Miért keserű a méz Fóton?

Miért keserű a méz Fóton?

Miért keserű a méz Fóton?

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: akivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Miért keserű a méz Fóton?

Írjuk inkább nagybetűvel a Fóti Kézműves Sörfőzde ikonikus sörét, a többszörös gyémántdiplomás Keserű Méz-et, és a társait is, mert az egyedülálló receptúrákkal készült sörök igazán bajnokok a maguk kategóriájában. Megtisztelve őket, soroljuk fel a hangzatos nevüket: Fóti Pils, Fóti Zwickl, Sörapu Narancsos –Mézes-Gyömbérsöre, Kaszablanka, Bitang Joe, Eleven O'Clock, Fóti Flamingo.

 

 

 

Gyenge Zsolt, alias Sörapu a sokféle ízesítésű nedűk papája, megalkotója, receptmestere,

 

 

 

 

gazdája és tulajdonosa, aki családi vállalkozásban 1994-ben alapította Fóton, a Somlyó dűlőben az üzemet. A Gödöllői dombvidék peremén elterülő település felett magasodó Somlyó a különleges lepke-fajok élőhelye a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi területe, ahol rendszeres túrák indulnak a 3500 méteres tanösvényen a Fáy-présház mellől. A közelben működik a 20 ezer lakosú városra néző, panorámás kilátású mini sörfőzde.

 

 

 

 

Kolostorokból indult ital

Európában a középkortól kezdve főznek sört, ami kezdetekben a szerzetesek kolostorokban végzett privilégiuma volt. Később, az igények növekedésével kialakultak kisebb–nagyobb iparszerű gyártással működő sörgyárak. Az 1516-os Német Tisztasági törvény óta csupán a meghatározott négy alapanyagból készült italt nevezhetjük sörnek, melyek a víz, a komló, a maláta és az élesztő, de a sörfőzőmesterek kreativitásának köszönhetően kiváló minőségű, különleges ízesítésű, és fűszerezésű sörök is születtek.

 

 

 

 

A kilencvenes években Európában és Magyarországon a bor és pálinka kultusz felvirágzása után divatba jöttek a kisüzemi sörfőzdék, amire a magyar sörivó közönség ki volt éhezve, hiszen eddig, ha extrább sört akartak inni a belga, német, amerikai sörökhöz nyúltak. Ekkor Zsolt meglátta ebben a maga lehetőségét és a Kőbányai Sörgyárban szerzett technikusi tapasztalataival elindította a saját vállalkozását, jórészt klasszikus sörök gyártásával. A cégbe később bekapcsolódott lánya, Zsófi is.

 

 

 

 

Feltörekvőben a kisüzemek

A magyar sörgyártás még néhány éve is kizárólag a mennyiségről szólt, nagyüzemi gyártással világos, láger sörök készültek. Napjainkban azonban sörforradalom zajlik több kisüzemi főzde elhivatott munkájának köszönhetően, és a változásban jelentős szerepet játszik a Fóti Kézműves Sörfőzde. Elkezdtek olyan sörkülönlegességeket készíteni, amelyekkel hazai sörgyárak termékei között nem lehet találkozni.

Az üzem egy Osterbräu rendszerű sörfőzde, 1200 liter a napi kapacitása közepes méretűnek számít a kisebb üzemek között. A folyamatos főzésnek köszönhetően 4-5 féle sör állandóan kapható, de a teljes paletta 16 félét számlál.

Kézműves Sörfőzdében a gyártás - sörfőzőmesterek irányításával - szinte teljes egésze gépek nélkül történik, kézzel töltik, és címkézik az üvegeiket.

 

 

 

 

Titok a receptúrákban

A minőségi alapanyagok és a nagy szakértelem mellett a receptek igazán különlegesek. Hazánkban egyedülálló és rendhagyó a szűretlen, leveles komlós, alsó erjesztésű, világos sör 6 % alkoholtartalommal; így született meg a Keserű Méz, a többszörös gyémánt diplomás, új hoplager típus. Szintén szűretlen láger a 4,5 százalékos, könnyű Fóti Zwickl. Különleges sörök a jázminvirágos, zöldteás Geisha, a naranccsal, mézzel, gyömbérrel ízesített félbarna Sörapu, a fesztiválok egyik kedvence, és a keményebb téli félbarna, a korianderes Winternacht. Jönnek az ütősök: a testes 21 Balling-fokos, 8 %-os félbarna lager, a Hammurapi+21, valamint a legerősebb Romanov, ami klasszikus Imperial stout, a 12 % alkoholtartalmú 23 Balling-fokkal rendelkező, nagy testű sör, 6 féle malátával és 3 féle komlóval készül.

A félliteres, csatos palackok szenzációs rajzolatú címkéiről se felejtkezzünk meg, a legtöbbet a képregény rajzoló, Huszka Zsombor készítette.

 

 

 

 

Az erdélyi felmenőkkel rendelkező mester, Gyenge Zsolt nemcsak a saját cégét fejleszti, hanem elkötelezett a cégtársai iránt is, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének az elnöke. A hasonló működésű üzemekből álló tagság a hazai sörpiac meghatározói, rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi sörversenyeken, mustrákon és jelentős gasztronómiai rendezvényeken. A pandémia miatt ezeket az eseményeket nem lehetett megtartani, jelentősen visszaesett a vendéglők hordós, csapolt sör rendelése is, ezért az elmúlt hónapokban erősítették a lakossági webáruházakat és a házhozszállítást.

 

 

2020-06-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk