A levegőből is pénzt csinálnak

A levegőből is pénzt csinálnak

A levegőből is pénzt csinálnak

 

 

Ismét meggyőződtem arról, hogy a legmegbízhatóbb reklám a szájról-szájra terjedő pozitív információ az idegenforgalomban is. Mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg gazdag élmény, amiben részünk volt, amikor megfogadva egy baráti tanácsot az általunk már kimerítően megismert Eger helyett elmentünk a langyos vénasszonyok nyara idején, a híres várostól mindössze 10 kilométerre lévő ezerarcú Noszvajba. A helységet ma már jószerével a világ minden tájáról látogatják visszatérő vendégek.

A természet csodái és hagyományörzés

A falu ma is őrzi hagyományait, azonban az ott élő vendégszerető, kreatív közösség, az agilis önkormányzattal az élen újdonsággal teli ötletekkel hívja, marasztalja és visszavárja a hozzájuk látogatókat. Maximálisan kihasználják a Bükk kapujának is nevezett – egyedülálló földrajzi fekvésű – helység pompás erdőit, kristálytiszta forrásait,

 

 

romantikus horhosait, a madárdalos erdőszélre épített fogadóit és ózondús levegőjét. Mindez többféle érdekes és az évszakokkal harmóniában szervezett természet- s családbarát programlehetőséggel párosul. Amelyeket a fellehetünk hegyen, völgyön, réteken, erdőkben, egykori barlanglakásokban, borospincékben, a tavaknál és a Gazdaházban.

 

 

Évente sokszor nyitják ki portáik kapuját, hogy a látogatók megismerhessék ünnepeiket, receptjeiket, kertjeiket. Élvezzék a vidék borait, lekvárjait, pálinkáját, kemencében készített étkeit és termálvizeit, a helységben élő tehetséges, hivatásuknak élő emberek munkáit.

 

 

A község legnagyobb építészeti látványossága a De la Motte-kastély,

 

 

amely a magyar kastélyépítés miniatűr remeke. A későbarokk stílusú kastély a település délnyugati peremén kőfallal bekerített 25 hold kiterjedésű parkban fekszik. Az épület báró Szepessy Sámuel készíttette késő barokk, copf stílusban 1774-78 között. A birtok később gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának a tulajdonába került, akinek második férje, de la Motte ezredes Mária Terézia udvarában szolgált. Neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszítését és utalásait.

 

 

Nagy valószínűséggel Fellner Jakab tervezte, esetleg a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zach József, Szikora György valamint Lieb Antal munkái. A télikert tetején kialakított és gyönyörű kilátást nyújtó terasz díszes vas védőkorlátjában ott találjuk az A, J és H, C monogramokat, amelyek a márkit követő Almásy János és Haller Cecília neveit és birtokosságukat örökíti meg. 1972-től Heves Megye Tanácsa átvette a kastélyt, helyreállította és a freskókat újból restauráltatta. Ma, kastélymúzeumként áll a látogatók rendelkezésére.

A hajdani Árpád-kori templomot sajnos 1928-ban lebontották. Ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét. A művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg. A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai Noszvajon is láthatók a református templomban. A táblákon a növényi díszítés az uralkodó. Néhányon található csak figurális, ember- vagy állatalakot ábrázoló festés.

XIX. század elejétől a nagyméretű elszegényedés miatt alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások a könnyen megmunkálható riolittufában. Ma már azok, kevés kivétellel lakatlanok. A falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig az úgynevezett Farkaskői Alkotótelep működik.

 

 

Nem szabad kihagyni a Magtár-Értéktár megtekintését. Ahol éprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás nyílt a Magtár Fogadóban. A tárlat több, mint 1500 tételből álló magángyűjtemény a 18-20. századig terjedő időszakból.

Aki szeretne kényelmesen kocsin járva gyönyörködni a táj szépségeiben, az szálljon fel Kósik Lajos nyitott oldalú szafari buszára.

 

 

Nem csalódik az élményekben, s okvetlenül menjenek el a kilátóhoz is. 

 

 

A híres szomolyai feketeszárú cseresznye falvában a községházán még megtekintheti Mikszáth Kálmán bíró barátjának, Vincze Györgynek a fényképét is, aki a híres regénysorozat, a Göre Gábor történeteit megörökítő könyvecskék valós alakja volt. Különleges látványt nyújtanak a falu határában, a hegyoldalban látható úgynevezett kaptárkövek is.

 

 

Utunk során okvetlenül tekintsük meg a hórvölgyi Remete Étteremmel egy épületben található Subalyuki ősember Kiállítóhelyet.

 

 

A látnivalókat a februártól decemberig terjedő rendezvényeik sokasága teszi még csábítóbbá, például: a Szerelem Hétvége, a Húsvéti Vendégvárás – Tojáskereső Verseny, a Sörest, az Anna-napi búcsú, a Fröccsparti, a Szilvanap, a Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja, a Zenés Bortúrák, a Birsnap, és a Márton Nap.

Szálláshely garmadával

Noszvaj üdülőterületén 20 összkomfortos szobával, glampingsátrakkal (egy részén átlátszók), egy darab konténerházzal és öt darab bungalóval, konferenciateremmel, szabadtéri medencével,

 

 

játékszobával, szaunával, grillterasszal, hagyományos konyhával és megannyi minden mással várja a vendégeket Balogh család. Összesen öt szálloda és számos vendégszoba, vendégház, üdülő épült, például magas lábon,

 

 

vagy udvari dézsafürdővel. Helyet adva cégeknek, csoportoknak, iskolai kirándulóknak, családdal, párban, vagy egyedül érkezőknek. Az erdő számos magánnyaralót is rejt.

Mi a tavasszal nyílt és azóta szinte mindig teltházzal működő, Erdei Kisház nevű,

 

 

tóra néző háromszintes pompás nyaralót választottuk szálláshelyül. Ami elegendő akár 8-10 fő számára. A barátom azt mondta: Az Erdei Kisházat neked találták ki! Igaza volt. A konyhában mindent megtalálsz, ami kell.

 

 

Az ágyak kényelmesek, közép-kemény IKEÁ-s matracokkal. A szobák egy része hűvös és sötét (földszint), a többi világos és akár a napfelkeltét is nézheted az ágyadból, persze van sokcsatornás televízió is. Az épület alatt bájos kis borospince található.

 

 

Van szauna és mi kéjes élvezettel dagonyáztunk az udvaron, az Isten szabad ege alatti dézsafürdőben.

 

 

A falu határában található a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pince. A nagy borászatnál vendégház és lovarda is található. A kis pincék során szintén szíves szóval invitálják kvaterkázásra, falatozásra az arra járókat. Az egri történelmi borvidék

 

 

szerves részeként sok helybéli borosgazda készíti testes tájjellegű borát kis családi pincéjében. A fajtakínálatban található többek között Királyleányka, Chardonnay, Tramini, Zenit, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Blauburger és Kadarka.

Mi szem, szájnak ingere

A kerítéseken sokfelé olvasható a tábla: Házi szilva-, csipke-, kökény-, som-, eper-, málna-, sárgabarack-, meggylekvár eladó, aminek alapanyaga a saját gyümölcsöskertekben terem többnyire.

 

 

A lekvár főzésnek és az aszalásnak nagy hagyománya van náluk, ami egészen a középkori gyümölcstermesztésig nyúlik vissza. Azonban a nagytermelők már korszerű, elektromos fűtésű üstökben

 

 

rotyogtatják a gyümölcspépet. Jelentős volt a vadon termő gyümölcsök gyűjtése is a faluban. Az aszalt gyümölcsöt nevezik szuszinkának. Nem véletlenül csúfolták régen a noszvajiakat szuszinkásoknak. Ezekből szintén főznek finom lekvárt.

A lekvár alapanyagból természetesen finom pálinkát is párolnak.

 

 

Egy vállalkozó frissen őrölt, adalékmentes lisztet készít, többen ajánlják a házi készítésű sajtokat, mások házi kolbászt, szalámit s más disznóhúsból előállított füstölt termékeket kínálnak megvételre. A sajtműhelyek, hentesek és pékségek mind-mind meglátogathatók!

Az idősebb emberek - akik még kemencében főzhettek- mondogatják, hogy a mai tűzhelyeken készült ételeknek sincs olyan jó íze, mint amit régen, kemencében készítettek. Noszvajon nyitott portáin meg lehet ízlelni, mi a különbség! A recepteknek csak a képzelet szab határt, mert kemencében mindenféle étel fenséges lesz. 

 

 

Kenyerek, kalácsok, rétesek, levesek, káposztás koszt, babos ételek, disznótoros, birkahúsból készült finomságok és halételek egyaránt megtalálhatók a kínálatban. Sok nyitott portán várják a finom étkek kedvelőit!

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2018-10-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk