A Duna Budapesten többet érdemel

A Duna Budapesten többet érdemel

A Duna Budapesten többet érdemel

 

A Duna a világ „legnemzetközibb” folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe 7 további országot érint. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig hömpölygő széles folyó a 2850 kilométeres útján több jelentős települést érint. Partján négy ország szép fekvésű fővárosa, BécsPozsonyBudapest és Belgrád méltán a világ városlátogató turistáinak kedvelt célpontjai. A térség kulturális, történeti, építészeti örökségei és természeti adottságai sok utazót vonzanak Európából és más távoli kontinensekről is, de a hazai vidéki lakosság is gyakran utazik fel Budapestre kiruccanni a rokonokhoz, barátokhoz, mert a főváros Duna-partjának két oldala számtalan látnivalót és időtöltésre alkalmas programokat kínál. A külföldiek kedvelt szállásai az elegáns négy-ötcsillagos Duna-parti hotelek, melyek a csodálatos kilátásaikkal a legigényesebb vendégek elismeréseit is kivívják.

 

A Duna Budapesten többet érdemel

A Duna két oldalán vannak Budapest legértékesebb, különböző funkciókban gazdag területei, a partjain fekvő ingatlanok


A Duna Budapesten többet érdemel


a város legdrágábbjai. Budapest a természeti adottságai miatt a világ leglátogatottabb városainak egyike. A budai oldal éke, a csodálatosan magasodó Gellért-hegy, mellette a Vár- hegy,


A Duna Budapesten többet érdemel


majd észak felé a többi hegyvonulat meghatározza Buda hangulatos látványát, a másik oldalon elterülő lapos Pest a zajos életével, színházaival, közintézményeivel, múlt századi építészetével, belvárosával más kikapcsolódást jelent a turistáknak. 


A Duna Budapesten többet érdemel

 

 A két városrész közepén hömpölygő Duna azonban a jelenlegitől még pezsgőbb kulturális életet és több szabadidő programot tenne lehetővé, mert a belvárosi Duna-partok és a csatlakozó vízfelületek adottságaikhoz képest alulhasznosítottak, a kikötők rendezetlenek, a zöldfelületi rendszer hiányos, az alsó rakpart közúti forgalma elszigeteli a folyót a várostól.

 A Duna Budapesten többet érdemel


Mindezek miatt Budapest városvezetésének feltett szándéka – a Budapest 2030 városfejlesztési koncepció céljainak és a kortárs európai trendeknek megfelelően – egy vonzóbb, sokszínű és színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó Duna-part kialakítása.

A városfejlesztés terveinek megvalósulásáig több magánvállalkozás igyekszik hasznosítani a szép folyami vízfelületet hajós turista-programokra, ilyen a Silverline hajózási Kft.


A Duna Budapesten többet érdemel


Városnéző hajóik közvetlenül az Erzsébet-híd pesti lábánál, 11-es Dokk kikötőtől indulnak naponta többször májustól szeptemberig, de Valentin Nap, Húsvét, Karácsony és Szilveszter ünnepein is megtelnek a járataik. A Silverline saját építésű hajókkal rendelkezik, ezek közül is a legnépszerűbbek a katamaránok. Ezeken a luxus hajókon favorit a 75 perces pizzás városnézés, és a külföldi csoportok számára kialakított vacsorával egybekötött, másfél órás, esti folklór program.


A Duna Budapesten többet érdemel


Látogatásunk során Konti Balázs üzemvezető elmondta, hogy a kétszintes hajó vendégei főleg japánok, kínaiak, Európából dánok, hollandok, angolok, akik nem csak a budapesti dunai hajózás emlékeivel gazdagodnak,  hanem megkóstolják a magyaros konyha ízeit is, gyönyörködnek a magyar folklór


A Duna Budapesten többet érdemel


és operett világ hangulatában a kivilágított Budapestben. A kikötőből a hajó elmegy a Parlament


A Duna Budapesten többet érdemel


és a Vár előtt, a Lánchíd alatt a Margitszigetig, másik irányban a Rákóczi hídnál visszafordul, miközben ügyes pincérek felszolgálják a négy fogásos friss, meleg vacsorát. Az étlapon kis tésztakosarak, szezonális zöldborsókrém leves pirított mandulával, omlós marhapörkölt, konfitált kacsacomb is szerepel, desszert a somlói galuska.


A Duna Budapesten többet érdemel


A 150 fős teltházas program szervezése, logisztikája, az utasok elhelyezése, az ételek, italok a beszállítástól a szervírozásig turisztika-szakmailag kiváló pontot érdemel!


A Duna Budapesten többet érdemel

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2017-06-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk