Aki ide ellátogat nem marad program nélkül

Aki ide ellátogat nem marad program nélkül

Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


Kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, megannyi programra a vidék Zalaegerszeg, és Zalakaros környéke,- igazi pihenés, feltöltődés   termálfürdőkkel, sporttal, kirándulással,  fesztiválokkal, aktív pihenéssel.


Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


 Európában is egyedülálló nátrium kloridos és hidrokarbonátos hévíz a zalakarosi termál víz.   A környék meseszép, az egyedülálló természeti adottságaival, tanösvényével, kerékpár útjával , gazdag madárvilágával  megáldott térség  a kis-Balaton közvetlen közelében, a  Zalai-dombvidéken. Különös érdekességnek, újdonságnak számít  Zalakostól néhány kilométerre Zalamerenyén található nemrég felújított ipari, turisztikai látványosság egy működő vízimalom.  Ez azért is fontos, hiszen az országban számtalan malom az enyészeté, romos állapotú, vagy az  összedőlés veszélye fenyegeti.   Már a környéke magával ragadott. A tavasz apró hírnöke fehérbe borította a földet. És, amit láttam a megbújó  lombtalan fák között,  a csobogó bő vizű patak mellett,  valami szemet gyönyörködtető látvány,- egy felújított, működő vízimalom, hihetetlen atmoszférát teremtve.


Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


A házigazda tulajdonos, és a kivitelező vezetett körbe a zalamerenyei sásréti pálos malom  felújított épületén, mesélték  a malom  kezdetét, történetét, a kivitelezés, az építkezés nehézségeit és a végeredményt.

 Az épület nagyon rossz állapotban volt, amikor legelőször megtekintették, megvizsgálták, szétázott , szétfagyott falazatok, hiányos tető, repedt gerendák, megdőlt falak. 2013-ban kezdődött az egy éves előkészítés, tanulmány, kutató munka, levéltár felkeresése- korabeli fotók felkutatása.  Folyamatosan néztek, tájékozódtak más működő  vízimalmokról,  illetve a helyi idősebb lakosokat megkeresték, történeteiket meghallgatták,   milyen volt előtte a malom szerkezete és külső megjelenése,-  hiszen a tervezési munka speciális, nem lehet napi rutinnal  elkészíteni. Szakági tervezőknek is komoly kihívást jelentett, úgy a gépészet, statika, malomgépészet területén.


Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


Nagyon lényeges elem volt ,- hogy az 1903-as évekből megmaradt dokumentumok, tervek  alapján újítsák fel,- hogy külső tömegében, korabeli megjelenésében nem változtassanak, nem akartak változtatni, a belső  teret  pedig úgy alakították ki, ahogyan a megrendelő szerette volna. Fontos elv volt még, hogy modern anyagokat használjanak az épület komfortossá tételéhez,- ám  belső megjelenésében elrejtve legyenek, ugyanakkor minél több korabeli,- a bontás során használható anyagok, téglák kerüljenek beépítésre, valamint a malom gépészetét is szerették volna beépíteni. A belső tér teljes egészében  faanyag felhasználásával készült 70-80 köbméter fa beépítésével. A kivitelező még arra is figyelt,- hogy a lekezelt fa színe harmonizáljon a felújított malom hangulatához.


Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


A kivitelezés 2014 augusztusában kezdődött, ami nagy odafigyelést, szakértelmet kívánt,- hiszen egy óvatlan , meggondolatlan döntés, és az épület összeomlik.  Az épület tetőszerkezete, födémszerkezete, valamint falazatának  egyharmada elbontásra került.  Nagy problémát okozott még a talajvíz és a források felbukkanása. Az épület belső kialakításának fontos része a régi malomgépészet beépítése. A kiváló szakértő Tamás Péter malomépítő szerezte be erdélyi és hazai malmok bontásokból, az ő csapata épített be a malomkerékkel együtt.

Napjainkban,- a felújított malom,-  hogyan is néz ki?   Egybe  került kiépítésre  a pinceszint-fölszint -, amiben található a vízimalom bemutató tér , illetve a gépészet.  Az első szint, amiben a vízimalom kiszolgáló része, illetve kiállítási dokumentumok találhatók, olvashatók. ( A pálos időkből származó dokumentumok nem maradtak fenn, de azt tudni, hogy később a  veszprémi Kanonokhoz tartozott,-  és az egész vármegyét kiszolgálta a malom liszttel . 1786-ig volt a pálosok tulajdonában. Miután II. József megszüntette, bezáratta a rendeket. )    A malom  legfelső tetőtéri részén közösségi termet alakítottak ki, ahol a későbbiekben a környező településeknek kulturális rendezvényeket is tartanak.


Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


…. essék szó a malom működéséről. Mi történik a búzával, zabbal, vagy a többi kalászossal, amit őrölni szeretnénk?  A szelelő berendezés kifújja, takarítja a szennyeződést, port, ocsút,- felküldi a  hengerszékbe, roppantja a gabonát a kétosztagú szitára,- visszamegy a hengerszékre és elkészül a liszt . Ha nem elég jó minőségű , ha nem elég finom  állítanak  a gépen,-  a hengerszékbe kerül újra,- ez a  malomszerkezet második része  (általában kettő, vagy háromszintes ). A végeredmény a kívánt minőségű liszt és a korpa, mint végtermék.  A hengerszék  nagy fellendülést hozott az iparnak, amit a Ganz  gyár fejlesztett ki,- és  a feljegyzések, dokumentumok szerint ez a szerkezet megtalálható volt még  Írországban is.


Aki ide ellátogat nem marad program nélkül


 A kétszáz lelket számláló településnek megújulást, fellendülést hozott az épület felújítása.   Hiszen a vízimalom rendezvényközpontként is funkcionál, közösségépítő szerepet is kap. 

 A vízimalom látogatható előzetes jelentkezés után a zalakarosi Tourinform Irodánál, vagy a tulajdonos is hívható telefonon.

Írta/Fotó: Magyar Éva


2017-04-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk