

 

Mindkét termékből széles a választék; a 18 féle olaj között van a Great Taste-n, a világ egyik legnagyobb, vakteszten alapuló ételkóstoló versenyén 2018-ban Great Taste csillag díjas bio kukorica–olaj. Különlegesek a feketekömény, homoktövis, len, mák, repce, dió, és mandula olajok, a maglisztek közül népszerű a joghurttal, gyümölcslével, turmixban, müzliben fogyasztható, magas C-vitamin tartalmú csipkebogyó magliszt, és a sörbundába keverhető szezámmagliszt. A legtöbb liszt és az antioxidánsokat tartalmazó gourmet krémek cukrászati felhasználásra javasoltak és a kisebb-nagyobb kiszerelésű olajokkal megtalálhatók a Supp.li honlapján. Már csak a vendéglők séfjein múlik a megrendelés, mert - például- egy mogyoróolajos zellerkrém a sommelier borajánlatával együtt az étlapon igen jól mutat.

 

 

Friss zöldségek a Homokhátról

Lajosmizse igazi homokhátra települt kisváros Bács-Kiskun megyében, közel Kecskeméthez és az M5 autópályához. Márkus Dávid

 

 

természetvédelmi mérnök és párja, Tukacs Julcsi öt éve bérelnek itt területet batáta termesztésre. A magyar nyelvben közismerten édesburgonya Beauregard, japán, lila, fehér fajtáit

 

   

   

 

márciustól novemberig a földeken gondozzák, locsolják, mert a trópusi növény igen kiszolgáltatott az időjárásnak. Betakarítás után a termést értékesítik, palántákat

 

 

nevelnek a következő szezonra, és egy részét feldolgozzák 15 féle ízű pástétommá,

 

 

amit kis üvegekben szendvicsező helyekre, vagy vegán piacokra szállítják. A chipsekbe mártogatható fokhagymás, mexikói, céklás krémek készítésébe, családi vállalkozásban a nagymama is besegít. Márkusék a „Fiatal gazda” támogatásért pályáztak, az elnyerhető pénzzel a mindenmentes batáta termelő biogazdaságukat szeretnék fejleszteni hűtő/fűtő raktárral, és traktorral. 

 

A friss zöldségek szállítása miatt fontos helyrajzi meghatározás, hogy Jakabszállás is közel fekszik az M5 autópályához. Itt termeli a földeken Nedelkovics Dávid

 

 

a testvérével a fehér és zöld spárgát, és fólia alatt a paprikát, és az őshonos gyümölcsféléket. 14 hektáron

 

 

termelt spárgával sok a vendégmunkások tennivalója, mert a sípok akkor fejlődnek jól, ha kell időben felkupacolják a töveket, letakarják fóliával, locsolják és a pont a legjobb fejlődési szakaszban szedik le.

 

 

A minőségi termést 18 osztályba sorolva válogatják, csomagolják és kamionokkal szállítják.

 

 

A finom zöldség igen kelendő, német és svájci exportra kerül főleg a 14 mm átmérő feletti fajta,

 

 

aminek kilójáért főszezonban 5-7 Eurot is kaphat a gazda.

A hazai éttermek a másfél hónapos spárga szezon alatt kiváló leveseket, köreteket készíthetnek az ínyenc vendégeiknek, csak egy kattintás az online piactéren és rövid idő alatt érkezik is a friss szállítmány.

Dávidék új projektje a bocskor paprika (Sweet Palermo). Az 1 hektáros fóliasátorba

 

 

lépve egy futurisztikus képet kap a látogató. Sűrű, függőleges sorokban magasba kifeszített zsinórok ezrei,

 

 

amelyekre 33 ezer paprika palánta tőből futnak fel a zöld szárak. Egy zsinóron 30 darab paprikatermés várható, amit többnyire kézzel szednek majd le.

 

 

Valamikor a Helvéciai Állami Gazdaságé volt a ma magánkézben lévő 370 hektáros terület. Idén szépen virágoznak a gyümölcsfák, kellene a jó termés, mert tavaly elvitte a fagy a barackokat.

 

Innováció az élelmiszerellátási láncban

Az újságírók által meglátogatott termelők már megismerték és elismerték a startup vállalkozás kezdeményezését és bekapcsolódtak az ellátási rendszerbe. Üzleti modelljükben a gazda saját maga dönt az értékesítési árról, a logisztika és a kapcsolattartás terhét letéve több ideje marad a közvetlen feladataira, a termények előállítására.  Azonban még sok olyan termelő van az országban, akiknek nincs megfelelő kapacitásuk új vásárlók felkeresésére és a disztribúcióra, pedig a friss zöldségeket és gyümölcsöket rövid idő alatt kell értékesíteni.

Miközben a cég fejlesztői még az online platformon dolgoztak, az üzletfejlesztésért felelős csapat hazai termelőkkel és éttermekkel, valamint bécsi és berlini séfekkel interjúzott. Annak érdekében, hogy értékelhető visszajelzések alapján építsék fel az online felületet, több bécsi és berlini Michelin csillagos éttermet is meglátogattak, ahonnan termék-minta megrendelések érkeztek már világhíres séfektől.

Írta:Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Elindult Magyarország termelői piactere éttermeknek

144 millió forintos befektetést kap a kis- és közepes termelőket éttermekkel közvetlenül összekapcsoló Supp.li Kft az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől. A kétéves startup cég egy kétoldalú online piactér segítségével innovációt jelent az élelmiszer ellátási láncban. Az online piactérre különleges élelmiszerek termelői tölthetik fel friss és feldolgozott termékeiket, amelyeket vendéglők és séfek azonnal megrendelhetnek. A platform fejlesztése mellett a Supp.li ellenőrzi a feltöltött élelmiszerek minőségét, és a teljes logisztika lebonyolítását is magára vállalja. A cég jelenleg, a hazaiakon kívül, Közép-Európában lát el éttermeket, hosszú távú célja az éttermi-termelői ellátási lánc megreformálása egész Európában . B.J.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019-05-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk