Buszon, hajón, villamoson, gyalog az Idegenvezetők Napján

Buszon, hajón, villamoson, gyalog az Idegenvezetők Napján

Buszon, hajón, villamoson, gyalog az Idegenvezetők Napján

   Fotó: Ványi Ákos,

 

2018 Február 22-25. napokon több százan ismerkedhettek meg az idegenvezetők munkájával, a főváros és több vidéki város nevezetességeivel, turisztikai érdekességeivel.

Az Idegenvezetők Napja-ként ismert eseményt 1985-ben a WFTGA nemzetközi szervezet indította el, Budapest 1991 óta buszos, hajós, villamosos városnézésekkel, és gyalogos sétákkal ünnepelte idén is a szakma napját. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap magyarországi szervezését, és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont.

A főváros és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet alapelvével azonosulva – évről évre ingyenes programokra hívják a hazai közönséget. Céljuk, hogy felkeltsék a helyi lakosság, a városvezetők, a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. Továbbá munkatapasztalataik, szakmai sikereik és problémáik megfogalmazásával befolyásolni, segíteni kívánják az országimázs-teremtésért felelős turisztikai döntéshozók munkáját.

 

Buszon, hajón, villamoson, gyalog az Idegenvezetők Napján   Fotó: Ványi Ákos,

 

A partner-szervezetek és vállalkozások együttműködésével az idei világnap útjaira összesen 45 busz indult, köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama és MB traveles, valamint 6 hajó és 3 villamos közlekedett a programban közel ezer-ezer utassal. A járműveken több mint 40 idegenvezető tájékoztatta a közönséget az útvonalak melletti látnivalók, nevezetességek történetéről, művészeti értékeiről, és a hazai világörökségekről.

A négy napos eseményen összesen 120 budapesti és vidéki programra - gyalogos túrák, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások - indultak a jelentkezők a városok különböző találkozási pontjairól. A vasárnapi központi helyszín és a buszok indulásának állomása a Bálna volt, ahol turisztikai cégek és budapesti kulturális intézmények is bemutatkoztak. A 90 perces városnézés egyik busza Kocsi Ágnes idegenvezetővel a Bálnától járta be Pest és Buda leglátványosabb pontjait: Vámház körút-Múzeum körút-Astoria-Rákóczi út-Kerepesi út-Hungária krt.-Stefánia út-Hősök tere-Állatkerti körút-Kós Károly sétány-Hősök tere-Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi tér-József Attila utca-Bajcsy Zsilinszky út-Szt. István krt.- Margit híd-Bem rakpart-Fő u.-Clark Ádám tér-Dísz tér-Palota út-Dózsa György tér-Tabán-Hegyalja út-Sánc utca-Gellérthegy-Citadella-Erzsébet híd-Belgrád rakpart-Bálna Budapest végállomással.

 

Buszon, hajón, villamoson, gyalog az Idegenvezetők Napján   Fotó: Ványi Ákos,

 

Nagy érdeklődés miatt hamar beteltek a helyek a Silverline hajóra, amely az Erzsébet híd kikötőjéből indult, a Margit hídat, majd vissza a Rákóczi hídat megkerülve mutatta meg a szép Dunát és partjának nevezetességeit. A budapesti gyalogos sétákon résztvevők a Krisztinaváros, Várhegy, Budavári Királyi Palota, Tabán, Polgárváros, vagy a Hegyvidék, Hűvösvölgy Széchenyi-hegy, Gyermekvasút útvonalakon ismerték meg a számtalan műemléket, turisztikai érdekességet. Népszerű volt még a villamosozás a 2-es, a 6-os, és az 56-osok vonalán, és a mozgáskorlátozottak részére szervezett mikrobuszos túrák is megteltek.

Budapest mellett bekapcsolódott Vác, Gödöllő, Szentendre is, ahol a résztvevők az idegenvezetőkkel sétáltak a helyi nevezetességek között.

 

Buszon, hajón, villamoson, gyalog az Idegenvezetők Napján   Fotó: Söptei Zsuzsa

 

A programokon több mint 100 idegenvezető vett részt és a megvalósításban több mint 100 partner segített. A sikeres rendezvénysorozat ismét megmutatta, hogy az idegenvezetők a turisztika kulcsszereplői, mivel ők azok, akiknek szemén keresztül kapnak ízelítőt Budapestre és más városokba, településekbe látogató turisták. Felkészültségük, tapasztalataik nagyon fontosak a hazai turizmus számára.

Írta: Barna Judit

2018-03-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk