Borkóstoló, hegyen innen, dombon túl

Borkóstoló, hegyen innen, dombon túl

Borkóstoló, hegyen innen, dombon túl

 

 

Az ősz a szüret és az újbor kóstolásának ideje. Ráadásul a klímaváltozás miatt egyre korábban kezdődik a szüret, miközben soha nem volt ilyen aktív a bormarketing Magyarországon, mint ma. Egymást érték ezekben a hetekben a bortúrák és kóstolók.


 

Tokaj és Badacsony, női szemmel

A Wineglass Sajtóklub novemberi kóstolójának két főszereplője volt, ezúttal a Tokaji illetve a Badacsonyi borvidékről. Hogy mi köti őket össze? Két fiatal női borász érkezett erre a kétórás programra, méghozzá Homoky Dorka és Molnár Júlia Dóra (Csendes Dűlő Szőlőbirtok).

Ők nemcsak arról meséltek, mit kell tudnunk borvidékükről, pincészetükről, szőlőfajtáikról, hanem arról is, mi vesz rá egy huszonéves fiatalt, hogy az egyik pillanatról a másikra karriertervet váltson. A Wineglass Sajtóklub szervezésében, a Pesti Vigadó éttermében tartott kóstolón a gyakorlatban is összehasonlíthatóvá váltak e két vulkanikus borvidékünk termőhelyi jegyei.

 

Fiatalok és kreatívak

A mai, főleg a fiatal borászok által készített borok jellemzője a nem hagyományos keresztelő és a trendi címke. Mostanában ilyen nevű borokat lehet vásárolni, mint Marylin Monroe, ezerfürtű Fürtike, Élethárs, Frici rosé, Délceg, amelyek egy része a dűlőkre utal, míg máskor a bor jelleme, összetettsége adja az ihletet. Ilyen irányzatokat tapasztaltunk a DiVino borbárban tartott Junibor kóstolón, ahol a két Csabi, Miklós és Vesztergombi is legjobb produktumaikkal rukkoltak ki.

Mesterkurzusok, illatár és a bordó megannyi árnyalata – így adhatnánk vissza az elmúlt hónapok talán legelegánsabb boros rendezvényének a lényegét, amelyre szombaton a Corinthia Hotelben került sor.


 

Cabernet parádé, magyar módra

A winleovers a Bordó Blend rendezvénysorozattal idén második alkalommal mutatta meg a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot hazai arcát, és közelebb hozta más országok Bordeaux-i stílusú borait is.

A pénteki Villány invites Loire nevet viselő, a cabernet franc-t előtérbe állító siklósi borkóstoló után érdekes volt szembesülni azzal, hányféle ízvilága, illata, árnyalata lehet a cabernet sauvignonnak, a kékszőlők királyának – amely az idei főszereplő volt - vagy egy merlotnak.

A Corinthia hotelben tartott egyik mesterkurzusa arra kereste a választ, mennyire adható vissza az újvilági stílus egy francia- vagy olaszországi pincészetben? A technológia mellett elsősorban a savakra helyezték a hangsúlyt. A résztvevők az európai borok mellett olyan újvilágiakat is kóstolhattak, amelyek Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem elérhetők. 
Malatinszky Csaba egyedi kurzussal készült a Nagy Bordói Kóstolóra, amelynek keretén belül elkészült egy, a résztvevők által megalkotott és egy, a borász szájízének megfelelő blend. A kurzus vendégei 2015-ös hordómintákból állíthattak össze házasítást, ezekből már az idei évjáratra is lehetett következtetni.

Az Egri Borvidék borászai az idén 39. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyről 6 arany, 8 ezüst és 17 bronzéremmel tértek haza. A nyertes borászok a májusban már élénk sikerrel bemutatott érmes nedűiket elhozták a Corinthiába is.A szombati rendezvényen, ahol vagy 150-féle bort lehetett kóstolni, a nagy klasszikusokon kívül a kisebb, kevésbé ismert pincészetek limitált számú, kézműves kínálata volt talán a legérdekesebb, köztük az erdélyi Recas pince, a balatonboglári Kristinus Borbirtok,  a felvidéki Csernus pince, de a zánkai Canter Borház Magnus borai is kitűntek szépséges palackjaikkal.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

2015-11-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk