Több, mint pékség

Több, mint pékség

Több, mint pékség

 

 

A korábban Lipót „önhibáján kívüli hátrányos helyzetű település” hivatalos minősítés már a múlté, mert a vezetés és a közösség évtizedek szorgos munkájával a falu képét teljesen megváltoztatták. Nemcsak külsőleg rendezettek az utcák és a porták, hanem a lakók szoros kötödése a lakóhelyükhöz a közös rendezvények alkalmával is meglátszik.

 

 

 

Korábbi lipóti utazásunk nagy élménye Gyuszi bácsi meséje a virágos falujának történetéről, a település szépüléséről, gazdagodásáról, és Tóth Péter polgármester meghatározó szerepéről a lakosság életében.

 

 

 

A polgármester nevét a Lipóti Pékség új látogatóközpontjában Endrődy István

 

 

 

üzemeltetési vezető említette ismét, mert Tóth Péter a tulajdonosa és alapítója a cégnek. Neve, mármint a pékségé, országszerte és már Szlovákiában is ismert, mert autóik számtalan kilométert tesznek meg Lipótról, Kecskemétről, Tatabányáról a boltokig. A három műszakban dolgozó üzemekből szállítják naponta a 150 féle terméket: közel 70 ezer kiflit, 700 darab kenyeret, 20 ezer kész finomárut és a fagyasztott, helyben süthetőket is.

 

 

 

280 üzletben 30 féle kenyérre és sok egyéb péksüteményre várnak reggelente a vásárlók. Országszerte kedvelt a régi idők rozskenyere, az olajos magvas, a teljes kiőrlésű, és manapság igencsak népszerűek a szénhidrátcsökkentett termékek is. Az édes szájúak sem maradnak ki a választékból, mert a polcokon sorakoznak a kakaós csigák, a szilvás levelek, a csokis croissantok és a túró piték. Az ételallergiások is bátran választhatnak a számukra nagy gonddal elkészített termékekből, amelyek a szomszédos Orchidea Hotel reggeli kínálatában is szép számmal megtalálhatók.

 

 

 

 

Liszt, víz, só, kovász kell a kenyérhez –mondja az üzemeltetés vezető- ilyen egyszerű, de ha lenézünk a látogatóközpontban az üvegablakon keresztül dolgozó szorgos kezekre, bizony nem ezt gondoljuk.  Nagyon sok fortélya van a finom kenyér és pékáru készítésének, nagy felelősség az üzem higiéniájának a biztosítása és a logisztika kézbentartása is.

 

 

 

 

A látványos folyamatot - a liszteszsáktól a csomagolásig- a látogatók egy finom kávé és a Nosztalgia kifli fogyasztása mellett élvezhetik.  A falu lakossága a minden napi friss kenyeret és péksüteményt a Főtéren, a Sziget Közértben vásárolhatják meg, a turisták pedig az éppen kedvükre valót vihetik innen haza.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-09-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk