Sikeresek a helyi termékek Petőfiszálláson és Kiskunfélegyházán

Sikeresek a helyi termékek Petőfiszálláson és Kiskunfélegyházán

Sikeresek a helyi termékek Petőfiszálláson és Kiskunfélegyházán

 

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Előző írásunkban bemutattuk Petőfiszállás múltját, jelenét, és a falu vezetésének elhivatottságát a turizmus fejlődéséért, az örökségek megőrzéséért, a helyi cégekért és a lakosság jó életszínvonaláért.

Szász János polgármester most elkalauzol bennünket a falu néhány vállalkozásába, hogy saját szemünkkel nézhessük meg a vidék erőforrásainak hasznosítását. Pillantsunk be élelmiszer előállító kisüzemek életébe, az egészséges étkezésben és a vendéglátói gasztronómiában nélkülözhetetlen alapanyagok készítőinek munkájába!

És a kakukktojás: egy egészséges lábbelit készítő cégnél is jártunk.

  

 

Válaszd a hazait, védd a magyar munkahelyeket!

Ezt a felszólítást nagyon komolyan veszik a falubeliek, akik nem csak a saját szükségleteikre gondolnak, hanem a megélhetésük biztosítására minden háztartásban foglalkoznak mezőgazdasági kistermeléssel és értékesítéssel. Petőfiszállás lakossága – kiindulva a tanyasi lét évszázados hagyományaiból- mindig igyekezett önellátó életet élni, szinte minden élelmiszert előállítanak. A település 650 lakott tanyáján élők főleg fóliás gazdálkodást folytatnak, vagy állattenyésztéssel foglalkoznak: sertés, szarvasmarha, liba tartásával próbálják megszerezni sokszor napi 14-16 órai kemény munkával a család eltartásához szükséges anyagiakat, a vásárlók örömére.

Mit is nyerhetünk, ha olyan termékeket választunk, amelyek a környezetünkben készültek, és amelyek nem mennek keresztül a kereskedelmi láncok útvesztőin? Miért jó, ha egy vidéki nyaraláskor olyan ételeket ehetünk, amik a helyi alapanyagokból, az adott hely hagyományos receptjei alapján készülnek, vagy a hipermarketekben és a kis családi közértekben is választhatunk a polcokról a hazai termékekből?

A tudatos fogyasztás segíti a hazai gazdaság erősödését, hiszen a védjegyes magyar termékeket gyártó vállalkozások nyereségüket visszaforgathatják a cégeikbe, adóikat itthon fizetik be a hazai költségvetésbe, munkavállalókat foglalkoztatnak, akik szintén a magyar gazdaság szereplőinél költik el fizetésüket.

 

„A mi tejünk megalszik”

Bács-Kiskun és Csongrád megye mintegy 150 tejtermelő családjának összefogásával valósult meg a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási tejfeldolgozó üzeme.

 

 

A legmodernebb technológiával felszerelt létesítményt egy éve adták át. A mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.

 

 

A hazai tejágazat nincs könnyű helyzetben, de az egészséges magyar tejtermékeket minél több emberhez eljuttatva kell, hogy legyen jövője. Ván Jenő

 

 

a szövetkezet elnöke – miközben bemutatta az üzemet- arról beszélt, hogy a szövetkezet a tanyás térségben egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogására 2001-ben jött létre. A szövetkezet a kiváló minőségű tejet

  

 

korábban begyűjtötte és értékesítette, azonban kifejlesztettek olyan termékcsaládokat, amelyek kivételesek a hazai piacon: natúr- és gyümölcsjoghurtokat,

 

 

tejfölt, tejet, kakaót, krémtúrót, krémsajtot és különféle ízesítésű sajtokat készítenek. A Szentkúti termékcsalád előállításának valamennyi fázisa,

 

 

a nyersanyag előállításától a késztermékek kiszállításáig, a szövetkezet tevékenységéhez kötődik. Napi 18-20 ezer liter tejből egészséges, jó minőségű hazai termékek kerülnek a vásárlókhoz

  

 

a régió kisközértjeibe, bent vagyunk a Coop láncnál, és együttműködésről tárgyalunk a CBA-val, valamint az Auchan-nal - tette hozzá Ván Jenő.

 

Hazánk kincséből Kiss torma

Évente 250 tonna Hajdúsági eredetvédett jelzésű torma érkezik a Kiss Torma Kft-hez.

  

 

A Hajdúsági tormát Hajdú-Bihar Megye jól körülhatárolható, területileg összefüggő tájegységében, Debrecen és Nyíregyháza környéki településeken termesztik. A Hazánk kincse védjegyű gyökértorma aztán a Magyar Termék logoval ellátott kisüvegekbe kerül Kiss Jenő cégénél.

 

 

A 28 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás vezetőjétől megtudtuk, hogy minden szezonban jelentős energiát fektetnek be a gazdaságos termelésbe, mert a külföldi felvásárlók miatt felszöknek a torma-beszállítók árai, valamint az üveg, doboz, fólia és más csomagoló anyagok is drágulnak. Ennek ellenére a termelést olasz gép vásárlásával fejlesztik, így a hét hónapos gyártási szezonban 12 embernek tudnak munkát adni.

 

 

A hazai élelmiszer kereskedelem meghatározó áruházláncai tartós vásárlóik, különösen a karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt fogy nagy mennyiség az ecetes tormából, a tejszínes tormából, a három féle paprikából nyersen őrölt, klasszikus paprika krémből,

 

 

és újabban nagy sláger a birssel ízesített torma. Érdekességként Kiss Jenő elmondta, hogy a legnagyobb torma-fogyasztók a spanyolok, akik a marhahúsokhoz, sonkákhoz és halakhoz mindig tálalnak ebből a kicsit erős, kicsit édeskés, kicsit savanykás étkezési kellékből.

 

Healthly jó lábbeliben

Bokacipők, félcipők, klumpák, papucsok sorakoznak szállításra készen a Komfort Style Cipőkészítő Kft raktárában.

  

 

1993 óta működő cipőkészítő üzem Petőfiszálláson a kezdetektől jelentős fejlődésen ment keresztül. Korszerű ingatlanban, teljes termelési vertikummal,

  

 

modern, szép környezetben dolgoznak. A Healthy line és a PediKomfort márkacsaládokról most annyit jegyezzünk meg – később visszatérve a részletekre- hogy az egészséget,

 

 

a kényelmet és a divatot ötvözve a lábunk anatómiájából fakadó biológiai-fizikai igények maximális kielégítését szolgálják.

 

Martonéknál tanul az utánpótlás

A hazai élelmiszerek közül a húsok, húskészítmények világraszóló gasztronómiai kincsestárat jelentenek. Ízesek, zamatosak, biztonságosak, kiváló minőségűek, és az egészség megőrzését támogatják.

 

 

A hazai élelmiszer-ellátás gerincét olyan családi gazdaságok, kis- és középes vállalkozások alkotják, mint a Marton Húsüzem Kiskunfélegyházán.

A hazai termék vásárlása garanciát jelent, kezdi a cég bemutatását Marton Péter tulajdonos,

 

 

aki 2009-ben nyitotta az első húsboltját. Mára már négy Marton Húsboltból vásárolhat a közönség a makói sertéstelepről érkezett disznóhúsból, valamint feldolgozott húskészítményekből. A pecsenyesütőnél nagy keletje van a füstölt- és sütőkolbásznak, a rizses- és véres hurkának, a csemege tepertőnek, a sült császárnak és a pácolt sonkaféléknek.

 

 

Marhából inkább a pörköltnek való és a pacal fogy, és a nagyobb választék miatt baromfi is kapható. Újabban a vendéglátó megrendelők igényei szerint konyhakészre előkészítik dekára kimérve, lefóliázva a brassóinak valót, a szeletelt karajt, a szűzpecsenyét és bármilyen húsrészt.

 

  

 

Péter fontosnak tartja az utánpótlás nevelést, büszkén említi, hogy a város szakközépiskolájában a hentes-tanulók korszerű tangazdaságban és az iskola saját vágóhídján ismerkedhetnek a szakmával, akik a Marton Húsüzem üzleteiben is részt vesznek gyakorlati foglalkozásokon.

 

A legnagyobb kisbolt a városban

A Kapualj ABC, Kiskunfélegyháza közkedvelt magán közértje, amit Palásti Tibor vezet.

 

 

 

A tulajdonos közgazdász végzettségű, Ausztriában szerzett tapasztalatokat a kereskedelemben, és pár évre rá átvett egy már több mint 50 éve működő „kisboltot” a jó fekvésű utcasarkon.

 

 

Közel 9000 féle terméket kínálnak, amelyek egyrészt a megszokott alapélelmiszerek, de a bolt nagyobb forgalma a különleges és prémium kategóriájú cikkekből áll. Árakban nehéz a nagy láncokkal versenyezni, a különlegesebb áruféleségeknek köszönhetően szereznek új vevőket. A szárított marhahússal, nyersen sajtolt homoktövis itallal, és frissen sütött kiflivel csalogatják ide, akár a város másik végéből is a vevőket. A Félegyházi Pékségből előhűtve érkező formás kiflikből legalább napi 40 tálcányit kell sütni,

 

 

mert egy-egy adag pillanatok alatt elfogy. Igen vonzó a hűtőpultban kínált Szentkúti Tej termékcsalád, valamint még mindig népszerű a zacskós tej és a kakaó.

 

 

A zöldségfélék is helyi termelőktől jönnek, kiváló minőségű paradicsomok és zöldpaprikák sorakoznak a ládákban. A békebeli csemegepult is magáért beszél, legkapósabbak a Marton-féle pörcök.

 

 

A fiatalokat több mint 50 féle borral, hűtött italokkal, valamint bio- és egészséges termékekkel szólítják meg.

A lokálpatriota tulajdonos sportbíróként bejárta a világot, ám fontos számára a helyi értékek

 

 

és hagyományok tisztelete, és a félegyházi vásárlók igényeinek kiszolgálása. A Kapualj ABC mindezek mellett közösséget épít, és társadalmi ügyek mellett is kiáll: szervezésükben tavasszal megyei szintű véradási rekordot értek el, amelyre a pandémia idején különösen nagy szükség volt.

 

2020-11-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk