Bejegyzés a Szőlő Jövésének Könyvébe

Bejegyzés a Szőlő Jövésének Könyvébe

Bejegyzés a Szőlő Jövésének Könyvébe

 Fotó: Kőszeg turizmus

 

Szerző: Győrffy Gábor

 

2020.Április 24-én Kőszegen a kijárási korlátozás szabályainak betartásával, a lehető legszűkebb körben rajzolják be a Szent György napi szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Így nem szakad meg Kőszeg 280 éves kiemelt értéket képviselő, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2013-ban felvezetett „Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya”! A szűk körben zajló bejegyzési ünnepséget a széles közönség is nyomon követheti Kőszeg város Facebook oldalán.

 

Szőlő Jövésének Könyve

Tájegységünk múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold szőlő volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt.

                                         
Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem e sajátos embersors - szőlő - bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésének Könyve 1740. évi megnyitására. A művelődéstörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű könyv születésének oka az első lapján olvasható sorokból kitűnik. Nem véletlenül esett egybe évszázadokon át a szőlőhajtások bemutatása a bíróválasztás fontos eseményével.

A helyi tisztújítás, a mindenkori elöljáró választásának szokása egybeforrt az eseménnyel. Szent György napja, a régi városok új esztendejének első napja a mai város régi ünnepeinek egyikévé vált, hiszen a bejegyzéseket minden esztendőben azóta is megismétlik, kivétel ez alól csak néhány háborús év volt. A rajzos, festett ábrázolásokból álló könyv ugyanakkor egy máig élő hagyományt is megtestesít. Ezen egyedülálló kultúrtörténeti értékünk közbemutatása napjaink bejegyzési ceremóniáin is az ünnepség egyik leglátványosabb részét jelenti.

 

A rügyfakadás a város bortermelő lakosságán kívül elsősorban a város gazdálkodásáért felelős, újonnan választott bírót érdekelte.

A szőlőkönyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait.  

 

Kőszeg Város Önkormányzata „A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya”-val 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

 

A Hungarikum Bizottság dr. Nagy István agrárminiszter vezetésével 2019. április 8-án a Szőlő Jövésnek Könyvét és hagyományát kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárba emelte.

 

Az idei évben sajnos sok színes programról kell lemondanunk, de a bejegyzés hagyományát nem szakítjuk meg. Az eseményen törekszünk a hagyományt leíró dokumentumban szereplő leírásnak a jelen körülmények között minél jobban megfelelni. A hagyományos helyszínek és fajták mellett az idei évben először az önkormányzati szőlő furmint hajtása is bejegyzésre kerül!

 

 Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

Április 24. (péntek)

kora reggel a gazdák lemetszik a szőlőhajtásokat a nevezetes dűlőkben:

Alasz László                                      Borsmonostori dűlő         Blauburger, Kékfrankos

Albert László                                     Csömötei-hegy                 Rizlingszilváni

Stampf Ervin és Kaibinger Tamás     Alsó-figyelő dűlő             Kékfrankos, Zweigelt

Jagodics Attila                                   Borsmonostori dűlő         Cabernet-sauvignon, Chardonnay

Láng József                                        Guba-hegy                              Blauburger

Petrovics István                                 Pogány-hegy                          Olaszrizling

Szőlőtermelő Szövetkezet              Napostető                         Kékfrankos, Zweigelt

Tóth Sándor                                    Kövi-szőlők                      Kékfrankos, Zweigelt


09.00 - temető

Zártkörű koszorúzás Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok,

valamint Szövényi Ernő sírjánál

11.00 harangszótól élő közvetítés Kőszeg Város facebook oldalán

Jurisics Vár elől menet a Jurisics térre

a Városháza elé érkezik a menet, ahol minden esemény történik

harangszó után, 1 fő zenész Kőszeg Város Fúvószenekarából a Tábornokház erkélyén zenélve fogadja a menetet, majd mindenki a kijelölt helyének elfoglalása után egy kőszegi darabont lő

Básthy Béla polgármesteri köszöntő

A szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek

Láng József a kőszegi poncichterek nevében beszámol a 2019. évi szőlészeti-borászati eseményekről, mellette Böröcz Tamás a Kőszeg és környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke

Nagy Evelin és B. Szabó Dominik táncol – Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai

Polgármester köszöni a beszámolót és elrendeli a bejegyzés megkezdését,

pár mondat a könyvről a bejegyző által

Füzi Hanna vers

Kamper Natália Borkirálynő üdvözlete

Kumánovich testvérek éneke

A szőlőhajtások megáldása a Városháza előtt: Donatin Tamás ref. lelkész, Baranyay Csaba ev. lelkész és Harangozó Vilmos római kat. esperes plébános

rajz bemutatása

polgármesteri zárszó

 

Az élő streamelést iASK bizosítja Kőszeg város facebook oldalán

 

 

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

Szőlőhegy és gyümölcskert revitalizáció Kőszegen

A kőszegi szőlőhegy múltját idéző szőlőskertet, valamint gyümölcs- és gesztenyeültetvényt telepített Kőszeg Város Önkormányzata a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével együttműködésben Kőszegen a Kálvária-hegy lábánál. Ezzel párhuzamosan a Szövetkezet saját beruházásban kóstoltatásra is alkalmas palackozó üzemet létesít a terület meghatározó csomópontjában a Napostetőn. A területen ma is működő borászok a városvezetéssel együtt azon dolgoznak, hogy az itt még egybefüggően fennmaradt zártkerti terület megőrizze történelmi szőlőhegyi és gyümölcsös karakterét. Ezt segíti a két jelentős beruházás.

Az Agrárminisztérium zártkerti pályázatán elnyert támogatásból 1,5 hektáron megvalósult telepítés lehetőséget biztosít arra, hogy a kőszegiek és a turisták autentikus helyen ismerkedjenek a szőlőművelés és gyümölcstermelés évszázadokon keresztül megvalósult gyakorlatával. A dél-dékeleti fekvésű meredek lejtőt egykor a klastromi ciszterek szőlőültetvénye foglalta el.. A területre 4000 db Furmint P27 szőlőtőkét ültettek. Az önkormányzati tulajdonú ültetvényt haszonbérleti formában – a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete fogja művelni az 1800-as években is ismert bakműveléssel. Ez a tőkeforma csupán karós támaszt igényel, és a talajfelszínhez közel helyezkedik el, így a lejtős területre közel derékszögben beeső napsugarak garantálják a szőlő kiváló minőségét.

 

2020-04-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk