A betléri Andrássy kastélyban

A betléri Andrássy kastélyban

A betléri Andrássy kastélyban

 

 

            Érdekes kiállítás várja szeptember 18-ig a betléri Andrássy kastélyban a látogatókat. Serédy Zsófia, Krasznahorka egykori várúrnője volt Jókai Mór „A lőcsei fehér asszony” című regényének a címszereplője. Mint Andrássy István kuruc generális felesége, történetével ámulatba ejti az ide érkezőket, akárcsak a regény olvasóit. A népszerűségét tovább növeli az az érdekesség, hogy a hagyomány szerint a XVIII. században elhunyt, és a krasznahorkai vár kriptájában eltemetett várúrnő teste „múmiaként” megmaradt. Valószínűleg a száraz, huzatos levegő és a csepegő, mészkövet tartalmazó víz együttes hatásaként konzerválódott.

A mostani kiállítás, amely a Betléren épült ugyancsak egykori Andrássy kastélyban nyílt, bemutatja az érdekes történelmi személyiség életét és korát, az utolsó magyarországi rendi felkelés idejét, a korból a két kastélyban fennmaradt, egyedülálló gyűjteményi tárgyakat, valamint a holtest vizsgálata során az antropológusok és mikrobiológusok laboratóriumi eredményeit. Ezek révén kívánták megtudni, mikor és miben halt meg Serédy Zsófia, de megdöbbentő eredményre jutottak. A holtest CT és DNS vizsgálatának 90 százalékos biztonságú eredményeként kiderült: nem a „fehér asszony” feküdt a koporsóban, hanem valószínűleg a második Andrássy István felesége, Dőry Teréz. Ezt bizonyította a korszerű módszerekkel végzett összehasonlítás a koponya és a Serédy Zsófiáról készült festmény között. Sor került arcának rekonstrukciójára is. Ugyancsak megtekinthető a mumifikálódott test, valamint a vázlatok alapján róla készült mellszobor.


A mumifikálódott lőcsei fehér asszony


            A kiállított tárgyak közül kiemelkedik Zsófia gazdagon díszített késő reneszánsz szekrénye és annak eredeti tartalma, amely valószínűleg II. Rákóczi Ferenc fejedelem ajándékaként került a várba és tavaly történt meg a restaurálása. A látogatók számára számos kísérő rendezvény szerez további élményt, így például augusztus 20-án sor kerül Serédy Zsófia és báró Andrássy István barokk lakodalmának felidézésére, és az azt körítő barokk népünnepélyre.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Ján Krošlák,

2016-08-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk