Napsütötte szőlőültetvényektől a budafoki Lics pincészetig

Napsütötte szőlőültetvényektől a budafoki Lics pincészetig

Napsütötte szőlőültetvényektől a budafoki Lics pincészetig

   

 

A borász házaspár, Lics László és neje, Éva 1990-ben alapították a szőlészeti, borászati vállalkozásukat. Két történelmi borvidéken termelik a szőlőt, a budafoki pincészetben bortúrákon, pincesétán mutatják be a teljes borkínálatot, ahol bornagykereskedést és mintaüzletet is működtetnek.

 

 

 

Évszázadok a boltívekben

A történet a rövid összefoglalástól jóval terebélyesebb, visszavezethető 1790-es évekre, amikor Felbert János pincészetté alakította a kőbányát Savoyai Jenő prefektus borainak tárolására. Az ezernyolcszázas éveket átugorva, 1930-as évek elejétől az államosításig Ivanovszky Mihály tulajdonában volt, majd a világháború idején légópinceként nyújtott menedéket a budapesti lakosoknak.

 

  Fotó: Lics pincészet

 

A pincészet az államosításkor az Állami Pincegazdasághoz került, a Lics család 1992-ben tőlük megvásárolta, így a budafoki történelmi pince közel 200 éves története során ismét magán vállalkozásba került.

 

Két borvidékről Budafokra

A Lics Pincészet immár harminc éves múltra tekint vissza. Szakcsoporti szőlőket telepítettek, melynek bevételeit mindig újabb ültetvények létesítésébe, később földvásárlásba fektettek be. A korábbi elszórtan létesült szőlőültetvények nagy részét eladták és újabbakat vásároltak két területre koncentrálva. Az egyik az Etyek-Budai Borvidéken, a Velencei-tó északi partján Pákozd és Sukoró között terül el, ami magában foglalja a térség legrégibb múltú és egyben a legnagyobb dézsmapincéjét is. Itt egy szőlőtermesztésre-borászatra –turizmusra épülő farmgazdaságot alakítottak ki 25 ha területen.

 

 

 

A pákozdi dombokon termő, illatos fehérborok egyik legkedveltebb tagja a jellegzetes, intenzív illatú, gyümölcsös zamatú Irsai Olivér. A Pozsonyi Fehér és a Csabagyöngye fajták keresztezésével állította elő az 1930-as évek egyik legismertebb szőlőnemesítője, Kocsis Pál.

 

 

 

A másik vidék a Szentgál-szőlőhegy, ami a Szekszárdi Borvidék legkiválóbb területeinek egyike. Itt is jelentős, 30 ha szőlőültetvénnyel és korszerű technológiával felszerelt szőlőfeldolgozóval rendelkeznek.

A borvidék jellegzetes fajtái, a Kadarka, Kékfrankos, Merlot és Cabernet Franc mellett telepítenek kísérleti fajtákat is, például Roesler-t. A vörösborok bársonyosságát a Szentgál-szőlőhegy löszös talajának, magas cukorfokát pedig a bőséges napfénynek köszönhetik.

 

 

 

A szőlőtermelés méretei egy idő után indokolttá tették, hogy borászattal és értékesítéssel is kiegészítsék tevékenységüket. Ekkor vásárolta meg a Lics család Budafokon a használaton kívüli romos pincét, melynek állapotával ellentétben adottságai kiválóak voltak. Felújították és néhány éve bekapcsolódtak a Pincejárat programsorozatba.

 

Séta a Lics pincészetben.

Minden hónap első szombatján a borkultúrát bemutató egyedülálló utazásra invitál Budafok. A főváros bor-negyedének is nevezett a több mint 100 kilométeres pincerendszerben, a Lics pincében Lics Judit

 

 

 

várja borkóstolóra a csoportokat. Pincelátogatás és borkóstolás alkalmával az 1738 m2 jellegzetes budafoki történelmi borpincében két borvidék mutatkozik be: a Budapest szőlőskertjének is nevezett, a fehérborairól híres Etyek-Budai Borvidék, és a vörösborairól híres Szekszárdi Borvidék.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-11-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk